HABERLER>EKONOMİ
18 Aralık 2012 Salı - 14:10

Takside unutulan eşyalara uydu formülü!

Her gün binlerce yolcu taşıyan taksilerde, uydu destekli teknolojiyi hayata geçiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, eşyasını kaybeden vatandaşlara kolaylık sağlamak için kolları sıvadı. Bir süre önce yeni takip sistemini taksilere taktırmaya başladıklarını belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, bu sayede eşyasını takside kaybeden vatandaşlara kolaylıkla yardımcı olduklarını söyledi.

Takside unutulan eşyalara uydu formülü!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ- İzmir’deki taksilere kurulmaya başlanan yeni sistem sayesinde, eşyasını takside kaybeden vatandaşlar kısa sürede eşyalarına kavuşuyor. Her gün binlerce yolcuyu taşıyan taksilerde, uydu destekli teknolojiyi hayata geçirdiklerini belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, bu sayede eşyasını kaybeden vatandaşlara kolaylıkla yardımcı olduklarını söyledi.

Anık, sistemin işleyişini kısaca özetleyerek, “Diyelim ki, turist ya da normal bir vatandaş olarak İzmir’e geldiniz. Taksiye bindiniz. Araçtan indikten sonra eşyanızı takside unuttuğunuzu fark ettiniz fakat plakayı da bilmiyorsunuz. Yapacağınız şey, bizi aramak. Bindiğiniz saati ve yeri söylemeniz durumunda birkaç dakika içinde hangi taksiye bindiğinizi tespit ediyoruz. Böylelikle rahatlıkla eşyanız bulunmuş oluyor” dedi.

Bu sistemi kullanan taksilerde 180 gün geriye dönük kayıtların bulunduğunu aktaran Anık, “Önemli olan yer ve zaman bilgisi. Bunu verdiğiniz zaman hiçbir sorun olmuyor. Taksi yönetim sistemi sayesinde güzergah bilgisine de sahip oluyoruz. Yani, taksici kafasına göre müşterisini dolaştırarak varacağı noktaya götüremiyor. Çünkü bunu da sistemden görüyoruz. Acil durumlarda emniyete anında bilgi verirken; araç sahiplerine de taksiyle ilgili her türlü veri gönderiliyor. Öyle ki, bu sistemle taksinin hızını bile takip edebiliyorsunuz” diye konuştu.
 
TEK NUMARA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
İzmir’de kendilerine bağlı 2 bin 823 taksi bulunduğu bilgisini veren Anık, bu sisteme bütün taksilerin geçmesi için 6 aylık bir süre verdiklerini belirtti. Anık, takip sistemini kullanan araç sayısının artmasıyla birlikte, Call Center’ı da faaliyete geçireceklerini aktararak, “Böylece İzmir’deki tek bir numaradan bütün taksiler çağrılabilecek. Mayıs 2013’de bu uygulamayı da sisteme dahil edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
EXPO İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ
İzmir’in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Anık, “EXPO 2020 için el birliği yapılırsa başarı sağlanır. İzmir’e faydası olacak bu organizasyondan bütün İzmirliler de istifade edecektir. Çünkü geminin içinde herkes var. Dolayısıyla bizler de EXPO komitesi tarafından verilecek her türlü göreve ve işbirliğine hazırız. Bu işin iyi olduğuna inanıyoruz. Önemli olan kente faydalı hizmetlerin yapılması. Biz sürdürdüğümüz bu projeyi de EXPO için biçilmiş kaftan olarak değerlendiriyoruz. Bunun nedeni de kente gelen turistlerin taksilerden yararlanacak olmasıdır” ifadesinde bulundu
 
İNGİLİZCE DESTEĞİ
Taksilerine binen yabancı turistlerle iletişim sorunu yaşayan şoförlere, sistem dahilinde destek vereceklerini bildiren Anık, “Gelecek yıl, söz konusu Call Center projemiz içinde, yabancı dil desteği de sağlayacağız. Merkezdeki arkadaşımız, kendilerini arayan şoförlere yardımcı olacak. Henüz bunu hayata geçirmedik. Bu aynı zamanda EXPO için İzmir’deki en büyük yatırımlardan birisi olacak. Türkiye’de ilk olacak bu sistemin bir benzeri de bulunmuyor” ifadesinde bulundu.

TAKSİLER YATIRIM ARACI DEĞİLDİR
Dönem dönem tartışılan taksi ve dolmuş hat bedeliyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Anık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Taksiciliği yatırım aracı olarak değil, kendine iş kurma aracı olarak görüyorum. Bu bir geçim kaynağıdır. Ben, 1975 yılında ilk aracımı aldım. Yıl 2012, hala işimi severek yapıyorum. Benim derdim günlük kazancım ve nafakam. Ama şunu da unutmayın ki, taksi hatlarını da bedavaya almadık. Oraya yatırdığım parayı başka bir alana yatırsaydım, örneğin bir arsaya, bu rakam yine yükselecekti. Bu işin ticaretini yapan birisi olmadığımı rahatlıkla söyleyebilirim.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emre 18 Aralık 2012 Salı 14:54

2823 araç var trafikte bize verdikleri stres 1000 katına bedel. Nerede kural hatası, hinlik varsa hepsi onlarda. Bizler enayiyiz kırmızıda beklerken adam geliyor yandan öne geçiyor, kırmızıda gelip çarpıyor, türlü türlü bahaneler. Uydu kadar kamerada olsun ki artık bazı hareketleri yapmaktan korkabilmeliler!

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası tam 16 ay sonra faize dokundu!
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 5.50'ye çekti.
ATAER Enerji’de bayrak değişimi
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, Bölge’nin ...
Tarihi ihale: Köprü ve otoyollara 5.7 milyar dolar
Köprü ve otoyol özelleştirmesinde en yüksek teklifi 5.7 milyar dolarla ...
 
486 bin araç hurdaya gidiyor
22 yaş üstü kamyon ve otobüslerin hurdaya ayrılmasına yönelik uygulama ...
Korkutan tablo: Resmi işsiz sayısı 2,5 milyon!
Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 9.1'e yükseldi. İşsiz sayısı 141 bin ...
Halit Tunç yazdı: Modern İzmir Diasporası ve EXPO
Yazarımız Halit Tunç EXPO 2020 oylamasına 333 gün kala, yurt dışında yaşayan ...
 
5 büyükşehir'de en pahalı suyu hangi il kullanıyor?
Türkiye'nin en büyük 5 kenti arasında Bursa'da yaşayanlar, şebeke suyuna ...
22 milyon kazandı 24 günde 122 bin TL kaybetti!
Süper Loto çekilişinde 6 bilerek 21,8 milyon lira ikramiye kazanan talihli, ...
İzmir’de ‘hediye’ günler: SOUVENIR kapılarını açtı
Her yıl binlerce Egelinin büyük ilgi gösterdiği SOUVENIR 2012 23.Hediyelik ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva