HABERLER>POLİTİKA
27 Haziran 2016 Pazartesi - 09:41

MHP'de '10 Temmuz' bombası: Seçim Kurulu...

MHP'de 10 Temmuz'da yapılması planlanan olağanüstü kurultay, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan döndü. MHP tüzüğünü gerekçe gösteren kurul, "10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz" kararını verdi.

MHP de  10 Temmuz  bombası: Seçim Kurulu...

MHP Genel Merkezi ve MHP'li muhaliflerin 10 Temmuz'da yapılacak seçimli olağanüstü kurultay başvurusunu değerlendiren Çankaya İlçe Seçim Kurulu, kurultayın yapılamayacağını açıkladı.

Kurul, gerekçesinde MHP tüzüğünde yer alan "Olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılamaz" maddesini gösterdi.

Karara yapılacak itirazı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) değerlendirecek.

YSK'dan da aynı yönde karar çıkması durumunda 10 Temmuz'da MHP kurultayı yapılamayacak.

Muhalifler tarafından 19 Haziran tarihinde yapılan kurultayda tüzüğün ilgili maddesi değiştirilmiş ancak Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi alınan kararların yürütmesini durdurmuştu. Muhalifler de, mahkemenin bu kararına itiraz etti.

YSK, TOPU ÇANKAYA İLÇE SEÇİM KURULU'NA ATMIŞTI

MHP Genel Merkezi, olağanüstü kurultayı 10 Temmuz'da toplama kararı almıştı.

Çağrı Heyeti'nin 19 Haziran'da topladığı olağanüstü kongrede de seçimli olağanüstü kongrenin 10 Temmuz'da yapılmasına karar verilmişti.

Hem MHP Genel Merkezi'nin hem de yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Musavat Dervişoğlu'nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin, YSK'ya görüş sormuştu.

Olağanüstü toplanarak, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na görüş verip vermeme konusunu ele alan YSK, kurultaya ilişkin başvurulara dair Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar vermişti.

HER ŞEY 1 KASIM'DA BAŞLADI

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti.

Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.

Muhalifler, olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçilmesine izin vermeyen MHP tüzüğünün değiştirilmesini istedi. Ancak bu değişiklik için de olağanüstü kurultay toplanması gerekiyordu.

Muhalifler, bu değişikliği yaparak 18 Mart 2018'de yapılması kararlaştırılan olağan kongre öncesi Devlet Bahçeli'yi genel başkanlıktan indirmek istiyordu.

ADAYLAR ARKA ARKAYA ÇIKTI

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.
Hukuki süreç tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini, MHP yönetiminin reddetmesiyle başladı.

YEREL MAHKEMEDE ÜST ÜSTE KARARLAR

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.

MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.

MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

MHP yönetimi Tosya mahkemesine de başvurup buradan da benzer bir karar çıkartmıştı.

Ancak MHP yönetiminin talebi, Tosya mahkemesinin verdiği kararı yasal süre içerisinde Ankara 25. İcra Dairesi’ne ulaştırmadığı için işleme konulmadı.

2. İCRA'DAN HEMEN SONRA GEMEREK

Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs'ta kurultayın yapılmasının önünü açtı.

Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.

SON KARAR ANKARA 25. İCRA DAİRESİ'NDEN

MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı.

İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği'nden MHP'de muhalifler tarafından 15 Mayıs Pazar günü yapılacağı açıklanan olağanüstü kurultaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır" denildi.

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır.

Mahkeme kararı doğrultusunda valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

OLAYLI 15 MAYIS

İcra Dairesinin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellendi, kurultay toplanmadı.

MHP'de muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, olağanüstü kurultayın toplanamamasının ardından Yargıtay kararının beklenmesi konusunda uzlaşmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtay'ın olağanüstü kurultayın yapılması yönünde bir karar alması durumunda kurultayı toplayacaklarını açıklamıştı. Ancak Yargıtay kararının ardından MHP yönetimi, 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kurultaya gitme kararı almıştı.

MUHALİFLERİN 19 HAZİRAN KURULTAYI

Çağrı Heyeti ise, kurultayın 19 Haziran 2016 Pazar günü saat 10.00'da Ankara Büyük Anadolu Otel'de toplanacağını açıklamıştı. Çağrı Heyeti, 19 Haziran'daki kurultayda 752 imza toplandığını açıklamıştı.

Divan için iki liste çıkınca delegeler tepki göstermiş, adaylar arasında anlaşmıştı. Tüzükte yapılması planlanan 14 değişikliğin 13'ü kabul edilmişti. Kurultay'da "7 hata" yapıldığını öne süren MHP yönetimi ise imza veren delegelerin 495'te kaldığını iddia etmişti.

Muhalifler tarafından 19 Haziran'da yapılan kurultayda MHP tüzüğünde yer alan "Olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılamaz" maddesi değiştirilmiş ancak Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi alınan kararların yürütmesini durdurmuştu. (ntv)

 
Ve o dava başlıyor! İzmir’e çağrı: İstismara sessiz kalma!
 
Ayvalık’ta Haziran yağmuru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve İsrail'le anlaşma 'eş zamanlı' açıklanıyor!
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi ...
Dervişoğlu’ndan o karara sert tepki: Maskeli soyguncular!
MHP’de büyük kurultay öncesi ‘hukuk savaşları’ sürerken mahkemeden çıkan ...
Bakanlığın ‘ateist incelemesi’nde o isim konuştu: Hedef gösterildim!
İçişleri Bakanlığı’nın İzmir Valiliği aracılığıyla hakkında inceleme başlattığı ...
 
Dışişleri'nden Papa'nın açıklamasına sert tepki!
Ermenistan ziyaretinde 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” ifadesi kullanan ...
CHP'li Sertel TRT reytinglerini sordu!
TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel TRT'nin reyting oranlarını sordu
Yıldırım'dan İsrailli temsilciye iftar daveti!
Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün vereceği iftara İsrail maslahatgüzarı da davet edildi.
 
İzmirli vekil ‘Haziran’ın da ‘MYK’sına girdi!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Altıok, Birleşik Haziran ...
Bakan Çavuşoğlu'ndan o habere sert tepki!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Kumluca'da çekilen fotoğrafları operasyon ...
AK Parti İzmir iftarda buluştu: Hotar ve Delican'dan önemli mesajlar
Ak Parti Narlıdere ilçe teşkilatının Demokrasi Meydanında düzenlediği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva