HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2012 Cuma - 10:20

İzmir kruvaziyer limanlarında ilk 50'ye girdi

İzmir, 2012 yılında Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle turizmdeki düşüşe rağmen kruvaziyer turizmde 500 bin turist rakamını yine geçerken, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Artık kruvaziyer turizmde şartlar ne olursa olsun belirli bir seviyenin altına asla düşmüyoruz.

İzmir kruvaziyer limanlarında ilk 50 ye girdi

İZMİR - İzmir kruvaziyerin yükselen yıldızı olmayı sürdürüyor. Son olarak da Avrupa Kruvaziyer Konseyi’nin organizasyonları yapan Ashcroft Associates firması tarafından yayınlanan sektörün önemli dergilerinden Cruise İnsight Dergisi, İzmir’i dünyadaki 512 liman arasında en önemli 50 transit yolcu limanı arasında 42. sırada gösterdi” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 20 Aralık itibariyle Alsancak Limanı’na gelen 286 sefer ile İzmir’e 508 bin kruvaziyer yolcusu geldiğini, Çeşme ve Dikili limanlarına gelen 48 gemi ile birlikte, İzmir’in bu yıl 334 sefer ile 517 bin turist ağırladığını söyledi. Demirtaş “27 Aralık’ta yapılacak son sefer ile 2012 sezonunu da kapatmış olacağız” dedi. Geçtiğimiz yıl İzmir’e 272 sefer ile 504 bin kruvaziyer yolcusu gelmesine karşın, bu yıl sefer sayısında 15 gemilik bir artış olduğunu aktaran Demirtaş, “Sefer sayısındaki artışa rağmen yolcu sayısı geçtiğimiz yıla göre fazla bir artış göstermedi. Bunda en önemli neden kruvaziyer yolcularının büyük kısmını oluşturan Avrupa ve Amerika’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle insanların tatillerini ertelemeleri veya kruvaziyer turizmden vazgeçmeleri. Arap Baharı ve yaşanan olayların bölgedeki kruvaziyer turizmi trafiğinde yarattığı değişim ve Türk limanlarımızda bazı kural ve uygulamaların mevcut kruvaziyer dinamiğine cevap verememesi de önemli bir etken” dedi.

TÜRKİYE DÜŞTÜ, İZMİR YÜKSELDİ
Ocak – Kasım arasındaki rakamlara göre Türkiye’deki kruvaziyer limanlarından İstanbul, Kuşadası ve İzmir arasında liderlik için soluk soluğa bir yarış olduğunu belirten Demirtaş, limanların çok küçük farklarla birbirini izlediğini söyledi. Demirtaş,”Avrupa ve Amerika’daki kriz nedeniyle Türkiye kruvaziyer turizminde de şu anda yüzde 5’lik bir düşüş var. Toplam yolcu sayısı yılın ilk 11 ayı sonunda 2 milyon 74 bin 860 oyru. Aynı şekilde Kuşadası’nda yüzde 3, İstanbul’da yüzde 1’e yakın düşüş var. İzmir’de ise yüzde 4’e yakın bir büyüme var. Tüm limanlar içinde en yüksek büyüme oranı İzmir’e ait” diye konuştu.  Demirtaş, ayrıca İzmir çıkışlı turlarda artış olmaya başladığını ve Türk turistlerin de kruvaziyer turizme ilgisinin arttığına dikkat çekti.

KARAYİPLER DÜŞÜYOR, AKDENİZ YÜKSELİYOR
İzmir’in kruvaziyer turizmdeki yükselişinin artık sektörün bütün oyuncuları ve otoriteleri tarafından kabul edildiğini vurgulayan Demirtaş,”Bunun son örneği de İzmir’in dünyanın ilk 50 transit limanı arasına girmesi oldu. Son olarak da Avrupa Kruvaziyer Konseyi’nin organizasyonları yapan Ashcroft Associates firması tarafından yayınlanan sektörün önemli dergilerinden Cruise İnsight Dergisi dünyadaki tüm limanları değerlendirdi. Sektörün en prestijli yayın organlarından birisi olan derginin yaptığı değerlendirme sonucunda İzmir dünyadaki 512 transit yolcu limanı arasında ilk 50’ye girerek 42. sırada yer aldı” dedi. Demirtaş, değerlendirme ile birlikte dergideki analizde de Türkiye’nin sektördeki gelişiminin değerlendirildiğini aktardı. Dergideki analizde İzmir Ticaret Odası’nın kruvaziyer turizmin gelişimi için yaptığı çalışmaların değerlendirildiğine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: “Türkiye’nin hem kruvaziyer sektörü için yerli turistler açısından önemli ve büyüyen bir pazar olduğunu hem de transit limanları ile çok önemli bir uğrak noktası haline geldiği belirtirken hem de İzmir Limanı’nın özelleştirilmesinin önemi vurgulanıyor. Bu yorum sektördeki bütün oyuncuların İzmir Limanı’nın özelleştirilmesini yakından takip ettiğini gösteriyor.

Krizler, siyasi olaylar, değişen müşteri tercihleri ile birlikte dünyada kruvaziyer sektörü büyük bir değişim geçiriyor.  Cozumel, Grand Cayman,San Juan, Juneau, Key West, Ketchikan, Belize, St. Lucia, Malaga, Barbados, Costa Maya, Tortola gibi Güney Amerika ve Karayipler bölgesindeki limanlar ilk 50 transit liman arasında olmasına rağmen değer kaybederken Civitavecchia , Pireaus, Livorno, Santorini, Mykonos, Las Palmas, İstanbul, Kuşadası, İzmir, Palermo ve Messina gibi Akdeniz Limanları hızla yükseliyor.  İzmir’in bu değişen pazarda daha da sağlam ve yukarıda bir yer alması için limanımızın hızla özelleştirilmesi ve yeni kruvaziyer limanına kavuşmamız gerekiyor. Yeni kruvaziyer limanı ile birlikte İzmir homeport olacak. Kruvaziyer turizmden aldığımız pay ve elde ettiğimiz gelir çok daha fazla artacak. Yeni liman ile birlikte hedefimiz homeport olmak.”

TABLO
Yıl
İzmir Alsancak Limanı’na Yapılan Toplam Kruvaziyer Sefer Sayısı
Kruvaziyer Seferleriyle İzmir’e Gelen Toplam  Transit Yolcu Sayısı
2003
5
3.271
2004
32
77.000
2005
26
58.042
2006
94
183.198
2007
122
288.017
2008
128
321.279
2009
127
309.603
2010
141
355.899
2011
272
504.921
2012 (16 Aralık 2012 itibari ile)
286
508.248
TOPLAM
1233
2.609.478

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigara tiryakilerine kötü haber: İşte yeni zam oranı!
Yılbaşından itibaren sigaradan alınan ÖTV oranının yüzde 65'ten 69'a çıkacak ...
Sorun işsizlik neden mesleksizlik!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2012 verilerine göre, 2 milyon ...
Üreticiden okulda serbest kıyafete erteleme talebi
İzmir'de, serbest kıyafet uygulamasından mağdur olduklarını ileri süren ...
 
PETKİM’de görev değişikliği: Öztürk gitti Korkut geldi
Türkiye’nin en önemli petrokimya kuruluşları arasında yer alan Petkim’de ...
İzmir'in kimya devi 500 milyon liraya el değiştirdi
İzmir'in köklü ailelerinden Heris Ailesi'nin sahibi olduğu Türkiye'nin ...
'Ulusoy 14' Çeşme-Trieste seferlerine başlıyor
Çeşme ile İtalya'nın Trieste limanları arasında Ro Ro seferleri yapan ...
 
İzmir ve Manisa'nın elektriğine 1.2 milyar dolar!
İzmir ve Manisa illerinin elektriğini tedarik eden Türkiye'nin üçüncü ...
Ege-Koop’un Başkent fethi: Dev ‘dönüşüm’ zirvesi
Ege-Koop’un Başkent Ankara’da düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm ve Yerel Yönetimler ...
‘AB efekt’: Bakkallar artık yumurta satamayacak!
Yumurta, AB uyum yasaları kapsamında yeni yılla beraber sadece soğuk hava ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva