HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2014 Pazar - 13:15

Yorgancılar: Cari açığında, işsizliğin de panzehiri sanayileşmedir

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ihracat artışının, cari açığın ve işsizliğin panzehirinin ‘sanayi’ sektöründe olduğunu belirterek, “Ekonomi politikası yapımcılarının sanayi sektörünün bu çok işlevli konumu dikkate alarak yeni bir sanayileşme ve teşvik vizyonu hazırlamalarını bekliyoruz" dedi.

Yorgancılar: Cari açığında, işsizliğin de panzehiri sanayileşmedir

İZMİR - Ağustos ayı ödemeler dengesi ve istihdam verilerinin yayımlanmasının ardından bir değerlendirme yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ocak-Ağustos dönemi cari açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında gerileyerek 29,5 milyar dolar olduğunu ve yıllık bazda cari açığın 48,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Yorgancılar, “Bu tek başına olumlu bir gelişme. Ancak bu iyileşmenin oldukça yüksek yan etkileri olmuştur. Nitekim bu yıl için büyüme hedefi yüzde 5'ten yüzde 3,3'e çekilirken, işsizlik de çift haneli rakamlara dayanmıştır. Türkiye'nin "kırk katır mı, kırk satır mı" noktasına gelen büyüme-cari açık ikileminden kurtulması gerekiyor" diye konuştu.
 
FİNANSMAN KALİTESİNE DİKKAT 
Ocak-Ağustos döneminde cari açığın yüzde 43'ünün sıcak para, yüzde 29'unun doğrudan yabancı yatırımlar, yüzde 24'ünün ise dış borç ve kredilerle finanse edildiğine dikkat çeken Yorgancılar “Cari açığın finansman kalitesi oldukça düşük. Hala ekonomiyi taşıma suyla döndürüyoruz. Ayrıca bu dönemde ülkemize cari açığın yüzde 30'u oranında yani 9 milyar dolar düzeyinde kaynağı belli olmayan (net hata ve noksan) para girişi yaşanmıştır. Bu olmasaydı ülkenin döviz rezervlerinde gerileme olacak, kurlarda daha yüksek dalgalanmalar görülebilecekti” uyarısında bulundu.
 
YEDİ AYLIK RAKAMLAR TABLOYU ORTAYA KOYUYOR 
Türkiye'de cari açığın ancak büyüme hızı düşürülerek azaltılabildiğini ifade eden Yorgancılar, bunun da sanayi üretimini ve istihdamını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. 2014’ün ilk sekiz ayında sanayicinin önünü göremediğini ve sektörün üretiminin sürekli zik-zak çizdiğini belirten Yorgancılar, şunları söyledi, “Bu durum sanayi sektöründe istihdamın da Nisan ayından itibaren gerilemesine neden olmuştur. Dolayısıyla 2014 yılının ilk 7 ayındaki ülke genelindeki işsizlik oranlarının geçen yılın aynı aylarına göre yüksek olmasında sanayi sektöründeki olumsuz gelişmelerin de rolü olmuştur. Bu yıl Türkiye cari açığını; üretimi artırmaktan daha çok tüketimi kısarak gerçekleştirmektedir.  Türkiye'nin cari açığını üretimini, daha çok da nitelikli imalat sanayi üretimini arttırarak azaltması gerekmektedir. Tarımda istihdamın gerilediği, hizmet sektöründe istihdam artışının yavaşladığı bir durumda işsizlikle mücadelede sanayi yatırımları ve üretim artışı çok kritik bir noktaya gelmiştir. Dolayısıyla ihracat artışının da, cari açığın da, işsizliğin de panzehiri sanayi sektöründedir. Ekonomi politikası yapımcılarının sanayi sektörünün bu çok işlevli konumu dikkate alarak yeni bir sanayileşme ve teşvik vizyonu hazırlamalarını bekliyoruz."  
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memura yeni yılda kuruşluk zam!
Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri, yeni yılda 9 kuruş artarak 1 lira 63 kuruşa yükselecek.
‘Yeni nesil kentler’ İzmir vitrininde
16 Ekim’de kapılarını ikinci kez açan Kent Expo – Şehircilik ve Kent İhtiyaçları ...
İTO’dan Başkent çıkarması: Limana ‘Yıldırım’ destek
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığında ...
 
İzmir’deki büyük TOKİ arsasına sanayi imarı!
TOKİ ile MKE'ye ait olan Aliağa'daki Petkim Yarımadası'nda yer alan 550 ...
Yaşar Holding 69 yaşında
Yaşar Holding 69. Kuruluş yıldönümünü, yöneticilerinin bir araya geldiği ...
Multinet Anadolu KOBİ’leri ile buluşuyor
Akıllı Kart Teknolojileri alanındaki ürün ve hizmetleri ile yaşamın her ...
 
Ege’de yeni bir marka doğuyor: Egem Un
Ege’nin verimli topraklarından yeni bir un doğuyor; Egem Un. Bugüne kadar ...
TÜGİAD’ta bayrak polemiği: Çıray’la Sait karşı karşıya!
TÜGİAD Ege Şubesi Genel Kurulu, CHP'li ve AK Partili milletvekillerin ...
Egesel Triyanda Evleri İzmir'e değer katacak
Egesel İnşaat'ın, Torbalı Ayrancılar'a nefes aldıracak Triyanda Evleri ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva