HABERLER>GÜNCEL
17 Şubat 2014 Pazartesi - 09:29

Urla’nın öteki yüzü: ‘SİT’e giren köylüler ağır cezada yargılanıyor!

Urla’da 1. derece sit alanında yıkım kararı bulunan kaçak villalarla ilgili tartışmalar sürerken bölgede yaşayan yüzlerce köylü, arazisini ekip biçtiği için yargılanıyor. Hapis cezasına çarptırılan köylüler, “Biz geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz, kaçak villa yapanlar yargılanıyor mu?” sözleriyle tepki gösteriyor.

Urla’nın öteki yüzü: ‘SİT’e giren köylüler ağır cezada yargılanıyor!

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın müdahale ettiği iddialarıyla gündeme gelen Urla’daki 1. derece sit alanında yıkım kararı bulunan kaçak villalarla ilgili tartışmalar devam ederken, Zaman Gazetesi’nin çarpıcı haberiyle bölgede yüzlerce mülk sahibinin mağdur olduğu ortaya çıkarıldı.

CHP'li ÇAM'DAN URLA ÖNERGESİ

Habere göre Urla, Seferihisar ve Çeşme’de yaşayan köylüler, tadilat yapmak bir yana arazilerine çivi dahi çakamıyor. Tapulu tarlalarını ekip biçtikleri için ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyorlar.

Urla’nın İskele Mahallesi Muhtarı Yaşar Yağcı, arazisindeki bağ kulelerinde tadilat yaptığı için ağır cezada yargılanmış, verilen 10 ay hapis cezası paraya çevrilmiş. 1984’te taş duvarlar çıktığı için tel örgülerle kapatılan arsasına girmesinin bile yasak olduğunu söyleyen Ahmet Gül, “Yasalar, sırf bizim gibi kanunlara saygılı vatandaşlara mı?” diye soruyor. Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi de sit alanı. Tarlasını kullanan 80 kişiden en az yarısı, ya ağır cezada yargılanıp ceza almış ya da halen davaları sürüyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kendi ilçelerinde sit konusunda çok ağır yasaklar uygulanırken Urla’da yapılan değişikliği hatırlatarak, “Akıl mantık almıyor. İnanılır gibi değil.” ifadelerini kullanıyor.
 
Sit alanı olması sebebiyle mülk sahipleri, dedelerinden kalan tapulu arazilerine dahi giremiyor. Bu alanda tarlası bulunun Ahmet Gül, Urla İskele Mahallesi’nde denize 100 metre mesafedeki 11 bin 500 metrekarelik arazisine girmesinin bile yasak olduğunu söylüyor. 1984 yılında 1. derece sit bölgesi olarak belirlenen arazisinde taş duvarların çıktığını ve tel örgülerle kapatıldığını anlatan Gül, aynı bölgedeki arazilerin metrekare rayiç bedellerinin bin ile bin 500 TL arasında değiştiğini söylüyor. Kendilerine kamulaştırma bedeli olarak 50 lira teklif edildiğini ifade eden Gül, “Buraya bamya eksek, senede 2 bin TL kazanırız. O zaman devlet kirasını versin. Yasalar, sırf bizim gibi kanunlara saygılı vatandaşlara mı?” diyor. İskele Mahallesi Muhtarı Yaşar Yağcı da sit mağduru olduğunu aktarıyor. 15 bin 500 metrekarelik arazilerinde dededen kalma bağ kuleleri olduğunu dile getiren Yağcı, genişletmek amacıyla tadilat yaptığı için ağır cezada yargılandığını vurguluyor. Yağcı, “Tek tapu içinde hem sit alanında kalan hem de sit alanı olmayacak özellikte araziler var. Fakat buralar  tapu tek olarak değerlendirilerek komple sit olmuş. Bu ayrım yapılmalı.” şeklinde konuşuyor.
 
Seferihisar’da da sit, köylülerin kâbusu olmuş. Sığacık Mahallesi’nde sit alanındaki tarlalarına mandalina, zeytin, bamya, enginar, yulaf gibi tarım ürünleri ekip diken 80 kişiden en az yarısı, ya ağır cezada yargılanıp ceza almış ya da halen davaları devam ediyor. Sit ihlâli iddiasıyla yargılanıp ceza alanlardan biri de M.Y. Geçimini çiftçilikle sağladığını söyleyen M.Y., tapulu arazisini ekim yapmak için sürmesi sebebiyle İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak hapis cezası aldığını anlatıyor. Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, bölge insanının sit anlamında çok sıkıntı yaşadığına dikkat çekiyor. Sit kararlarının çok âfaki şekilde alındığını savunan Karaosmanoğlu, “Ankara’dan oturarak bunun kararlarının alınması yanlış. Hakikaten bölgenin hassas bir şekilde incelenip bu kararların ona göre alınması lazım.” diye konuşuyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de sit bölgesi olan Sığacık’ta büyük mağduriyet olduğuna dikkat çekiyor. Doğanın korunmasının önemine değinirken sit konusunda bir yandan da akıl tutulması denebilecek düzenlemeler olduğunu söyleyen Soyer, “Sit düzenlemeleri öylesine vahim yasaklar getiriyor ki tarlanızı, arsanızı hiçbir şekilde kullanamaz hale geliyorsunuz.” ifadelerini kullanıyor. Urla’daki lüks villalar konusuna da değinen Başkan Soyer, Seferihisar’da sit konusunda çok ağır yasaklar uygulandığını hatırlatarak, “Akıl mantık almıyor. Burada bu kadar ağır yasaklar uygulanırken komşumuzda bunlar nasıl değişiyor bilmiyorum. İnanılır gibi değil.” diye konuşuyor. (Zaman Gazetesi)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tomas araklius 17 Şubat 2014 Pazartesi 21:22

sakın sit alanlarına dokunmayın,oraları çok elleşmeden tutun,bilahare lazım olacak

Yorumu oyla      11      5  
Güzel İzmirim 17 Şubat 2014 Pazartesi 13:44

Merak etmeyin eğer AKP gelirse, bırakın doğal sit'i tarihi sit alanı bil kalmayacak. Hepsi imarlaşır artık. Tabii önceden birileri ucuza toplar, ondan sonra...

Yorumu oyla      19      5  
hakan yılmaz 17 Şubat 2014 Pazartesi 09:36

Evet SİT konusu bölgemizin çok büyük sıkıntısı....Bu sorunun bir an önce çözülmesi şart.

Yorumu oyla      26      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’ta kedi vahşetine tepki eylemi
İzmir’den yaklaşık 500 hayvansever, Eskişehir’de bir kafeden sahiplendiği ...
Van’ın durmayan depremi: ‘Sokaklar eroin kokuyor’
Korkunç depremin yaralarını hâlâ saramayan Van’da üç anne... Üçünün de ...
KPSS’de skandal: Taraf’tan büyük fişleme iddiası
Hükümetin, memur adayları için renkli listeler hazırladığı ileri sürüldü. ...
 
Kedi vahşetine protestoda köpeğe eziyet
Eskişehir'de kedisini işkenceyle öldüren üniversite öğrencisinin protesto ...
Türk sporu yasta: Mısır'dan İzmir'e ateş düştü!
Mısır'da düzenlenen müsabaka sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden ...
İzmir’de ülkeyi sarsan cinnet: Ailesini yok etti!
İzmir'de bir aile faciası yaşandı. Cinnet getiren 31 yaşındaki Mehmet ...
 
İzmir'de motosiklet faciası: Geride iki çocuğu kaldı!
Konak’ta işten çıktıktan sonra bir yakınını ziyaret edip evine dönmek ...
İzmir'deki servis faciası davasından flaş gelişme!
İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi şenliğinden döndükleri sırada kullandığı ...
Twitter'da paylaştı: O müdürü tahliye eden hakim...
Fazıl Say Twitter'da Ömer Hayyam'ın dizelerini paylaşan bir kullanıcıyı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva