HABERLER>EKONOMİ
5 Aralık 2014 Cuma - 17:51

Kaçakçılığın faturası gümrükçüye: 4 bin 500 kişi...

Son günlerde gümrüklerde yaşanan kaçakçılığın faturası yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine çıktı. Hükümet 2008’de gümrük müşavirlerine verdiği gümrüklü antrepolardaki denetim yetkisini geri aldı. Bu durumun 400 civarındaki yetkilendirilmiş gümrük müşavirini ve 4 bin 500 çalışanı işsiz bırakacağını belirten İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Taşkın Dalay, kararın değiştirilmesini istedi. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 5 gümrük müşavirleri derneği de karara ortak açıklama ile tepki gösterdi.

Kaçakçılığın faturası gümrükçüye: 4 bin 500 kişi...

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Mersin’de yaşanan et kaçakçılığı ile İstanbul’da ortaya çıkan Çin malı zehirli ayakkabının faturası gümrük müşavirlerine çıktı. Hükümet, 2 Aralık’ta yayınladığı tebliğ ile yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin gümrüklü antrepolardaki denetim yetkilerini yılsonunda kaldıracak.

Alınan karara tepki gösteren İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Dalay, uygulama ile Türkiye genelindeki 400 yetkilendirilmiş gümrük müşavirinin devre dışı bırakılacağını belirterek, 4 bin 500 kişinin işsiz kalacağını açıkladı.

Türkiye genelindeki faaliyet gösteren 5 gümrük müşavirleri derneğinin ‘meslek onurumuz ve haklarımız korunmalı’ başlıklı ortak basın açıklaması yaptığını da dile getiren Dalay, hükümetin bu kararı alırken gümrük müşavirlerinin görüşlerini almadığını söyledi. Dalay, “Konuyu hükümetin yetkili makamlarına ilettik. Bir sonuç alamadık. Bakanlığın paydaşları olan dernekler olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile şu ana kadar bir görüşme yapamadık” dedi.

Hükümetin 2008’de gümrüklü antrepolardaki yetkilerin önemli bölümünü gümrük memurlarından alıp yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine verdiğini hatırlatan Dalay, “Daha önce antrepolara giriş çıkış esnekti. Düzenleme ile yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine mali ve cezai sorumluluk verildi. Biz de antrepolara 24 saat personel koyduk. Ancak 2 Aralık’taki tebliğ ile gümrük memuru sistemi yeniden getiriliyor. 8 saat çalışan memur devletin güvenliğinden ne kadar sorumlu olabilir? Hem sektörümüzdeki 4 bin 500 kişi işsiz kalacak hem de kamunun güvenlik zaafı ortaya çıkacak” diye konuştu.

İŞTE ORTAK METİN
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği, Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği ve Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği, yayınladıkları ortak bildiride şu görüşlere yer verdi:
 
“MESLEK ONURUMUZ VE HAKLARIMIZ KORUNMALIDIR”
Avrupa Birliği müktesabatına uyum kapsamında gümrük mevzuatında yapılan değişiklik ile ekonomik etkili gümrük rejimlerinden antrepo  rejiminde devlet tekeli kaldırılması sonucu özel sektör tarafından ciddi miktarda antrepo açıldı.
Mevzuat gereği gümrük gözetim ve denetimi altında olması öngörülen özel ve genel gümrüklü antrepolarda, gümrük idarelerinin yeteri kadar personel görevlendirmemesi nedeni ile etkin denetim ve kontrol sağlanamamıştır.
Bu tespit üzerine, antrepolara giren ve çıkan eşyaya nezaret edilmesi ile bunlara ilişkin tespitlerin yapılması, kayıtlarının günlük  olarak elektronik ortamda gümrük idaresine bildirilmesi, dönemsel sayımların yapılması,  idarenin izin ve talimatı doğrultusunda eşya hareketine izin verilmesi ile mevzuat hilafına doğabilecek hata, eksiklik ve suistimalin engellenmesi amacı ile müteselsil sorumlu ikinci bir müessese olarak 2008 yılında yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi getirilmiştir.
Bakanlıkta asgari on yıl  müfettişlik yada üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra ayrılanlar ile asgari yedi yıllık tecrübeye sahip gümrük müşavirlerinden sicil durumu uygun olanların yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olma imkanı tanınmıştır.
Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemine dönük mevzuat düzenlemesi yapılmadan önce; dış ticaret erbabı, antrepo işleticileri, uygulamacı gümrük idare amirlerinden oluşan paydaşların olumlu görüşleri alınmıştır. pilot bölge uygulamasından başarılı sonuç alındıktan sonra gümrük müsteşarlığınca uygulamaya geçilmiştir.
Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi denetim elamanları marifetiyle de sürekli kontrol edilmiş ve uygulamadan kaynaklanan boşluklar  giderilerek sürekli iyileştirme sağlanmıştır.
2008 yılından itibaren uygulamaya konulan bu sistem ile gerçekten ciddi iyileşme ve disiplin sağlanmıştır.
Son günlerde kamuoyuna da yansıyan iki suistimal iddialarından hareketle, sistemin tümünde yaygın bir kötüye kullanım varmış gibi, kamuoyunda olumsuz algı yaratılmıştır. kurallara uygun ve doğru bir şekilde yapılan milyonlarca gümrük  işlemi görmezden gelinerek olumsuz birkaç örneğin, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği müessesine  mal edilmesi kabul edilemez.
Antrepo işleticisi ile birlikte mali ve cezai yönden birlikte sorumlu olması dolayısıyla, sistemin  aynı zamanda sigortası  olan  yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi sürdürülemez hale getirilmiştir.  iki sorumlu yerine tek sorumlu sisteme dönülmesinin hata ve suistimalin önlenmesinde zaafiyet yaratacaktır.
İhtiyaca binaen uygulamaya konulan bu müessesenin kuruluş amacı, gerekçesi ve süreci hakkında siyasi iradeyi temsil edenlere yeterli ve sağlıklı bilgi verilmediği kanaatini taşımaktayız. zira 2008 yılı sonunda uygulamaya konulan, teknolojik imkanların kullanıldığı  ve   uygulamaya ciddiyet ve disiplin getiren bu uygulamadan bu kadar kısa süre içinde vazgeçilmesinin izahı yoktur.
Bu tebliğ, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi içinde istihdam edilen konusunda uzman yaklaşık 4500 kişinin 31 Aralık 2014 tarihi itibari ile işsiz kalması sonucunu doğuracaktır.
Kamu güvenliğine dönük kaygıların ve yaşanan olumsuz örneklerin giderilmesi için paydaşlarla en kısa sürede bir araya gelinerek ortak akılla hükümetimizin yasal ticaretin kolaylaştırılması politikasından ödün vermeden, yasal olmayan ticaretle etkin mücadeleyi kararlılıkla sürdüren ilave tedbirler ve çözümler üretilmelidir.
Mesleğini yasa ve mevzuata uygun şekilde sürdüren yetkilendirilmiş gümrük müşaviri meslektaş ve çalışanlarının onurlarını inciten  ve mesleğini sürdüremez hale getiren bu tebliğin iptal edilerek yaratılan maddi ve manevi mağduriyetin giderilmesi sayın bakanımız ve hükümetimizden acil beklentimizdir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismail Dalyan 8 Aralık 2014 Pazartesi 11:38

Gümrük gözetimine katkı sunan 4500 kişinin görevine son verilmesi nasıl olur da kaçakçılıkla mücadelede bir adım olarak görülebilir. İdare zaten istediği zaman istediği kadar memurunu her antrepoda bulundurabilirdi. Bunun için bu kadar kişinin işine son verilmesi gerekmezdi.

Yorumu oyla      13      5  
6 Aralık 2014 Cumartesi 12:56

Eskiden antreporda memur görevlendiriliyorken memur yetersizliğinden dolayı bir memura 3 antreponun sorumluluğu verilebiliyordu.Bir memurun 3 antrepodan sorumlu olduğu bir durumda denetimin daha sağlıklı olacbileciğini nasıl düşünebilirsiniz.Şu andaki memur sayısına göre idarenin her antrepoya bir memur verme imkanı hiç olmadığına göre mecburen yine birçok antreponun sorumluluğunu sadece bir memura yükleyecek.Denetim açısından böyle bir durum daha kötü sonuçlar yaratabilir.

Yorumu oyla      16      5  
Halil Yaşar 5 Aralık 2014 Cuma 20:12

Ortada faaliyetine Bakanlıkça son verilmiş ve izni iptal edilerek kapatılmış bir antrepo var mı?.. YOK.. Peki,kanunsuz işlem yaptığı için yine bakanlıkça verilmiş olan Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi iptal edilerek tutuklanmış bir müşavir var mı? YOK.. Peki o zaman bir günde hazırlanarak ertesi gün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bu 5 sayılı Tebliğin gerçek amacı nedir acaba?..

Yorumu oyla      22      6  
Halil Yaşar 5 Aralık 2014 Cuma 19:53

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği sistemi için 2008 yılında,o dönemin gümrük bürokratları ve denetim elemanları neredeyse bir yıl çalıştılar.Hazırladıkları rapor sonucu bu sisteme geçildi.Yaklaşık 5-6 yıldır da sistem başarılı bir şekilde işledi.Şimdi ne oldu da bir günde hazırlanan bir tebliğle yine eskiye dönülüyor?35 yılını gümrük teşkilatına vermiş bunun 25 yılı yöneticilik yapmış biri olarak,eski sisteme dönülmesi kararını çok yanlış buluyorum.Antrepo işleticileri ve sanayiciler,ithalatçılar da mağdur olacaktır.hangi gümrük personelini 24 saat antrepoda çalıştırabilirsin?Konuşacak şey çok,bu konuda bilgi birikimi ve tecrübemiz de var şükürler olsun...ortada tutuklanan bir tane YGM yok..kapatılmış bir tane antrepo yok..sanki bu yolsuzluklar önceden olmuyormuş gibi,bu anlamsız hiddet nedir?Sayın Bakan 5 dernek başkanını kabul etmiyor ve görüşmüyor..Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır? İthalatçının,sanayicinin,dürüst YGM lerin önü maalesef bürokratlar değil ama siyasi otorite tarafından kesiliyor..yanlış yapan insanlar her sektörde olacaktır.Ama cezaların şahsiliği prensibi gözetilmeden tüm sektöre ceza kesmek de neyin nesi? Altı ay sonra seçim var ve bir anda 5000 kişi işsizler ordusuna katılacak..her birini aile olarak dört birey saysanız yaklaşık 20.000 kişi oy kullanacak.. Hadi hayırlısı...

Yorumu oyla      23      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlette çalışan anneye bakıcı desteği geliyor
SGK tarafından hazırlanan proje ile çalışan annelere evde çocuk bakımı ...
Altın ithalatı 6 yılın zirvesinde!
Altın ithalatı kasım ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100’ün ...
Basın Komisyonu’ndan Ethem Sancak’a sarı kart!
Sarı Basın Kartı Komisyonu, Akşam, Star ve Kanal 24’ün patronu olan işadamı ...
 
Ekonomi Üniversitesi’nde deprem: Demirtaş’a en yakın 2 isim…
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Akın Kazançoğlu ile Jak Eskinazi, ...
Sabuncubeli’nde 4 aydır para alamayan işçilere büyük müjde
Hükümetin İzmir’e yönelik başlattığı 35 proje arasında yer alan Sabuncubeli ...
İş Kadınlarının Başkanı’ndan yerel yönetime Eskişehir göndermesi!
Türk Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı ...
 
Zeybekci’den Moody’s açıklaması: Negatif…
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün Türkiye değerlendirmesi yapacak olan ...
Barış sofrası: Yorgancılar’la Demirtaş’ı Kestelli buluşturdu!
Bir haftadır aralarında soğuk rüzgarlar esen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ...
İzmir'de turizm masası: Gündem liman ve kruvaziyer
İzmir’de 8. Düzenlenen İzmir Turizm Fuarı’nda İzmir’in turizm geleceği ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva