HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2014 Pazar - 13:34

Türk doğaltaş ihracatçıları Çin'de umutlandı

Çin'de doğaltaş sektörünün kalbinin attığı merkezlerden biri olan Yunfu'da düzenlenen, Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılan Türk doğaltaş sektörü temsilcileri, bu ülkede yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen beklentilerinin üzerinde ilgiyle karşılaştı. Türk firmaları fuarın ilk günü yoğun ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Türk doğaltaş ihracatçıları Çin de umutlandı

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirilen Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na bu yıl 19'u Milli Katılım Organizasyonu ile olmak üzere toplam 57 Türk firması katıldı. Türkiye, uluslararası katılımda birinci ülke olurken, Türkiye'yi 29 firma ile İran takip etti. Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye standının açılışını Türkiye'nin Guanghzou Başkonsolosu Batu Kesmen, Ticaret Ataşesi Hasan Köse, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya birlikte gerçekleştirdi.
 
Türkiye Guangzhou Başkonsolosu Batu Kesmen, "Ege İhracatçı Birlikleri ilk kez gerçekleştirdiği Milli Katılım Organizasyonu'nda son derece başarıln bir işe imza attı. Bu yıl Yunfu Fuarı'nda 57 Türk firması yer alıyor. Bu firmalarımız Türkiye'ye döndüklerinde diğer Türk firmalarını da yüreklendirecekler. Önümüzdeki yıl daha yoğun bir katılımla burada olacağız. Türkiye'nin ihracatının artması için Guangzhou Başkonsolosluğu olarak üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu. Türk doğaltaş sektörünün ithal girdi kullanımı olmadan ihracat yaparak Türkiye'ye net döviz girdisi sağladığına değinen Kesmen, "Doğaltaş sektörümüzü Çin pazarında sıçrama tahtası olarak görebiliriz. Doğaltaş sektörü ile müteahhitlik sektörleri arasında işbirliği kanalları olmalı. İki sektör dünyanın her tarafından işbirliği yapmalı" diye konuştu.

EMİB BAŞKANI KAYA'YA ÖZEL İLGİ
Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışından bir gün önce Yunfu Belediye Başkanı Zhou Zhiqiang'ın başkonsoloslar ve ticaret müşavirleri ile yaptığı "Yunfu Fuarı Değerlendirme Toplantısı"na, başkonsoloslar dışında sadece Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya davet edildi.
 
Yunfu Belediye Başkanı Zhou Zhiqiang'ın toplantısına Türkiye'nin Guangzhou Başkonsolosu Batu Kesmen ve Ticaret Ataşesi Hasan Köse ile birlikte katılan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri olarak, Çin'in Xiamen kentinde düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirdiklerini, elde ettikleri bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda çok başarılı bir organizasyona imza attıklarını, 2014 yılında 600 metrekare olan Türkiye pavyonunu, 2015 yılında en az 1300 metrekareye çıkarmak istediklerini kaydetti. Yunfu Belediye Başkanı Zhou Zhiqiang, EMİB Başkanı Mevlüt Kaya'nın talebine olumlu yanıt verdi.
 
Türkiye'nin Guangzhou Ticaret Ataşeliği'nde Çinli firmalar ile yaptıkları görüşmelerden Çin'de inşaat sektöründeki ekonomik durgunluğun 2015 yılında da süreceği izlenimi edindiklerini dile getiren Kaya, "Bu durgunluğu 2014 yılının Ocak - Ekim döneminde Çin'e yaptığımız doğaltaş ihracat rakamları da teyit ediyor. Bu süreci en az hasarla atlatmanın yolu müşterilerimizle bağımızı kopartmamaktan geçiyor. Çin'de inşaat sektörünün 2016 yılından itibaren tekrar canlanması bekleniyor, yakın gelecekte dünyanın en büyük ekonomisi olması beklenen Çin'e ihracatımızı arttırmak ve 2023 yılında doğaltaş sektörü olarak 3 milyar dolar pay almak istiyoruz" diye konuştu.
 
Türkiye'den Çin'e ihraç edilen blok mermer ve doğaltaşların yüzde 50'si Yunfu'daki firmalar tarafından ithal ediliyor. Yunfu Fuar Merkezi, 2012 yılında 50 bin metrekare iken, 2013 yılında 100 bin metrekareye çıktı. 2016 yılına kadar mevcut alanın 3 kat daha büyümesi ve 300 bin metrekareye çıkması bekleniyor.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar: Cari açığında, işsizliğin de panzehiri sanayileşmedir
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ihracat ...
Memura yeni yılda kuruşluk zam!
Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri, yeni yılda 9 kuruş artarak 1 lira 63 kuruşa yükselecek.
‘Yeni nesil kentler’ İzmir vitrininde
16 Ekim’de kapılarını ikinci kez açan Kent Expo – Şehircilik ve Kent İhtiyaçları ...
 
İTO’dan Başkent çıkarması: Limana ‘Yıldırım’ destek
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığında ...
İzmir’deki büyük TOKİ arsasına sanayi imarı!
TOKİ ile MKE'ye ait olan Aliağa'daki Petkim Yarımadası'nda yer alan 550 ...
Yaşar Holding 69 yaşında
Yaşar Holding 69. Kuruluş yıldönümünü, yöneticilerinin bir araya geldiği ...
 
Multinet Anadolu KOBİ’leri ile buluşuyor
Akıllı Kart Teknolojileri alanındaki ürün ve hizmetleri ile yaşamın her ...
Ege’de yeni bir marka doğuyor: Egem Un
Ege’nin verimli topraklarından yeni bir un doğuyor; Egem Un. Bugüne kadar ...
TÜGİAD’ta bayrak polemiği: Çıray’la Sait karşı karşıya!
TÜGİAD Ege Şubesi Genel Kurulu, CHP'li ve AK Partili milletvekillerin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva