HABERLER>POLİTİKA
24 Eylül 2018 Pazartesi - 13:31

İzmir’in seçim güncesi… Tire’de dengeler nasıl?

Yerel seçimlere gidilirken partiler açısından İzmir’in kırsalındaki en önemli ilçeler arasında gösterilen Tire’de kulislere iyice hareketlendi. Yakın tarihe bakıldığında merkez sağ ideolojinin kalesi olarak nitelendirilen ve sadece 1 kez CHP’nin sandıktan çıktığı ilçede dengeler ne durumda?

İzmir’in seçim güncesi… Tire’de dengeler nasıl?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  Türkiye’de siyasi partiler 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte 2019’da gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlere kilitlendi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi beklenirken gözler kentin en güçlü partisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

16 yıldır ülkedeki genel iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’yla İzmir’de nasıl bir kampanya süreci yürüteceği şimdiden merak konusu oldu. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma noktasında şeytanın bacağını kırmak isteyen AK Parti’nin ittifak çerçevesinde sahaya süreceği isimlerin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi. 2014 yılındaki sonuçları masaya yatıran 3 büyük partinin 2019 öncesinde hesaba katması gereken en büyük unsur olarak varlığını ortaya koyan İYİ Parti de kilit konumda bulunuyor.

TİRE’YE MERCEK…
Kent kırsalındaki en önemli ilçeler arasında gösterilen Tire’de kıyasıya bir rekabet bekleniyor. Kulislere yansıyan bilgiler ve somut şekilde ilan edilen aday adaylıklarıyla birlikte ilçede oluşan tabloya bakıldığında seçim sonucunda her türlü sürprizin yaşanmasının beklendiği öne sürüldü.

GEÇMİŞ SEÇİMLER YENİSİ İÇİN MESAJ MI VERİYOR?
2014 yılında gerçekleşen sandık mesaisinde yüzde 37.1’lik oranla seçimi kazanan CHP’yi, yüzde 33.6’lık bir oyla AK Parti takip etti. Yüzde 20.9’luk oyla MHP üçüncü sırada konumlandı. Saadet Partisi ise yüzde 4.9’luk oranla dördüncü sırada yer aldı. Sadece bu dengelere bakıldığında bile CHP’nin işinin Tire’de yeni dönemde kolay olmayacağı görülüyor. Fakat 24 Haziran seçim sonuçları ve siyaset sahnesine çıkan İYİ Parti’nin ilk yerel seçim sınavına gireceği dikkate alındığında başka bir hesap masaya yatırılıyor. Merkez sağ damarın net bir şekilde görüldüğü ilçede CHP mevcut Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’i transfer ederek seçim kazanmıştı. Yeni dönemde de ittifakların ciddi şekilde masaya yatırıldığı öğrenildi.

MEVCUT BAŞKAN ÇİÇEK’İN REFLEKSİ ÇOK ÖNEMLİ!
Geçmiş dönemde 3 siyasi partiyle seçim kazanan başkan olarak rekor kıran Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in yeni süreçte göstereceği refleksin çok önemli olduğu aktarıldı. Çiçek’in ismi kulislerde bir dönem ‘AK Parti ve İYİ Parti ile dirsek temasında’ şeklinde dillendiriliyordu. Merkez sağ ideolojiye sahip olan Çiçek, 1999 seçimlerinde Anavatan Partisi’yle (ANAP), 2009 seçimlerinde Demokrat Parti’yle (DP) ve 2014 seçimlerinde ise CHP ile sandıktan galip çıktı.  AK Parti ise iktidarının ilk yıllarında, 2004 seçimlerinde Sıtkı İçelli ile ilçede seçim kazanmıştı.

DENGELER ÇOK HASSAS!
Gelinen süreçte 24 Haziran’da alınan sonuçlar AK Parti’nin hırslanmasına sebep oldu. Milletvekilliği seçimlerinde yüzde 34.45’lik oy oranıyla AK Parti sandıktan birinci parti olarak çıktı. İlçedeki iktidar CHP ise seçimi yüzde 34.02’lik oyla ikinci tamamladı. Burada asıl sürpriz ilk seçimine giren İYİ Parti’den geldi. İzmir’deki en yüksek oy oranına Tire’de ulaşan İYİ Parti yüzde 18.74’lük oyuyla tüm dengeleri alt üst etti. MHP ise 7.30’luk oy oranıyla dördüncü parti olarak konumlandı. Bu oy oranları tüm partiler için masanın bir kenarında dururken gelinen süreçte sahaya sürülecek adayların ve oluşturularak ittifakların büyük önem kazandığı aktarıldı. Olası bir Cumhur İttifakı yansıması ile AK Parti ve MHP’nin havuzu yüzde 42’lik orana yaklaşıyor. Diğer yandan CHP-İYİ Parti kanadında oluşturulacak bir iş birliği ise yüzde 52’lik civarında bir oya tekabül ediyor.

HANGİ PARTİDE, KİMLERİN İSMİ GEÇİYOR?
İlçede oluşturulacak ittifaklarla meydana çıkabilecek tablonun gözler önüne serilmesinin ardından dikkatler isimlere çevriliyor. İktidar partisi CHP’nin içinde, görevde olan Başkanı Tayfur Çiçek’in yeni dönemde aday gösterilmesi halinde seçimin kaybedileceğini savunan çok sayıda partilinin olduğu aktarıldı. CHP içinde çok sayıda aday adayının var olduğu kulislere yansıdı. Başta Belediye Başkanı Çiçek’le arasında sıkıntı olduğu bilinen İlçe Başkanı Hakan Şenoyar’ın aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Şenoyar’ın istifa için takvimin açıklanmasını beklediği öne sürüldü. Diğer yandan partide ilçe başkanlığı yapan ve Tire’de sembol isimlerden olan Yücel Özen’in ismi aday adaylığı noktasında dillendiriliyor. Özen’in istediği ve somut bir hamle gerçekleştirdiği takdirde adaylık için şansının ciddi şekilde olduğu aktarıldı. Örgütün de Özen’e ‘hayır’ demeyeceği belirtildi.

ESKİ BAŞKAN DOĞU İLAN ETTİ!
Geçmişte 2 dönem Zeytinova Belde Belediye Başkanlığı yapan Ali Doğu ise aday adaylığını resmen ilan etti. Egedesonsöz’e konuşan Doğu, “Tecrübelerimiz ortada. 2 dönem başkanlık yaptım. Tire yaşadığım, bildiğim bir yer. İlçeyi, dengeleri çok iyi tanıyorum. Biz daha iyisini yapmak için görev istiyoruz. Güneş Doğu’dan doğar” dedi. Ayrıca ilçedeki iş insanı Burak Alp Ersen de aday adaylığını açıklayan diğer bir isim olarak ön plana çıktı. Öte yandan Tire Sür Ürünleri Kooperatifi’nde başarılı bir grafik çizen Başkan Mahmut Eskiyörük ve eski Bakan Halil Çulhaoğlu’nun ismi de CHP için öne çıkıyor.

AK PARTİ’DEN SÜRPRİZ ADAY!
Adayını kamuoyunda hiçbir şekilde dillendirmeyen AK Parti’nin ise sahaya süreceği ismi netleştirdiği iddia edildi. Buna göre; Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Fatih Hayali AK Parti’nin yerel seçimlerdeki adayı olacak. Hayali’nin ilçede ciddi bir karşılığı olduğu belirtildi. Hayali 2014 seçimleri sürecinde aday adayı olarak şansını denemişti fakat AK Parti Mehmet Çeltikcoğlu’nu tercih etmiş ve sandıktan mağlubiyetle ayrılmıştı.

İYİ PARTİLİ DURAN İLÇEDEKİ EN KRİTİK İSİM!
Fakat CHP ve AK Parti’nin adaylarının yanı sıra Tire’de İYİ Parti’nin göstereceği refleksin sonucu direkt olarak etkileyeceği ifade edildi. Kurucu İlçe Başkanı Salih Atakan Duran’ın, Mart ayındaki seçimlerde ilçedeki en kilit isim olduğu belirtildi. İYİ Parti’nin Duran’ı sahaya sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. 24 Haziran’da milletvekili aday adayı da olan Duran daha sonra ilçe başkanlığına geri dönmüştü. İlk döneminde makamında silahlı saldırıya uğrayan ve şans eseri herhangi bir hayati tehlikeye maruz kalmadan kurtulan Duran’ın ilçede ciddi bir karşılığı olduğu ve vatandaşlar tarafından çok sevildiği aktarıldı. İYİ Parti ile CHP arasında oluşabilecek ittifakın adayı olarak Duran’ın sahaya sürülebileceği iddia edildi.

MHP BEKLİYOR
MHP’de ise genel merkezden gelecek talimatların ardından ilerleyen süreçte somut bir yol haritasının izleneceği aktarıldı. Partinin ittifak çalışmaları neticesinde aday çıkarmama ihtimali bulunuyor. Şu ana kadar MHP’den hiçbir ismin kulislerde ön plana çıkmadığı belirtildi.

 
Rektör Budak, yeni Egelilerle buluştu
 
Tombi yaz tatilinin ardından okula döndü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selo 24 Eylül 2018 Pazartesi 22:22

Mhp+akp tire''de chp güle güle

Yorumu oyla      9      5  
tireli 24 Eylül 2018 Pazartesi 20:06

Hakan Baskani destekliyoruz diger aday bizden oy alamaz. yukardan baglantilarka degil halkin icinden geken biri Hakan baskan.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nihal AŞKIN yazdı... Şengül, Kocaoğlu'nu Ankara'ya neden (?) götürdü
Nihal AŞKIN yazdı... Şengül, Kocaoğlu'nu Ankara'ya neden (?) götürdü
CHP'li Bayır'dan Kocaoğlu yorumu: Artık ağabeylik yapmalı!
Milletvekili Bayır, “Aziz Bey ağabey rolünde çıkacak, ‘hepinize teşekkür ...
CHP'li Kılıç 'ek gösterge 3600'ün peşinde!
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, ...
 
CHP'li Polat otizmli çocuklara sahip çıktı
CHP’li Polat, otizmli öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı.
AK Partili Şengül'den yoğun tempo: 48 saatte 9 ilçe!
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, 48 saat içerisinde tam 9 ilçede ...
MHP’nin İzmir’deki yol haritası belli oluyor!
Genel Başkan Bahçeli’nin İstanbul’da aday çıkarmayacaklarını söylemesinin ...
 
Erdoğan'dan ABD'de 'Fırat'ın doğusu' mesajı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Türk ve Müslüman toplumu temsilcilerine ...
AK Partili Çankırı: Antalya modeli ile İzmir'i alacağız!
2019 yerel seçim stratejilerinin konuşulduğu ilçe danışma meclislerine ...
Makam aracını durdurup hemen yanlarına gitti
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, makam aracını durdurup kaza yapan yaralılarla ilgilendi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva