HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2013 Perşembe - 09:24

Köy Entitüleri 73 yaşında: Işık sönmedi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. Yıldönümü nedeniyle “Işık Sönmedi, Köy Enstitüleri 73 yaşında” konulu bir panel ve sergi düzenledi.

Köy Entitüleri 73 yaşında: Işık sönmedi...

İZMİR - Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği işbirliğiyle Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından Kent Kütüphanesi bahçesinde gerçekleştirilen panele Dernek Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kocabaş, İçişleri Eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Yakup Kepenek ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi  Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Karal Akgün konuşmacı olarak katıldı.

Program Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ‘Mandolin’ müzik topluluğunun söylediği köy enstitüleri ve kahramanlık türküleri ile başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Muzaffer Tunçağ gerçekleştirdi. Moderatör Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise paneli “Büyükşehir Belediyesi’ndeki dostlarımız Köy Enstitüleri için ‘Işık sönmedi’ demişler. Işık sönseydi burada olmayacaktık. O hala sönmedi. Sönmeyecek. Buradan da sönmeyeceğine inançla ayrılacağız” sözleriyle açtı. Kocabaş, “Kuruluşunun 73. Yılında hala Köy Enstitülerini konuşuyorsak, kapatılmalarından 59 yılından sonra konuşuluyorsa, demek ki Türkiye’de işler iyi gitmiyor. Türkiye demek ki, Köy Enstitülerini aşamamış” dedi.
 http://www.izmir.bel.tr/basinhaberleri/upload/picture/s325170.jpg
SÖNMEYECEK İZLER BIRAKTI
Prof. Dr. Seçil Karal Akgün konuşmasında, Köy Enstitülerinin tarihin çok önemli bir sayfası olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “73 yıl sonra bile anmak istiyoruz. Eğer bugüne kadar eğitim sorunun çözmüş olsaydık, köy enstitülerini konuşuyor olmayacaktık. Ama bu çözümlenemedi. O dönemde bir çözüm olsun diye başlatılmış bir güzel hamle. Çok kısa ömürlü oldu. Saman alevi gibi birden parladı söndü ama arkasında sönmeyecek izler bıraktı” dedi.

Gazeteci Serdar Kızık ise panelde, babasının vefatından bir gün önce kendilerine yazdığı mektuptan bir bölümü okudu: “Ailemin bireylerine miras olarak menkul ve gayrimenkul olarak hiçbir şey bırakamadım. Ama onlara bıraktığım en büyük miras, laik Cumhuriyetin temel ilkelerini, Kemalizmin prensiplerini bir yaşam felsefesi olarak kabul etmeleridir.”

Prof. Dr. Yakup Kepenek konuşmasında, Köy Enstitülerinin neden kapatıldığına vurgu yaparken, Hasan Fehmi Güneş ise özetle şunları söyledi: “Bu önemli etkinlik, Köy Enstitülü ruhunun, direncinin, inadının devam etmekte olduğunun işaretidir. Siz kapattınız mı ? Hayır devam ediyor. Kapatmanıza rağmen, biz devam ediyoruz. Bir tek okulumuz yok. Köy Enstitümüzde düşündüğümüz, kutsadığımız, bayrak olarak taşıdığımız bütün düşüncelerimizi taşıyoruz, meydanlarda söylüyoruz, onları halkımızla paylaşıyoruz ve yürüyoruz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AK Partili Yorumcu 18 Nisan 2013 Perşembe 11:36

Memleketin ahalisi bu işi sevmediği için katılmayı arzu etmedi. Yapılmak istenen dönüştürme niyetine direndi ve kazandı. Siz gene kutlamanıza devam edin ben bölmüş olmayayım ama ne yalan söyleyeyim "biz köy enstitülerini hiç sevmedik”

Yorumu oyla      11      5  
Kazım EMİR 18 Nisan 2013 Perşembe 09:50

sonuç 60 senedir kutluyoruz geri getirme şansımız varmı yerine yeni birşey yapma adına alternatifimiz varmı bunları konuşmak ,yapmak lazım eh o zaman kalsaydı,olsaydı,bunlar bizi bir yere götürmez

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'de 'Mavi-Yeşil Doğamız' yürüşü
Güzelbahçe Belediyesi ve Kent Konseyi, Turizm Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenleyecek.
‘İZELMAN’ krizinde flaş gelişme: Şirket kartını açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan ihale krizi devam ederken önemli ...
Karşıyaka’da çevre zirvesi
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ata Erpolat, Karşıyaka Belediye ...
 
Karşıyaka dünya çocuklarıyla şenlenecek
Karşıyaka dünya çocuklarıyla şenlenmeye hazırlanıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin ...
Narlıdere Belediyesi’nden e-imar hizmeti
Narlıdere Belediyesi ‘Kent Bilgi Sistemi’ projesi çerçevesinde gerçekleştirilen ...
Aliağa’da düğün günü: Başkan’dan ‘birlik’ mesajı
Aliağa Belediyesi’nin yeni ve modern düğün salonu için temeller atıldı. ...
 
Bornova'dan esnafa büyük kolaylık
Yüzlerce işyeri sahibini düşünen Bornova Belediyesi, 5. Sanayi Sitesi’nin ...
Dünya çocukları İzmir’de buluşacak: Rengarenk hafta
Gaziemir ve Karşıyaka’da 23 Nisan haftasonu boyunca düzenlenecek programlar ...
Suriyeli mülteci çocuklar Çeşme turu yaptı
Suriyeli 134 mülteci çocuk, turizm cenneti Çeşme’yi gezdi. Doyasıya eğlenen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva