HABERLER>EKONOMİ
19 Aralık 2012 Çarşamba - 12:51

‘AB efekt’: Bakkallar artık yumurta satamayacak!

Yumurta, AB uyum yasaları kapsamında yeni yılla beraber sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek. Soğuk hava deposunu kuramayan bakkallar yumurta satamayacak.

‘AB efekt’: Bakkallar artık yumurta satamayacak!

İSTANBUL - Yumurta, AB uyum yasaları kapsamında yıl sonundan itibaren sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek.
 
İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin, 2008'de alınan kararın, 2012 yılı bitimine kadar ertelendiğini belirterek, ''1 Ocak 2013'ten itibaren ruhsat alan ya da ruhsatlarını yenileyen bakkallar, yeni yönetmelikle karşılaşacaklar. Bu yönetmelikte yer alan soğuk hava deposunu kuramayan bakkallarımız, yumurta satamayacak. Bu nedenle bakkallar büyük sıkıntı içerisine girecek'' dedi.
 
Uygulamaya göre hareket etmeyen bakkalların çok büyük cezalarla karşılaşacağını vurgulayan Keskin, yumurtanın, Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde nasıl saklanacağı ve korunacağının belirtildiğini hatırlattı.
 
Keskin, yumurtanın 28 gün içinde tüketilebileceği ve artı 5 ile 12 derece sıcaklıkta saklanıp korunabileceğinin tebliğde bildirildiğini belirtti.
 
BAKKALA, 'SEN YUMURTA SATAMAZSIN' DENİLİYOR
Başkan Keskin, bu şartlarda zemine koymamak şartıyla yumurtanın dükkanın her yerinde bulundurulabileceğini vurgulayarak, şartların ağırlaştırılarak bakkallara 'sen yumurta satamazsın' dendiğini iddia etti.
 
Fransa'da geçen ay bir gıda fuarına katıldıklarını anlatan Keskin, burada Türkiye'de de bulunan dünyaca tanınan büyük bir marketin reyonunda yumurta satıldığını gördüklerini söyledi.
 
Bunun üzerine reyonu fotoğrafladıklarını kaydeden Keskin, ''Bizde diyoruz ki ya niye insanları böyle sıkıyorsunuz. Avrupa mı diyorsunuz İşte Avrupa'da da reyonda satılıyor. Konuşmaya gerek yok, çok net. Avrupa'da böyle bir durum varken peki ülkemizde neden insanları bu şekilde sıkıştırıyorsunuz. Orada nasılsa bizde de öyle olsun o zaman'' diye konuştu.
 
'BUZDOLABINDA SAKLANMASINA GEREK YOK'
Yumurtanın buzdolabında saklanmasına gerek olmadığını savunan Keskin, konuya ilişkin tebliğe göre hareket edilmesini gerektiğini söyledi.
 
Birilerinin piyasayı kontrol etme ve tekelleşme adına bir takım girişimlerde bulunduğunu iddia eden Keskin, ''Haksız rekabet ve çok kazanma adına birileri baskı kuruyor ve böyle bir şeyi ortaya çıkarıyorlar. Yumurdanın yerde bulundurulmasını biz de istemiyoruz. Ama buzdolabına da gerek yok. Biz bu konuda yılda 3-5 defa gıdaların korunması ve saklanması konusunda üyelerimize eğitim seminerleri yapıyoruz. 22 Aralık'ta da yine bir tane yapacağız. Fransa'nın göbeğinde çektiğimiz bu fotoğrafın tarihi de saati de belli. Orada olabiliyorsa bizde de olabilir. Eğer yumurta artı 12'ye kadar olabiliyorsa neden daha düşük derecelere zorluyorsunuz. Neden bakkalı sıkıntıya sokuyorsunuz '' diye konuştu.
 
'YUMURTANIN FİYATI YÜKSELİR'
Yeni uygulamayla birlikte sadece bakkalların sıkıntıya girmeyeceğini vurgulayan Keskin, durumdan üreticilerin ve vatandaşların da mağdur olacağını söyledi.
 
Yumurta fiyatlarının uygulamayla birlikte yükselebileceğini anlatan Keskin, ''Belki bakkal diyecek ki yumurta satmak için bu kadar sıkıntı çekeceğime ondan da vazgeçiyorum. O zaman birilerinin tekeline giren yumurtanın fiyatı elbette yükselecektir. Yumurta çocuklarımız ve yetişkinler için mutlaka alınması gereken besin kaynağıdır. Doktora gittiğinizde ilk söyledikleri besinlerden biri, yumurta. Bunu bir yerlerden uzaklaştırdığınızda ya da bakkaldan uzaklaştırdığınızda eksiklikler olacaktır. Sadece 1-2 yumurta alabilen fakir insanlardan bunu uzaklaştırdığınızda, onu da alıp yiyemeyecek'' diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 19 Aralık 2012 Çarşamba 19:38

Bu koşullarda saklanan yumurta daha sağlıklı olacaksa, yeni düzenlemeye itiraz niye? Adeta sağlıksız koşullara alkış tutar hale gelmişiz. Bazıları kendine psikopatça haz duyuyor bu ülkede. Hayret ediyorum. Bilimin bir bildiği vardır. Yoksa AB direktifiymiş, Türk yönetmeliğiymiş önemli değil.

Yorumu oyla      12      6  
sacmalik 19 Aralık 2012 Çarşamba 14:56

Yillardir avrupadayim, ben burda soguk ortamda yumurta satildigini görmedim daha.Yumurtalar marketlerde karton ambalajlarda veya organik ürün satan yerlerde ise hem karton hemde acikta secip doldurma usulü seklinde satilir. AVRUPA BIRLIGININ BÖYLE BIR STANDARDI VAR ISE;ÖNCELIKLE KENDILERI NIYE UYGULAMIYOR!!BANA ÖYLE GELIYORKI TÜRKIYE DE GENE BIRILERININ CEPLERI DOLDURULMAYA CALISILIYOR.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlet yılda ne kadar kira ödüyor?
Kamuya kiralanan binalar ve araçlar için milyonluk fatura çıktı. 795 bürokrat, ...
Takside unutulan eşyalara uydu formülü!
Her gün binlerce yolcu taşıyan taksilerde, uydu destekli teknolojiyi hayata ...
Merkez Bankası tam 16 ay sonra faize dokundu!
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 5.50'ye çekti.
 
ATAER Enerji’de bayrak değişimi
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Bölge’nin ...
Tarihi ihale: Köprü ve otoyollara 5.7 milyar dolar
Köprü ve otoyol özelleştirmesinde en yüksek teklifi 5.7 milyar dolarla ...
486 bin araç hurdaya gidiyor
22 yaş üstü kamyon ve otobüslerin hurdaya ayrılmasına yönelik uygulama ...
 
Korkutan tablo: Resmi işsiz sayısı 2,5 milyon!
Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 9.1'e yükseldi. İşsiz sayısı 141 bin ...
Halit Tunç yazdı: Modern İzmir Diasporası ve EXPO
Yazarımız Halit Tunç EXPO 2020 oylamasına 333 gün kala, yurt dışında yaşayan ...
5 büyükşehir'de en pahalı suyu hangi il kullanıyor?
Türkiye'nin en büyük 5 kenti arasında Bursa'da yaşayanlar, şebeke suyuna ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva