HABERLER>EKONOMİ
28 Temmuz 2018 Cumartesi - 15:49

İzmir'in vekillerine çağrı var!

Bergama'da altın madeni krizi sürüyor. Mahkemenin kararına uyulmasını isteyen grup, toplantıda, 10 Ağustos'ta tüm İzmir milletvekillerinin destek için Kozak Yaylası'ndaki kırsal Yukarıbey Mahallesi'ne davet edilmesini kararlaştırdı.

İzmir in vekillerine çağrı var!

Bergama'nın Ovacık bölgesinde, bir altın maden firmasına verilen 'ÇED olumlu' belgesinin iptali için İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, 3 Temmuz'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak firmanın, izin verilmesi için eksiklikleri giderip tekrar başvuru yaptığı öğrenildi. Bunun üzerine bölge halkı ve çevreciler toplantı düzenledi. Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç'in yanı sıra çevre il ve ilçelerden çevre dernekleri, platformları, İzmir Tabip Odası temsilcileri de etkinliğe katıldı. Yukarıbey Mahallesi'nde bir araya gelen topluluk, 'Siyanürlü altından kurtuluş lokması' döktürdü.

'MÜCADELEMİZİ VERECEĞİZ'
Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Gönenç, altın madenciliğinin Kozak'ta doğa ve insan sağlığında ölümcül tahribata neden olacağını söyledi. Başkan Gönenç, "Kozak'ta birçok yerde altın aranması ile ilgili başvurular yapılıyor. Bunlara karşı yargıda mücadele ediyoruz. Artık Ovacık'taki madenin çalışması Kozak'a bağlı. Eğer Kozak'ta önleri açılırsa, Ovacık'taki madeni çalıştırabilecekler. Çünkü Ovacık bölgesinde ilk işe başladıkları gibi verimli bir cevher kalmadı. 2009 yılında verilmiş olan ÇED olumlu raporuna karşı açılmış olan davaya yürütmeyi durdurma gibi acil devreye girmesi gereken hukuki kararın arkasından dolanarak yeni başvurularda bulunuldu. Gelinen son noktada yürütmeyi durdurma kararı verilse de 'Mahkemenin saymış olduğu eksiklikleri biz hemen çözdük, giderdik' diyerek tekrar önünü açmaya çalışıyorlar. Buna karşı yasal sınırlar içinde mücadelemizi vereceğiz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise "Ovacık'ta cevherin bitmesine ve yargı kararlarına rağmen madenin çalıştırılmasında inat edilmektedir. Ovacık'taki bu ısrar, Kozak Yaylası'nı da tehdit etmektedir. Dünyanın en nadir endemik türlerini barındıran ve çam fıstığının ana vatanı olan Kozak'taki bu talana 'dur' demek için buradayız. İzmir Valiliği'ne ve Çevre Bakanlığı'na sesleniyoruz. Yeter artık. Mahkeme kararını uygulayın. Ovacık'taki altın madenini mühürleyin. Bugün bir kez daha Bergama'dan Cumhurbaşkanı'na sesleniyoruz. Ya altın madenini kapatın ya da mahkemeleri" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatı Arif Ali Cangı ise "25 yıldır süren bu süreçte alınmadık mahkeme kararı kalmadı. Kim ne yaparsa yapsın, ne kadar umursamazsa umursamasın, sizin yürütmüş olduğunuz 25 yılı aşan mücadele halen mahkeme kararıyla belgeleniyor. Çevre Bakanlığı'nın madeni mühürlemesi için girişimde bulunması gerekiyor. Ancak süreç böyle işlemeyecek gibi gözüküyor. Çünkü Türkiye'nin en büyük sorunu hukuk olduğu için burada da benzer bir durumla karşılaşacağız gibi görünüyor. Zira dün basına düşen bir habere göre, yeniden 2009 sayılı genelge ile yeni bir ÇED raporu düzenleyip, mahkemenin belirlediği eksiklikler tamamlanıp Çevre Bakanlığı'na sunulmuş. Yeniden izin verilmesi süreci işliyor" dedi.

MİLLETVEKİLLERİ DAVET EDİLECEK
Toplantıda, firmanın tekrar başvuru yapmasına tepki gösterildi. Acilen yargı kararına uyulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca toplantıya katılan Kozak muhtarları ve yöre köylüleri tarafından, bu konunun masaya yatırılması için İzmir'in tüm milletvekillerinin 10 Ağustos tarihinde Yukarıbey Mahallesi'ne davet edilmesi kararlaştırıldı. Yapılan girişimler sonuç vermezse Kozak köylüsünün otobüslerle Ankara'ya gideceği belirtildi. (DHA)

 
Bakan Kurum'dan mesajlar: İzmir'i şaha kaldıracağız!
 
Altınordu hayran bıraktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nurtaç taşkın 29 Temmuz 2018 Pazar 14:03

carşı herseye karşı nerji santrallerinede karşısınız ancak tlf nuzu şarj ediyorsunuz kılimaı çalıştırıyorsunuz makyajınızıda eletikle yapıyorsunuz ama santraller karşınız altın dahiil tüm madenler çıkarılacak herçesit elektrik santralleri yapılacak sizler karşı çıkkın bizyapmaya üretmeye madenleri çıkarmaya devam edcez durmak yok yola devam

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Ekmek çarpsın ki…
Mehmet KARABEL yazdı... Ekmek çarpsın ki…
SGK İl Müdürü Gülcemal, borç yapılandırmasını A’dan Z’ye anlattı!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, vergi borcu ...
Bakanlık'tan ekmek zammına tepki!
Ticaret Bakanlığı'ndan dün açıklanan ekmek zammı ile ile ilgili flaş bir ...
 
Bakan Albayrak'tan kredi paketi müjdesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çinli finans kuruluşlarından, ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün gün içinde yatay dar bantta seyreden dolar/TL, önce ABD Başkan Yardımcısı ...
Orman Bölge Müdürü Aybal ile A’dan Z’ye: Hedef en geç 15 dakikada yangına müdahale
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, İzmir’deki orman yangınlarına en ...
 
MHP Lideri Bahçeli'den ekmek zammına tepki
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ekmek fiyatına ...
EGEV KOBİ’leri geleceğe taşıyacak
Ege Ekonomik Forumu’nu düzenleyerek bölgenin potansiyelini ortaya çıkaran ...
Emekliye müjde! O paralar bugün yatırılıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarına yapılan zamlardan kaynaklanan ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva