HABERLER>DÜNYADAN
24 Temmuz 2015 Cuma - 10:34

Obama’dan Suriye sınırı açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama BBC'ye verdiği özel mülakatta, yabancı savaşçıların Suriye'ye akışını durdurmaya çalıştıklarını söyledi. Obama bu konuda başta Türkiye ve Ürdün olmak üzere bölge ülkeleri ile birlikte hareket ettiklerini belirtti.

Obama’dan Suriye sınırı açıklaması

BBC Kuzey Amerika editörü Jon Sopel'in sorularını yanıtlayan Obama, 16 ülkeden oluşan koalisyonun IŞİD'e karşı mücadele ettiğini hatırlattı.
 
IŞİD'le mücadele konusunda müttefikleri ile yakın istişare içinde olduklarını vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Türkler, Ürdünlüler ve bölgede diğerleri ile birlikte yapmak istediğimiz şey, IŞİD'in faaliyet gösteremeyeceği bir ortam oluşturmak. Ancak biz ayrıca yabancı savaşçıların Suriye sınırları üzerinden bu ülkeye akışını durdurmaya çalışıyoruz. Bu konuda ilerleme kaydettik."
 
Suriye'de siyasi bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Obama, "Esad'ın, Rusların, İranlıların bunu anlamasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Obama aksi takdirde Suriye'nin tüm bölgeyi çok daha uzun ve kanlı bir çatışmaya iteceği uyarısında bulundu.
 
'İRAN'IN NÜKLEER SİLAH YOLUNU TIKADIK'
ABD Başkanı Barack Obama BBC'ye yaptığı açıklamada, İran'la yaptıkları nükleer anlaşmaya yönelik eleştirilere de yanıt verdi.
 
Barack Obama birinci önceliklerinin İran'ın nükleer silah sahibi olma yolunu tıkamak olduğunu, bunu başardıklarını söyledi.
 
İran'ın yaptırımların kalkması ile elde edeceği kaynaklarını ekonomisini güçlendirmeye harcayacağını belirten Obama, anlaşmanın sonunda Amerikan Kongresi'nden geçeceğinden emin olduğunu kaydetti.
 
Obama gerekirse Tahran ile askeri mücadeleye de hazır olduklarını vurguladı, Körfez ülkelerinin toplam savunma bütçelerinin de İran'ınkinin 10 katı olduğuna dikkat çekti.
 
'İNGİLTERE AB'DE KALMALI'
Barack Obama BBC'ye verdiği mülakatta, İngiltere'nin dünya arenasındaki etkisini sürdürmesi için AB'de kalması gerektiğini de söyledi.
 
Obama İngiltere'nin AB üyeliğinin, kendilerine bu ülke ile birlikteliklerinin gücü konusunda daha fazla güven verdiğini belirtti.
 
AB'nin, "dünyayı daha güvenli bir yere dönüştürdüğüne ve daha müreffeh kıldığına" dikkat çeken Obama, İngiltere'den AB içindeki etkinliğini sürdürmesini istedi.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron daha önce ülkesinin AB üyeliği koşullarını Brüksel'le yeniden müzakere etme ve bu üyelik ile ilgili olarak 2017 yılı sonuna dek referanduma gitmek sözü vermişti. Cameron'ın sözcüsü Obama'nın açıklamalarıyla ilgili olarak BBC'ye yaptığı açıklamada, Başbakanın sadece İngiliz halkının AB'yle ilgili kaygılarını gidermek istediğini söyledi.
 
Obama ise BBC'ye yaptığı açıklamada Cameron'ı "kalburüstü bir ortak" olarak nitelendirdi. İngiltere hükümetini de milli gelirinin yüzde 2'sini savunma bütçesine ayırarak NATO'nun ortaya koyduğu hedefe ulaştığı için övdü.
 
'EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞIM...'
Ocak 2017'de görevini önümüzdeki yıl seçilecek ABD Başkanı'na deveredecek Obama, en büyük hayal kırıklığının ise "sağduyulu silah güvenliği yasalarını geçirememek" olarak açıkladı.
 
Obama, "Eğer 11 Eylül saldırılarından bu yana terörizm sonucu ölen Amerikalıların sayısına bakarsanız bunun 100'den az olduğunu görürsünüz. Eğer ABD'de silahlı şiddet olayları sonucu ölenlerin sayısına bakarsanız, on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini görürsünüz. Bu sorunu çözememek bize acı veriyor. Ancak bu da, kalan 18 ayında bu sorunu çözmeye çalışmayacağım anlamına gelmiyor" dedi.

 
En çok atık pili topladı, ödülü kaptı
 
Bu acıya yürek dayanmaz: Geriye hamile eşi kaldı…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'yi sarsan saldırı: 3 ölü, 7 yaralı
ABD'nin Louisiana eyaletinde silahlı bir saldırgan, film gösterimi sırasında ...
Dünya Türkiye'nin IŞİD operasyonunu böyle gördü
Dünya medyası, Türk jetlerinin Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik hava ...
Dünya'ya benzer bir gezegen keşfedildi
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), beklenen açıklamayı yaptı. ...
 
Flaş! Beyaz Saray'dan 'İncirlik' açıklaması
Beyaz Saray, Türkiye ile ABD’nin IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik ...
ABD'de büyük IŞİD korkusu!
FBI Direktörü James Comey, IŞİD’in ABD'lileri radikalleştirme tehdidinin, ...
Flaş iddia: IŞİD dünya şampiyonunu infaz etti
Tayland boksunda iki dünya şampiyonluğu bulunan ve ailesini Almanya’da ...
 
Japonya'da korkutan görüntü: Papatyalar...
Japonya’da Mart 2011’de meydana gelen deprem ve tsunamide 6 reaktöründen ...
Kıbrıs'ta sıcak gelişme: Adını bile koydular!
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mayıs ayından bu yana süren müzakerelerde ...
Nil Nehri'nde büyük facia: En az 15 ölü
Mısır'da Nil Nehri'nde bir yük gemisiyle yolcu gemisi çarpıştı. Başkent ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva