HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Mart 2017 Salı - 08:56

Siyaset bilimci Göymen: İzmir en güzel örnek!

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, siyaset bilimci ve yerel yönetim uzmanı Prof. Dr. Korel Göymen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak geldiği kentte, belediye bürokratlarına “küresel eğilimler ve yerel yönetimler” konulu bir konferans verdi.

Siyaset bilimci Göymen: İzmir en güzel örnek!

Siyaset bilimci Prof. Dr. Korel Göymen, küresel eğilimlerde ulusal planlar yerine yerel-bölgesel planların ve yerelde kalkınmanın öne çıktığını belirterek “Artık yerel yönetimlerin liderliğinin bilincinde hareket etmek durumundayız. İzmir’deki çalışmaları yakından takip ediyorum. Örneğin Avrupa’da en modern planlama, kır ve kentin birlikte planlanması. İzmir bunun en güzel örneğini veriyor” dedi.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, siyaset bilimci ve yerel yönetim uzmanı Prof. Dr. Korel Göymen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak geldiği kentte, belediye bürokratlarına “küresel eğilimler ve yerel yönetimler” konulu bir konferans verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da izlediği konferansta Göymen, küresel eğilimlerin yerel yönetimlere yansımasına ilişkin önemli bilgiler verdi. “Kalkınma, yönetişim, planlama, küresel değerler ve haklar” ana başlıkları altında konuşan Göymen, “Kalkınma kavramı artık değişti. Ülkelerin hızlı gelişme kaydettikleri dönemlerde bile gelir dağılımına bakıldığında ciddi bozukluklar görülüyor. İşsizlik artıyor. Büyüme elbette kaçınılmaz ama önemli olan insan odaklı kalkınma.. Örneğin Çin, büyüme fetişizmi sonucunda korkunç bir çevre maliyeti ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Ulusal değil yerel plan

Kamunun “tek yöneten, tek dağıtan, tek hizmet üreten” bir yapı olmaması gerektiğini; özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın görüşünün alınmasının son derece önem taşıdığını belirten Korel Göymen, “Planlama anlayışında da ulusal düzeydeki planlar yerine yerel ve bölgesel planlar önem kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi örneğinde olduğu gibi, yerel yönetimler stratejik planlar hazırlayarak ‘neredeyiz, nerede olmak istiyoruz, oraya nasıl varırız?’ gibi üç önemli sorunun cevabını arıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Göymen şöyle devam etti:

“Bugün dünyada 54 ülke veya bölgede iç savaş koşulları veya çatışmalar yaşanıyor. Yani dünya üzerindeki ülkelerin dörtte birinde böyle bir durum var. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Sosyal ve siyasal sürdürebilirlik işte burada ortaya çıkıyor. Bir kentteki insanların birlikte yaşama arzusu, ortak geleceğe bakma eğilimi üzerinde çalışılmalı. Barışçıllık öne çıkarılmalı, ortak kamusal alanlar çoğaltılmalı. Bu, Türk kentleri için benim son derece önem verdiğim bir husus.”

Kır ve kentin birlikte planlanması..

Küresel eğilimlerde yerelde kalkınmanın da önemli olduğuna dikkat çeken Göymen, bu konuda yerel yönetimlerin çok önemli bir rolü olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Yerel yönetimlerin başındaki kişi, yerel kalkınma koalisyonu önderi olabilecek özelliklere sahip olmalı. Bunun içinde özel sektör ve sivil toplum kuruluşları var. Artık kentler yerel yönetimlerin liderliğinin bilincinde hareket etmek durumunda.. İzmir’deki çalışmaları yakından takip ediyorum. Özellikle yönetişim alanında başarılı örnekler uygulanıyor. Ayrıca Avrupa’daki en modern planlama, kır ve kentin birlikte planlanması.. İzmir’de bunun da en güzel örneği veriliyor. Bütün bu eğilimlerin dışında çarpıcı bir eğilim daha var. O da yeniden belediyeleştirme kavramı. Avrupa’da yerinden yönetimi benimsemiş 80 belediyede, kentliye daha makul şekilde hizmet sunmak için özel sektörün elindeki işler artık belediyeler tarafından yapılıyor.”

 

 
İstiklal Marşı'nın kabulunün 96. yılı Urla'da kutlandı
 
AK Partili Kalkan İzmir'in dört bir yanında 'evet’i anlatıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstiklal Marşı'nın kabulunün 96. yılı Urla'da kutlandı
İstiklal Marşının kabul edilişinin 96. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u anma ...
Tıp Bayramı’nı Körfez’de kutladılar
İzmir’de “14 Mart Tıp Bayramı” kutlamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ...
Yeni Kent Merkezi krizinde düğüm Büyükşehir Meclisi'nde çözüldü
Konak Belediye Meclisi’nde krize neden olan Yeni Kent Merkezi’ne ait imar ...
 
Bu maraton Antik Çağ’ın kalbinde koşulacak!
“Antik çağın kalbinde koşmaya hazır mısın” sloganıyla düzenlenecek Selçuk ...
Alaçatı Ot Festivali için rekor başvuru!
Bu yıl 8. kez düzenlenecek Alaçatı Ot Festivali için rekor stant başvurusu geldi.
Başkan Görmez'den minibüs krizi açıklaması
Torbalı Belediye Başkanı Yaşar Görmez tarafından yapılan açıklamada, "Açıklamada ...
 
Kemalpaşa'da kültür merkezinde sona doğru
Kemalpaşa Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar bütün hızıyla devam ...
KETA'dan öğrencilere Yaratıcı Drama etkinliği
Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (KETA) tarafından öğrencilerin ...
Konaklı minikler kuklayla sevindi
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın Agora semtinde yaşayan çocuklar için üç ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva