HABERLER>EGE
9 Nisan 2012 Pazartesi - 10:21

Bodrum'u 'uçuracak' havaalanı

Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, ilçede büyük dönüşüm yaratacak Bodrum-Milas Havaalanı'nın yeni dış hatlar terminalinin tamamlanması için bin 200 işçinin canla başla çalıştığını belirterek, terminali Mayıs ayı sonunda hizmete açmayı hedeflediklerini müjdeledi.

Bodrum u  uçuracak  havaalanı

İZMİR - Egeli Sabah Gazetesi'nin röportaj dizisi Sabah Kahvesi'ne konuk olan Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
Gödekmerdan, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da sayılı tatil bölgelerinden Bodrum'un dünyaya açılan kapısı Bodrum-Milas Havaalanı'nın yeni dış hatlar terminalinin Mayıs ayı sonunda hizmete gireceğini açıkladı.

Son teknolojiyle donatılmış, 5 milyon yolcu kapasitesine sahip, modern bir mimariyle tasarlanan yeni terminali EGELİ SABAH ekibiyle birlikte gezen Gödekmerdan, yeni dış hatlar terminalinin bitirilmesiyle, mevcut dış hatlar terminalinin iç hatlara dönüştürüleceğini söyledi. Böylece yolcu kapasitesinin 7 milyona ulaşacağını kaydeden Gödekmerdan, terminalin biran önce bitirilmesi için günde bin 200 işçinin inşaatta çalıştığını söyledi.

Hükümetin Bodrum'a bakışı nasıl?
Hükümetimiz Bodrum'u çok önemsiyor. Özellikle Turizm ve Ulaştırma Bakanlarımız çok daha yakından ilgileniyorlar. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanımız ani bir gece ziyareti gerçekleştirdi. Gece geç saatlerde ilçemize gelerek yapımı süren Bodrum-Milas Havaalanı'nın yeni dış hatlar terminalini gezdi. Bilgi aldı. Bizleri gerçekten şaşırttı bu ziyaret. Çünkü gecenin çok geç bir saatiydi. Beraberinde müşteşarlar ve müdürlerle birlikte havaalanı inşaatını gezdik. İncelemenin ardından hiç zaman kaybetmeden tekrar Bodrum'dan ayrıldı. Bu Bodrum'u ne kadar çok önem verdiğinin bir göstergesi.

Havaalanına yeni dış hatlar terminali mi yapılıyor?
Evet. Mevcut dış hatlar terminalinin yerine yeni ve daha modern bir dış hatlar terminali yapılıyor. Havaalanımız da bittiği zaman Bodrum bundan çok şey kazanacak. Yeni dış hatlar ile birlikte Bodrum-Milas Havaalanı çok büyük bir dönüşüm yakalayacak.

Ne zaman ihale edildi?
Çalışmalar Ekim ayında başladı. Aslında daha önce ihale edilmişti ancak yüklenici firma daha sonra ihaleden çekildi. Bunun üzerine yapılan ikinci ihaleyi İtalyan Astaldi firması kazandı. İnşallah Mayıs ayında inşaat bitecek. Bodrum yeni bir dış hatlar terminaline kavuşmuş olacak. Yeni dış hatlar terminali bitince de şuan hizmet veren eski dış hatlar terminali de yenilenerek iç hatlar terminali olarak hizmet vermeyi sürdürecek. İhale yap işlet devret yöntemine göre yapıldı ve süresi dört yıl. Bu nedenle yüklenci firma inşaatı bu yıl bitirmek istiyor. Bizim hedefimizde Mayıs ayı var. Eğer inşaat Mayıs ayında biterse, ihaleyi alan firma da daha önce Bodrum-Milas Havalimanı'nı işletecek. Bu yüzden de zamanı iyi değerlendirmek adına çok acele ediyorlar. Şuanda inşaatta bin 200 kişi günde çalışıyor.

Yenilenen dış hatlar sayesinde yolcu sayısında artış bekliyor musunuz?
Kesinlikle evet. Zaten işi yapan firmanın dünyanın birçok yerinde kendi bağlantıları var. Bağlantılı olduğu uçak firmalarını buraya getirmiş olacak. Havaalanı hizmete girince uçaklar Bodrum'a inerek buraya yolcu getirmeye başlayacak. Uçak seferlerinin artmasıyla birlikte de yolcu sayısı da artacak. Ben Bodrum'un geleceği çok parlak önü açık. 2012 yılı turzimden beklentilerimiz de bu nedenle çok yüksek.

Bodrum'a gelen turist sayısında son durum nedir?
Geçen sene Bodrum'a havaalanı ve gümrüklerden 1 milyon yabancı turist geldi. Sadece Bodrum-Milas Havalimanından ve deniz gümrüğünden geçen yolcuların sayısı. Diğer yollar veya başka illerden gelenler dahil değil.

Yabancı turist sayısı bakımından ilk sırada hangi ülke var?
Yoğunluk Alman turistlerde. Almanya'dan çok sayıda turisti geçen yıl ağırladık. Geçen yıl İngiliz turistlerde büyük bir düşüş yaşandı. Yüzde 12'lik gibi ciddi bir İngiliz turist kaybettik. Bunun nedeni, Avrupa'daki ekonomik kriz diye düşünüyorum. Tam bu dönemde İngiltere'den dolayı yaşanan boşluğu başta Kazakistan ve Polonya olmak üzere diğer ülkeler doldurdu. Geçen yıl bu iki ülkeden çok sayıda turist Bodrum'a geldi. Yani, İngiliz turistlerden kaynaklanan düşüşü diğer ülkelerden gelen turistlerle kapattık. 2011 yılında turist sayısında yüzde 11 oranında bir artış yaşandı. Bu yılda yüzde 15'lik bir artış hedefimiz var.

Yatak kapasitesinde durum nedir?
Turizm Bakanlığı belgeli 100 bin yatak kapasitemiz var. Belediye belgeli ve pansiyon olanlar hariç. Onları da eklediğimizde bu sayı artıyor. Yaklaşık olarak 150 bin yatak sayısına ulaştığımızı söyleyebilirim. Ayrıca yeni otel inşaatları da devam ediyor. Bu yıl bu sayının daha da çok artacağını tahmin ediyoruz.

Bodrum çok özel bir yer. Bu anlamda korumacılık çalışmaları nasıl gidiyor?
Bana göre Bodrum, Türkiye'nin en iyi korunan şehri. Bu özelliği korumak için de her şeyi yapıyoruz. Bodrum'da iki kattan yüksek bina bulamazsınız. Meyilli olan yerlerde bile, en fazla 2,5 kat izni verilir. Biz gerekli koruma girişimlerini sürdürüyoruz. Bu değerin korunması lazım, yoksa Bodrum özelliğini kaybeder. Biz bunun olmaması için çalışıyoruz.

Hayalinizdeki Bodrum'u anlatır mısınız?
Alt yapısını halletmiş, çevre sorunlarını bitirmiş, mimarisiyle kendisini ispat etmiş, trafiğiyle, temizliğiyle dünya markası olmuş bir Bodrum hayal ediyoruz. Tanıtımını çok iyi yapmış bir Bodrum olmasını istiyorum. Ben Bodrum'un tanıtımının yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Markalaşma konusunda bir çalışmanız var mı?
Bu konuda bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Logo çalışmamızda sona erdi. İnşallah diğer çalışmalarımız da bittiğinde bunları sizlerle paylaşacağız.

Marina yatırımları var mı?
Bodrum'daki marinaların hepsi dolu. Bir tanesinde bile boş yer yok. Bizim İçmeler diye anılan bir bölgemiz var. Yat yapımının olduğu, tersanelerin bulunduğu bir yer. Burada çok büyük bir yat limanı ve tersane yatırımı planımız var. Bunu da bu bölgede tersane sahibi olanlar bir araya gelerek yapacaklar. Müthiş bir proje hazırladılar. Bunu Turizm ve Ulaştırma Bakanlığına da sundular. Buralardan gerekli onay gelirse bu çalışmaya da başlayacaklar. Proje kabul edilirse, ÇED süreci başlayacak.

Her şey dahil sistemine karşı bir çalışmanız var mı?
Her şey dahil sistemi çok doğru bir sistem değil. Otele gelen turist otelden dışarı çıkmıyor. Bu sadece esnafı değil, otelciyi de vuruyor. İnşallah bu yıldan itibaren birçok otel oda, kahvaltı sistemine geçiyor. Esnaf iş yapamaz hale gelirken, otelciyi de içten içe çökertiyor. Şimdi Bodrum'da bu sistem ortadan kalkıyor. Bilenen birçok büyük otel her şey dahil sisteminden uzaklaşarak oda, kahvaltı sistemine geçiyor. Bir de hanutçuluk var. Bu yıl hanutçuluğu bitirmekte kararlıyız. Bu durumdan turizmcide rahatsız. Bunu bitirmek lazım. Bu konuda elimizden gelen çalışmayı en kısa zamanda uygulamaya koyacağız. Çok ciddi bir çalışma yapacağız. Bana kalırsa Bodrum gibi önemli turizm beldelerinin özel bir statüye kavuşturulması lazım. Düşünün Hakkari'nin Yüksekova ilçesiyle Bodrum aynı tutuluyor. Oysa ikisinin de yapısı farklı. Bodrum ve çevresi yarımada olarak nüfusu yazın 1,5 milyon'a çıkıyor. Burada her türlü müdürlük var ama Turizm Müdürlüğü yok. Turizm Müdürlüğü'nün olmadığı bir turizm merkezi... Burada sadece turizm bürosu var.

Neden?
Diğer ilçelerde de yok o yüzden Bodrum'da da yokmuş. Ama Bodrum gibi, Alanya gibi, Fethiye gibi, Çeşme gibi yerlerde turizm müdürlüğü olmaz mı? Tarım il müdürlüğü o var ama Turizm Müdürlüğü yok. Bodrum'un kış nüfusu 140 bin, yaz nüfusu 1,5 milyon. Bodrum'un hareket yüksek. Turizm yatırımı olarak, birçok büyük otel yatırımlara devam ediyor. Özel bir kuruluş 600 dönüm üzerine çok büyük bir otel inşaatına başladı. Bittiğinde çok farklı ve güzel bir otel daha kazanmış olacağız. Otel yatırımlarının yanı sıra özel okullar ve hastaneler de Bodrum'a ilgi göstermeye başladı. Önümüzdeki dönemlerde özel bir okul ve hastane de açılacak. Ama yer sorunu var. Her yere yatırım yapılmıyor. İyi etüd edilmesi lazım. Bu nedenle yerimiz çok ama her yere de bu tür yatırımlar yapılamıyor.

Yurt içi ve yurt dışı tanıtım konusunda neler yapıyorsunuz?
Göreve geldiğimiz günden sonra tanıtım konusuna büyük önem verdik. Bodrum olarak bütün turizm fuarlarına katılarak, stant açıyoruz. Geçtiğimiz yıl 22 turizm fuarına katıldık. Bu fuarlara katılabilmek için de Bodrum'daki bütün büyük otellerin katkıda bulunmasını sağladık. Herkes ortak bir havuza katkıda bulundu. Burada oluşan gelirle fuarlarda stantlar açıldı. Bu stantlarda da tanıtımlar yapılıyor. Rusya'dan Almanya'ya kadar birçok ülkede düzenlenen fuarlara katıldık. Katıldığımız fuarlarda da ilgi oldukça yoğundu. Adeta izdiham yaşandı. Stantlarda çekiliş yapıyoruz. Kazanan kişileri Bodrum'a ücretsiz tatile gönderiyoruz. Böyle olunca da insanlar stantlarımıza oldukça fazla ilgi gösteriyor.

İNŞAAT ALANINI TANITTI
Bodrum-Milas Havaalanı'nın yeni dış hatlar terminalinin inşaatını röportaj ekibiyle birlikte gezen Kaymakam Gödekmerdan, ihaleyi alan İtalyan firmanın Mayıs ayı sonunda terminali bitireceğini söyledi.

8 adet yolcu köprüsü, 66 adet check-in bankosu, 750 araç kapasiteli otoparkı olacak olan yeni terminal binasında güvenlik sistemleri en son teknolojiyle donatılacak. Bagajlar EDS sistemi ile otomatik olarak taranacak. Yeni terminal binasının hizmete girmesi ile mevcut terminal binası iç hatlara hizmet vermeye başlayacak. Terminalin yolcu kapasitesi 5 milyon olacak. 95 bin 927 metrekare kullanım alanlı terminal binası, terminalden bağımsız 765 metrekare kapalı alana sahip CIP binası ve 38 bin 500 metrekare açık otopark olacak. (Fırat Soylu/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dersim sürgünlerine Ege ikinci vatan...
Dersim olayları sonrasında sürgün edilen 15 bin Dersimliden 5 bin kadarının ...
Fethiye'de katliam gibi kaza: 4 ölü 5 yaralı
Fethiye'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.
Aydın'da 50 hektar orman kül oldu!
Aydın'ın Bozdoğan İlçesi'ne bağlı Altıntaş Köyü'nde çıkan yangında, 50 ...
 
Nazilli'de feci kaza: 2 ölü 4 yaralı!
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde, motosikletle karşı yönden gelen minibüs kafa ...
Başkan 1 milyon TL'lik vurgun yaptı belediye battı!
Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Ağaçbeyli Belediye Başkanı Turgay Tirit'in ...
Cinayet zanlısı aşçı çıktı
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, bıçaklanarak öldürülen 26 yaşındaki travesti ...
 
Aile boyu esrar ticareti polise takıldı
Aydın'da polis tarafından düzenlenen operasyonda, kayınvalide, damat ve ...
Alper öğretmenden haber alınamıyor
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde lise öğretmeni 37 yaşındaki Alper Uçar, "Gezmeye ...
Manisa laleler şehri oldu
Manisa'da kentin çeşitli yerlerine dikilen laleler, havaların ısınmasıyla ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva