HABERLER>SAĞLIK
8 Nisan 2014 Salı - 20:34

Kardeş kıskançlığı krize dönüşmesin!

Kardeş kıskançlığı, aileye yeni bir bebek katılmasının doğal bir sonucu. Beklenen bu durumun krize dönüşmemesi ve yıllar sonra gülümsenerek hatırlanması ise anne-baba tutumuna bağlı.

Kardeş kıskançlığı krize dönüşmesin!

İSTANBUL - Kardeş kıskançlığının krize dönüşmemesi için ikinci bir bebeğe sahip olma kararını veren anne-babanın bebek geldikten sonra ilk çocuklarına nasıl davranacakları hakkında bilgilenmeleri, tutarlı, dengeli ve sevgi dolu davranmaları önem taşıyor.
 
Doğum sonrası ile ilgili düzenlemelerin zamanında yapılmasının, hem çocuk hem de anne, babanın kaygılarını azaltacağını belirten Terapi İstanbul Yetişkin ve Ergen Terapisi Uzmanı Psikolog Sevtap Çakmakçı, bu aşamada yapılabileckler hakkında şunları söylüyor: “Eğer bu iş kardeşten sonraya bırakılırsa, çocuğun; onu yerinden eden küçük bebeğe sevgiyle yaklaşmasını beklemek zordur. Çünkü kardeş kıskançlığı, aslında annenin sevgisini, ilgisini kaybetme korkusundan başka bir şey değildir. Ebeveynin ve bütün yakın çevrenin hayranlık dolu ilgisi küçük bebeğe yöneldiğinde çocuk, korkularında haklı çıktığını ve artık yeterince sevilmediğini düşünebilir. Sevgiyi kaybetme kaygısı bir yetişkin için bile çok zor ve travmatik iken, bir çocuktan bu durumu yönetmesini beklemek haksızlık olur. Kardeş geldikten sonraki olumsuz davranışların çoğu dile getirilemeyen kızgınlığın, hayal kırıklığının ve artık eskisi kadar sevilmeyecek olma kaygısının ifadeleridir.“
 
AİLELER NE YAPMALI?
Öfkesini ifade edebilen bir çocuğun, yeni gelen kardeşi çok daha kolay kabullenebileceğini vurgulayan Çakmakçı’nın ailelere önerileri şu şekilde: “Yapılacak şey, onu ne kadar çok sevdiğinizi ve anladığınızı söylemek, olumsuz duygularını, korkularını, kaygılarını, yargılayıp ayıplamadan ifade etmesine fırsat vermektir. Zaman zaman ne kadar yorgun, kızgın ve çaresiz hissettiğinizi çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Böylece onu, olumsuz duygularını ifade etme konusunda cesaretlendirerek örnek olursunuz. Dile getirilen olumsuz duygular, anlaşıldıklarında ve yargılanıp ayıplanmadıklarında yıkıcı etkilerini yitirir.”
 
KARDEŞ KISKANÇLIĞINI ÖNLEMENİN YOLLARI
• Anaokuluna başlanacaksa veya oda düzeninde bir değişiklik düşünülüyorsa, bu iş en az 5-6 ay önceden yapılmalı. Böylece çocuk evden uzaklaştırıldığı duygusunu yaşamaz.
• Anne, baba ya da aile yakınları işbirliği yaparak, çocuğa ayrılan zamanın mümkün olduğunca aynı kalmasına dikkat etmeli ve doğumdan önceki düzenin eskisi gibi sürmesi sağlanmaya çalışmalı.
• Anne, babanın uygun gördüğü konularda, kardeşe dair verilecek kararlara katılması sağlanabilir. • Eğer istekliyse, kardeşi ile ilgili işlerde yardımı istenebilir. Yaptığı katkılar ve yardımlar abartılmadan takdir edilmeli.
• Birlikte ilk çocuğun bebeklik albümlerine bakılarak aynı evrelerden geçtiğini, ne kadar tatlı bir bebek olduğunu ve ne çok sevildiğini anlatmak işe yarayabilir.
 
Çakmakçı, bütün önlemlere rağmen bu süreçte sorunlarla karşılaşılabileceğini belirterek, kardeşini kabul etmesi için çocuğa zaman tanımanın gerekli olduğunu söylüyor. Acele edilmemesi ancak bu süreç uzayıp; çocuğun iştahında değişiklik, bebeksi davranışlar, parmak emme, alt ıslatma, aşırı öfkelenme gibi durumlar görülmesi halinde ise bir uzmana danışılması öneriliyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in ünlü doktoru yanıtladı: Kılıçdaroğlu para müdahalesi doğru mu?
İzmir’in tanınmış Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazan ...
'Seçim kondu' üreme sağlığı merkezi oldu!
Altındağ’da AK Partililer’in girişimleriyle, seçimden hemen önce törenle ...
İzmir’de sosyal güvence skandalı: Sırtından bıçaklandı, 2 hastane kabul etmedi!
Alsancak’ta çıkan kavgayı ayırmak isterken sırtından bıçaklanan genç, ...
 
Acil servislerde 'trafik ışığı' dönemi
Sağlık Bakanlığı acil servislerdeki yoğunluğu, vakaları kırmızı-sarı-yeşil ...
Gece çalışmak kanseri tetikliyor
Beynin hipotalamus bölgesinden salgılanan melatonin hormonu ancak karanlıkta ...
Şok karar: Yanlış tedavinin parasını hasta mı ödeyecek?
Sağlık Bakanlığı'nın Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik ...
 
2.5 yıldır ölüme meydan okuyan Müberra’ya yeni yaşam umudu!
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 2.5 yıldır ilik nakli bekleyen ...
Manisa'da kuduz paniği!
Sarıgöl ilçesine bağlı Çavuşlar Mahallesi, ölen bir kedide kuduz mikrobuna ...
'Her derde deva' ilaçlar yasaklanıyor
Reklam yoluyla 'her derde deva' bitkisel ilaç diye tanıtılan ürün satışı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva