HABERLER>EGE
10 Nisan 2012 Salı - 16:58

Kuşadası'nda zengin bitki çeşitliliği göz kamaştırıyor

Kuşadası'nda 'Doğal Botanik Parkı' ilan edilen kıyı şeridinde yapılan envanter çalışmalarında, aralarında 18 orkidenin de bulunduğu 224 nadir bitki türüne rastlandı. Envanter çalışmalarında nesli tükenmekte olan 'küçük kerkenez' gibi yaban hayvanlarının da bölgede yaşadığı belirlendi.

Kuşadası nda zengin bitki çeşitliliği göz kamaştırıyor

AYDIN - Kuşadası Belediye Meclisi'nin, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) talebi doğrultusunda 'Doğal Botanik Parkı' olarak ilan ettiği Korumar ile Adakule Otelleri arasındaki kıyı şeridinde, bir süre önce başlattığı bitki envanter çalışmaları devam ediyor. EKODOSD ile Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Çelik'in, belediyenin desteğiyle sürdürdüğü envanter çalışmalarında, aralarında 18 orkide türünün de bulunduğu 224 bitki çeşidi saptandı. Yapılan çalışmada doğal yaşam alanında bazı nesli tükenmekte olan yaban hayvanı türlerinin olduğu belirlendi.

Ege Bölgesi'nde asıl yaşadıkları alanlarda bile nadir rastlanan, dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan küçük kerkenezin bu alanda yuva yaptığını belirlediklerini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, envanter çalışmalarının 1 yıl süreceğini belirtti. Sürücü, şunları kaydetti: "Çalışmaların sonunda 400'e yakın bitki varlığının tespit edileceği düşünülmekte. Böylesine önemli bir doğal alanda, bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatının da tespitlerini yapmaktayız. 

Araştırmalarımızda, bölgemizde son yıllarda asıl yaşadığı yer olan Akköy ve Serçin köylerinde bile rastlayamadığımız bir türü Kuşadası'nda tespit ettik. Bu türün varlığı bugüne kadar Kuşadası'nda olduğu bilinmiyordu. Dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan küçük kerkenezin (Falco naumanni), doğal botanik parkın yarlarında yuva yaptığını gördük. Osmanlı Dönemi'nde çavuşkuşu da denilen ibibik (Upupa epops) kuşunu doğal botanik parkında bu yıl ilk kez tespit ettik. Keskin çığlıkları ile ortalığı ayağa kaldıran alakargalar (Garrulus glandarius) da doğal parktan beslenen kuşlar arasında yer almakta. İlk kez geçen yıl görüntülediğimiz sincaplar, doğal botanik parkındaki palamutları sahiplenen sevimli canlıların başında gelmekte. Alanda yaşayan birçok canlının burada üremesi doğal botanik parkının önemini artırmakta ve gerekli koruma tedbirlerinin alınmasını gerektirmekte."

MAĞARALARDA BİRÇOK CANLI YAŞIYOR
Sürücü, doğal botanik parkın denize doğru inen yarlarındaki mağaralarda birçok canlının yaşadığına dikkat çekti. Sürücü, "Burada sualtı mağaraları da mevcut. Bu mağaralardan birisinde dünyada nesli tehlike altında bulunan en önemli 12 türden birisi olan Akdeniz foku (Monachus monachus) yaşamakta. Zaman zaman Kuşadası sahillerinden de gözlenen Akdeniz foku, alanda nesli yok olma tehdidi yaşayan küçük kerkenezle birlikte en önemli canlılar arasında yer almakta. Doğal Botanik Park kıyısal alanında yapılaşma olmaması ve insan hareketlerinin azlığı, birçok deniz canlısının burada barınmasını ve beslenmesinı sağlıyor. Bu bölgede beslenen önemli canlılar arasında caretta caretta (İribaş Deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (Yeşil Kaplumbağa) da bulunuyor" diye konuştu.

Bahattin Sürücü, Kuşadası'nda doğal olarak kalabilmiş önemli türlerin yaşadığı tek alanın bu bölge olduğunu dile getirdi. Sürücü, "Burası ortak mirasımız. Bu mirasın ne kadar önemli olduğunu herkesin fark etmesi için yedi yıldır uğraş veriyoruz. Kuşadası'nda yaşayan herkesin gelecek nesillere bırakabileceği güzel şeyler de olabilmeli. Bunlardan bir tanesi doğal botanik parkı. İçindeki bitkiler, kara ve deniz canlılarıyla zengin bir ekosistem barındıran bu bölgeye Kuşadası'nda yaşayan herkesin duyarlılık göstermesini ve sahip çıkmasını diliyoruz" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Malatyalı işadamı villasında ölü bulundu
İstanbul'da oturan, yaklaşık 4 yıl önce sahibi olduğu firmayı kapatan ...
Otobüste taşınan 'kapı' kaçak sigara çıktı
Salihli'de polisin durdurduğu yolcu otobosünün bagaj bölümündeki kapı ...
Bodrum'u 'uçuracak' havaalanı
Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, ilçede büyük dönüşüm yaratacak Bodrum-Milas ...
 
Dersim sürgünlerine Ege ikinci vatan...
Dersim olayları sonrasında sürgün edilen 15 bin Dersimliden 5 bin kadarının ...
Fethiye'de katliam gibi kaza: 4 ölü 5 yaralı
Fethiye'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.
Aydın'da 50 hektar orman kül oldu!
Aydın'ın Bozdoğan İlçesi'ne bağlı Altıntaş Köyü'nde çıkan yangında, 50 ...
 
Nazilli'de feci kaza: 2 ölü 4 yaralı!
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde, motosikletle karşı yönden gelen minibüs kafa ...
Başkan 1 milyon TL'lik vurgun yaptı belediye battı!
Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Ağaçbeyli Belediye Başkanı Turgay Tirit'in ...
Cinayet zanlısı aşçı çıktı
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, bıçaklanarak öldürülen 26 yaşındaki travesti ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva