HABERLER>GÜNCEL
8 Mart 2013 Cuma - 08:15

SGK'dan saç baş yolduran emekli ikramiyesi

10 yıl 5 aylık memuriyetinden istifa ederek ayrıldığı için alamadığı emekli ikramiyesinin peşine düşen 75 yaşındaki Saim Gür, SGK’nın talebini reddetmesi üzerine konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, Gür’ü haklı buldu, SGK hesabı kesti: “10 yıl için 20 kuruş ikramiye ayrıca 4 kuruş da gecikme faizi ödenmesine...”

SGK dan saç baş yolduran emekli ikramiyesi

ANKARA - 75 yaşındaki emekli Saim Gür’ün, geçmişteki 10 yıl 5 aylık memuriyetinin ikramiyesini alma mücadelesi sürpriz sonuç verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mahkeme kararıyla emekli ikramiyesi almaya hak kazanan Gür’e 20 kuruş ikramiye çıkardı. Gür’e 4 kuruş da gecikme faizi ödendi. Hürriyet’ten Turan Yılmaz’ın haberine göre, Gür, SSK Denizli Şube Müdürlüğü’ndeki “rapörtörlük” görevinden 14 Aralık 1981 tarihinde yöneticileriyle anlaşmadığı için istifa etti. Daha sonra SSK’lı olarak çalışan Gür, 1 Şubat 1982 tarihi itibariyle de emekli oldu. Gür emekli maaşı almaya başladı, ama emekli ikramiyesi alamadı. Yıllar sonra istifa ederek ayrıldığı için alamadığı emekli ikramiyesinin peşine düşen Gür, SGK’nın talebini reddetmesi üzerine konuyu yargıya taşıdı. Ankara 5. İdare Mahkemesi 29 Haziran 2012 tarihli kararında şu gerekçeyle Gür’e ikramiye ödenmesine hükmetti:
 
İKRAMİYESİ ÖDENSİN
“...5434 sayılı kanun hükümleri uyarınca, emekli ikramiyesi ilgiliye bağlanan emekli aylığı esas alınarak belirlenmektedir. Emeklilik memuriyet statüsünün değişmesine neden olan ayrı bir statü olduğundan, bu statünün başlangıcı da aylığın bağlandığı tarih olduğu gibi emekli aylığı da, ödenecek ikramiyenin bir unsuru ve ölçüsü olup, emekli aylığı belirlendikten sonra buna göre ikramiye ödenmektedir. Bu nedenle, davacının yoksun kaldığı zarar, emekli aylığının bağlandığı tarih itibariyle oluştuğundan dolayısıyla emekli ikrameyisinin emekli aylığının bağlandığı tarihteki katsayılar üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, emekli ikramiyesinin davalı idarece hesaplanarak başvuru tarihi olan 23 Ağustos 2010 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi isteminin kabulüne...”

4 KURUŞ DA GECİKME ZAMMI
SGK da bu karar üzerine 5’nci derecenin 1’nci kademesindeyken istifa eden Gür’ün 10 yıl 5 aylık memuriyetine karışlık gelen ikrimayesini 20 kuruş, gecikme faizini de 4 kuruş olarak hesapladı. SGK resmi yazısında da, “Bahsi geçen mahkeme kararı gereğince, ilgilinin hizmet süresine karşılık emekli aylığı bağlandığı tarihte geçerli olan katsayılar esas alınarak hesaplanan ikramiye ve yasal faiz tutarı aşağıda belirtilen ödeme emirleri ile ilgili banka şubesine on-line olarak gönderilmiştir” dedi. 20 kuruşluk ikramiye karşısında Gür bu kez de bunun mücadelesine girişti.

FARUK ÇELİK DE DOĞRULADI
CHP Milletvekili Oktay Ekşi soru önergesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e durumu iletti. Çelik, “10 yıl 5 ay hizmetinin karşılığı ve Ankara 5. İdare Mahkemesi’nce verilen karar esas alınmak suretiyle hesaplanan 0.20 TL emekli ikramiyesi ile başvuru tarihinden ödeme tarihine kadar 0,04 TL yasal faizi ödenmek üzere ilgili adına tahakkuk ettirilmiştir” dedi.


‘SEN ÇOK ALMIŞSIN 3 KURUŞ ALANLAR VAR’
Saim Gür yaptığı açıklamada, “Dalga geçer gibi 20 kuruş ikramiye bağladılar, bu bir çay parası bile değil. Bunu nasıl hesapladıklarını sormak için SGK’ya defalarca gittim. ‘1960’larda Teknik Üniversiteyi 9’uncu sıradan kazanmıştım ama param olmadığı için kayıt yaptıramadım, yani matematik de bilirim, bu iş nasıl olmuş bunu bana bir izah edin’ dedim. Bana, alay eder gibi, ‘sen yine çok iyi para almışsın, 3-5 kuruş alanlar var, daha geçen gün birine 12 kuruş ikramiye verildi’ dediler. Ben de 12 kuruş alan birine rastladım” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 8 Mart 2013 Cuma 12:12

tam anlamıyla emek sömürüsünün gün yüzüne çıkmış rezil hali!

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir banka soyguncusunu arıyor!
Bayraklı’da bir banka şubesinden yaklaşık 30 bin TL’yi alarak kaçan kimliği ...
Adalet Bakanlığı’ndan ‘Gazeteciler’e Silivri vetosu!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu ...
Aidat kavgası dehşeti: 3 ölü
Adana'da bir apartmandaki aidat tartışması 3 yaşama maloldu. Apartman ...
 
6 saatlik rehine dehşeti kanlı bitti!
İstanbul'un Fatih ilçesinde bir genç, hırsızlık amacıyla girdiği evde ...
AK Partili Oda Başkanı’na saldırıda iki flaş gelişme
Menemen İlçesi'nde AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ...
İzmir Adliyesi’nde tahliye halayı!
Basmane semtinde bulunan Agora Parkı'ndaki 'Demokratik Çözüm Çadırı'na ...
 
İzmir’de kadına şiddete karşı duvar ve pedal!
İzmir’de Konak Belediyesi, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve İzmir Bisiklet ...
Adnan Menderes Havalimanı’nda korkutan yangın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yangın çıktı… Söndürme çalışmaları sürüyor.
9 bin kadına polis kalkanı: İzmir zirve takipçisi!
Şiddete uğradığı gerekçesiyle 8 bin 908 kadına polis koruması verildi. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva