HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Nisan 2013 Çarşamba - 19:09

‘İZELMAN’ krizinde flaş gelişme: Şirket kartını açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan ihale krizi devam ederken önemli bir gelişme yaşandı. Toplam 650 kişiyi ilgilendiren ihaleyi belediye şirketi İZELMAN’dan daha avantajlı teklif verdiği için kazanan taşeron şirket Hanoğlu-Zigana Ortak Girişimi personele vereceği maaşı belirledi. İhale şartnamesinde de belirlenen sisteme göre personel üç kategoriye ayrıldı. Bu arada şirket, İzmir’de yeni bir ofis açarken belediyeye yazdığı resmi yazı ile tüm personelin adres ve kimlik bilgilerini istedi. Şirket yetkilisi Emin İlhan, “Çalışmalara başladık. Alımları yapıcağız. İZELMAN’dan ayrılan personeli davet ediyoruz. Bu işin geri dönüşü yok” dedi.

‘İZELMAN’ krizinde flaş gelişme: Şirket kartını açtı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP Genel Merkezi başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun dikkatini çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki ihale krizinin yankıları sürüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kanunları gerekçe göstererek olumsuz açıklamalar yaptığı 650 kişiyi ilgilendiren ihale sürecinde önemli bir gelişme yaşandı. Sürenin bitmesine 13 gün kala ihaleyi kazanan Hanoğlu-Zigana Ortak Girişimi çalışma koşullarını belirledi. Belediye şirketi İZELMAN’ın kaybettiği ihale nedeniyle işsiz kalacak olan çalışanlara çağrıda bulunan taşeron firma ‘birlikte çalışalım’ teklifini yeniden gündeme getirdi.

 
Şirket, personel alımları ile ilgili düğmeye basarken duyurulara da başladı. İlk olarak İş-Kur İzmir Bölge Müdürlüğü’ne müracaat yapılırken şartnamede belirlenen kategoride personel talep edildi. Bu arada en dikkat çekici kısım ise personelin sınıflandırılması ve maaşları oldu. Şirket, belediyede çalışacak personel için vereceği maaşı resmen açıkladı. Şartnameye göre üçe ayrılan personellerin tamamı için günlük dört adet tam kent kart ile 9,5 TL yemek ücreti tespit edildi.
 
Duyuruda, “Öncelik hakkı İZELMAN A.Ş kadrosunda bulunan ve Belediyede mevcut çalışanların olması kaydıyla” ibaresine yer verilirken şartlar şu şekilde ifade edildi:

A– 60 temizlik personeli (En az ilkokul mezunu, aylık brüt asgari ücretten %40 fazla maaş, günlük yol bedeli yolarak 4 adet tam kent kart dolum ücreti, günlük yemek bedeli olarak brüt 9.50 TL ücret.
 
B–510 kişi sekreter, büro işleri, evrak kayıt işleri, teknisyen ve şoför (Lise mezunu, aylık brüt asgari ücretten %90 fazla maaş, günlük yol bedeli olarak 4 adet tam kent kart dolum ücreti, günlük yemek ücreti olarak brüt 9.50 TL ücret.
 
C–80 kişi yönetici, koordinatör ve şef (Yüksek okul mezunu, asgari ücretten %100 fazla maaş, günlük yol bedeli olarak 4 adet tam kent kart dolum ücreti, günlük yemek ücreti olarak brüt 9.50 TL ücret.
 
Ayrıca, duyuruda personelin 1 Mayıs tarihi itibariyle işe başlaması gerektiği ifa edilirken müracaatların da 25 Nisan tarihine kadar yapılması istendi.

 
İHALEDEN ÇEKİLEMEYİZ
Personel için her türlü şartı açık olarak duyuran şirket belediyeye de konuyu bildirdi. Şirket, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı yazıda birçok konunun altını çizdi. Firmanın avukatı CHP Ankara İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Güven Çınar imzalı gönderilen yazıda sözleşme tarihi ve ihale numaraları ile ilgili bilgiler yer aldı. İhalenin adı ve kategorisi ile 650 kişinin çalışacağı yerler, sosyal hakları ile birim fiyatının şartname ile belirlendiği ifade edilirken zaten bunun dışına çıkılmasının mümkün olmadığının altı çizildi.
 
Yazıda, “İhaleye konu personel hizmeti alımında müvekkil şirketler ortak girişimi halihazırda bu görevi sürdüren 650 çalışanı kazanılmış hakları ile istihdam etmek yönünde kesin kararlılık içerisindedir. Hizmet alımı ihalesinin süresi bilindiği gibi sekiz aylık süreyi kapsamakta olup şirketler 4737 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri hükümleri uyarınca şartnamede belirlenen süre boyunca çalışmaması mümkün değildir. Aksine bir uygulamada şirketler ortak girişimi telafisi mümkün olmayan idari ve mali yaptırımlarla karşılaşacaktır Bu yaptırımların içerisinde teminatın irad kaydı, ihalelerden men gibi cezai müeyyideler mevcuttur” denildi.
 
SENDİKAYA SAYGILIYIZ
Gönderilen yazıda ayrıca görevine 650 mevcut kişi ile devam etmek istediğini belirten şirket, işçilerin Genel İş Sendikası’na üyelikleri konusuna da saygınlık içinde yaklaştığını bu konuda kesinlikle aksi bir durumun söz konusu olmayacağını ifade etti.
 
48 SAAT İÇİNDE İSİMLERİ BİLDİRİN
Belediye İşletme ve İştirakler Daire Başkanlığı İdari İşler Şube Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda ayrıca taleplerde bulunuldu. Belediyenin İzmir halkı nezdinde olumlu kabulünün zedelenmemesi için 650 çalışana görevlerine devam edeceği konusunda tebliği kendisinin yapması istendi. 650 kişinin ad, soy ad, telefon, işyeri adres listesi ile çalışma birimlerinin 48 saat içerisinde şirkete bildirilmesi yetkililere de elden tebliğ edilmesi gerektiği belirtilirken işe başlama tarihi olan 1 Mayıs’ın resmi tatil günü olduğu için işçilerin çalışıp çalışmayacağının da şirkete açıklanması gerektiği vurgulandı. Şirket, “Bu dilekçenin cevabını 650 işçinin üyesi bulunduğu sendikaya ve işyeri temsilciliklerine ve şube başkanlıklarına da bildirin” ifadesini kullandı.
 
Şirket, Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği yazının aynısını üst yazı ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’na da gönderdi. Sendika binasında bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, zarfı açmadan iade etti. Şirket daha sonra, sendikaya dilekçeyi iadeli taahhütlü olarak posta yolu ile gönderdi. Ayrıca aynı yazı bilgi amaçlı CHP İzmir İl Başkanlığı’na iletildi.
 
BU İŞİN DÖNÜŞÜ YOK
Tüm hazırlıkları tamamlayan şirket Konak Mithatpaşa’da bir ofis tutarak işlemleri başlattı. Buradan başvuruları kabul etmeye başlayan şirket yetkilileri ilan ve duyuru çalışmalarının ardından kısa zamanda mülakatlara başlayacak. Tartışmalı bir sürecin içinden geçtiklerini ifade eden Hanoğlu-Zigana Ortak Girişimi Yetkilisi Emin İlhan bu işin dönüşünün olmadığını söyledi. Egedesonsöz’e konuşan İlhan, “Personelin maaşları ve sosyal hakları sözleşmede yer alıyor. Belediyenin belirlediği şartnamenin dışında bir maaş vermemiz zaten söz konusu değil. İşçilerin maaşlarının düşeceğini, sosyal haklarının gideceğini söylüyorlar. Böyle bir şey yok. İşçiler aynı maaşı ve sosyal hakları alacaklar. Kimse başkalarını kandırarak iş yapmaya çalışmasın” dedi.
 
PARTİ İLE DEĞİL İŞİMİZ İLE ÖNDEYİZ
Öncelikli olarak 650 kişiye başvuru hakkı tanıyacaklarını ifade eden İlhan, 1 Mayıs itibariyle resmen belediyede iş başı yapacaklarını söyledi. İlhan, “Bizim CHP’li olduğumuzu söyleyerek yıpratma politikası içine girenler oldu. Biz, işimizi yapıyoruz. Siyesi kimliğimiz ile değil işlerimiz ile ön plandayız. İzmir’de sadece belediyede değil hastanelerle de çalışıyoruz. Bu süreç gerçekten sorunlu oldu. Bu kadar karmaşık bir durum olacağını bilseydim ihaleye girmezdim. Türkiye’nin birçok yerinde işlerimiz var Gider onlara bakardım. Yeni işler için çabalardım” diye konuştu.
 
EMEKLERİM BOŞA GİDER
Belediyede çalışan 650 işçi arasından kendilerine ulaşanların her geçen gün arttığını dile getiren İlhan, personelin ‘biz sizinle çalışmak istiyoruz’ dediğini söyledi. İlhan, “Bizim kapımız herkese açık. Kimseyi ayırmıyoruz. Başından bu yana işçilerin mağdur olmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ben ihaleyi bırakır gidersem yasaklı duruma düşerim. Benim şirket olarak tüm emeklerim boşa gider. Şu anda verdiğimiz maaşlar ile neredeyse sıfır kar oranına çalışmış olacağız. Sekiz aylık sürede kimse mağdur olmayacak. Bunun garantisini veriyoruz. İhaleyi başkasına devretmem gibi bir durum da söz konusu değil. Çünkü ben şirket olarak yaklaşık 400 bin TL’yi bulan pul parası, KİK payı, damga bulu ücreti verdim” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 51 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
raşit emekli izelman ks k hareket 19 Nisan 2013 Cuma 23:28

çalışanarkadaşların buihaleler taşoranlaşmaylailgil olup şirketler arası ekonomi savaşıdır patronlardan birikaznır hiçbirisyanetmeye sebebinizyok isyanetseydiniizelmanın yüzde40layenigelecekarkadaşların rakamlarınaniyesustunuz aynı işiyapmıyormuydunuz gelenpatron sivil vedebence güzelparaveriyor vebenemekliolmamaragmen eger alırlarsaben yenidenhatta çıkarım piyasverilenrakkamdan süper haydihayırlısı olsun kazasız belasız hayırlı işler

Yorumu oyla      11      6  
MEHMET 19 Nisan 2013 Cuma 11:20

İZELMAN ASKERİ<<<<< ÖNCELIKLE DUZGUN VE ADAPLI KONUS ONDAN SONRA SOZ SÖYLEDIGIN INSAN İZMİR BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI AYIPTIR USLUBA DIKKAT ETMEK LAZIM

Yorumu oyla      11      6  
izenerji li 18 Nisan 2013 Perşembe 12:02

ortalama 1000 lira alan izenerji çalışanına 100'de 8 veriyorlar bunu bu işçiye layık görenlerin insan oldugunu duydum... para için taşerona geçmek isteyenler iş garantiniz yok kafası kızarsa potronun atar seni anlayın bunu, mücadeleyi satan ve bu mucadeleye destek vermeyenler insanız diye dolaşmasın...

Yorumu oyla      24      7  
Muzaffer öğretmen 18 Nisan 2013 Perşembe 11:22

Ben bu işin izmirde emek dirnişini griletmek için milletvekilimiz sayın Hülya GÜVEN ve belelediye başkanımız sayın Aziz KOCAOĞLU'nun bilgisi ve işbirliği dahlinde yürüdüğünü düşünüyorum. Bu tür davranışlar sadece ATATÜRK'ün pratisiniyıpratmak ve yaralamaktan öteye gezemez. Bizitü İZMİR halkı emeğin yanında yerimizi aldık.

Yorumu oyla      20      10  
Mehmet 18 Nisan 2013 Perşembe 11:07

TEMİZLİKÇİ % 40+YOL+YEMEK NEREDEYSE 1500 TL ALIYOR DAHA AZ MI DİYORSUNUZ ? ALLAH AKIL FİKİR VERSİN SANKİ BAŞKA BİR DÜNYADA YAŞIYORLAR 800 TL MAAŞLA ÇALIŞAN MİLYONLARCA İNSANLAR NAPSIN!!!!

Yorumu oyla      19      31  
Mehmet 18 Nisan 2013 Perşembe 11:04

HEPİMİZ KARDEŞİZ BU KAVGA NE DİYE

Yorumu oyla      22      5  
aysu 18 Nisan 2013 Perşembe 10:49

helal olsun bence açıkca niyetlerini anlatmış yanlış bir şey yok izelman da taşeron bu şirkette

Yorumu oyla      20      20  
BELİRSİZLİK.............. 18 Nisan 2013 Perşembe 10:33

BELİRSİZLİK HER GEÇEN GÜN İNSANLARI DAHADA KAHREDİYOR FİLLER ÇARPIŞIYOR BİZ ÇİMENLER EZİLİYOR 15 YILLIK HAKKIM HARAM OLSUN . HA BU ARADA HAKKIM DİYORSUN HARAM EDİYORSUN AMA PARANI ALDIN DİYENLEREDE BURDAN ŞUNU SÖYLEYELİM TÜM 650 ARKADAŞIM ADINA BU 650 EMEKÇİ TÜM YÜREĞİ İLE DİSİPLİNİ İLE ASKER GİBİ ÇALIŞTIK FAZLASI İLE HAKETTİK BİZ BU GÜNLERE 20TL MAAŞLARA KATLANARAK GELDİK

Yorumu oyla      27      10  
izenerji 18 Nisan 2013 Perşembe 10:11

Aziz Başkan bu sorunu halledecek merak etmeyin. Son sözünü henüz söylemedi bekleyin...

Yorumu oyla      19      24  
EMEĞE SAYĞI BUMU 18 Nisan 2013 Perşembe 09:41

21 YILDIR ÇALIŞTIK EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İŞTEN ATILARAK ALDIK, ALLAHA HAVALE EDİLYORUM YILLARCA HAKKIMIZI YİYENLERE HARAM ZEHİR ZIKKIM OLSUN DERT BULUP DERMAN BULAMASINLARRR İNŞALLAH

Yorumu oyla      26      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da çevre zirvesi
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ata Erpolat, Karşıyaka Belediye ...
Karşıyaka dünya çocuklarıyla şenlenecek
Karşıyaka dünya çocuklarıyla şenlenmeye hazırlanıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin ...
Narlıdere Belediyesi’nden e-imar hizmeti
Narlıdere Belediyesi ‘Kent Bilgi Sistemi’ projesi çerçevesinde gerçekleştirilen ...
 
Aliağa’da düğün günü: Başkan’dan ‘birlik’ mesajı
Aliağa Belediyesi’nin yeni ve modern düğün salonu için temeller atıldı. ...
Bornova'dan esnafa büyük kolaylık
Yüzlerce işyeri sahibini düşünen Bornova Belediyesi, 5. Sanayi Sitesi’nin ...
Dünya çocukları İzmir’de buluşacak: Rengarenk hafta
Gaziemir ve Karşıyaka’da 23 Nisan haftasonu boyunca düzenlenecek programlar ...
 
Suriyeli mülteci çocuklar Çeşme turu yaptı
Suriyeli 134 mülteci çocuk, turizm cenneti Çeşme’yi gezdi. Doyasıya eğlenen ...
Aziz Başkan’la ‘Teke Tek’: İzmir hakkında her şey...
Başkan Kocaoğlu, Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın konuğu oldu ve ...
Güzelbahçeli balıkçılara müjde: Barınak yenileniyor
Güzelbahçe'deki 1. Balıkçı Barınağı'nın çehresi değişiyor. Güzelbahçeliler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva