HABERLER>GÜNCEL
16 Kasım 2016 Çarşamba - 15:50

İzmir'in 2 yeni devlet üniversitesinde rektör arayışı: Kimlerin adı geçiyor?

Darbe girişiminin ardından kamu üniversitesine çevrilen Gediz ve İzmir Üniversitesi’nin yeni rektör arayışı sürüyor. Yeni isimleriyle Bakırçay ve İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne talip olanlar arasında farklı isimler ön plana çıktı.

İzmir in 2 yeni devlet üniversitesinde rektör arayışı: Kimlerin adı geçiyor?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - FETÖ/PDY ile ilgili inceleme sonucunda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu üniversitesi haline getirilen İzmir Üniversitesi ve Gediz Üniversitesi’yle ilgili süreç devam ediyor.

Üniversitelerin kapısına kilit vurulmasından sonra yapılan incelemenin ardından AK Parti ve CHP’li İzmir milletvekillerinin önerisiyle Gediz Üniversitesi’nin ismi Bakırçay, İzmir Üniversitesi’nin ismi ise Demokrasi Üniversitesi olmuştu. TBMM’de meclisin imzasına açıldıktan sonra Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayı ile İzmir’de yıllardır özel vakıf üniversitesi olarak faaliyet gösteren iki üniversite devlet üniversitesine çevrilmişti.

Yeni dönemde ilk kez devlet üniversitesi olarak faaliyete başlayacak olan iki üniversitenin rektörleri atama yoluyla belirlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son kararnameyle tamamen kendi yetkisine aldığı “rektör atamaları” burası için de geçerli olacak. İki üniversite hem ilk kez kurulduğu, hem de kararname nedeniyle kurucu rektör ile işbaşı yapacak.

ESKİ BAKAN TALİP
Yoğun çalışmaların yapıldığı iki yeni üniversitenin rektör adayları arasında birçok tanıdık isim bulunuyor.

Mahkeme kararıyla kayyum atanan Kavuklar A.Ş’nin büyük oranda sahibi olduğu eski Gediz yeni Bakırçay Üniversitesi için ilk ismi geçenlerden birisi Beril Dedeoğlu…  Dedeoğlu, 22 Eylül 2015-24 Kasım 2015 tarihleri arasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki geçici seçim hükümetinde Avrupa Birliği Bakanı olarak görev almıştı. Dedeoğlu, HDP’li Bakan Ali Haydar Konca'nın istifa etmesinin ardından, Kasım 2015 erken genel seçimleri sonrası yeni bir hükûmet kurulana kadar görevde. İstanbul Aydın Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde ders veren Dedeoğlu’nun, uluslararası güvenlik ve strateji, Avrupa Birliği ve uluslararası ilişkiler alanlarında birçok kitabı ve makalesi bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Altan Gümüş'ün kızı olan Dedeoğlu, çözüm sürecinde aktif çalışmalar yapan “akil insanlar” toplantılarına da katılarak panellerde konuşmalar yapmıştı.

AK PARTİLİ ESKİ VEKİL
Üniversite için ismi geçen bir diğer isim ise Prof. Dr. Mazhar Bağlı… AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın da bir dönem genel merkezde yardımcılığını yapan Bağlı,  Konya Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. 2015 yılında 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde AK Parti Şanlıurfa 25. Dönem Şanlıurfa Milletvekili olarak seçilen Prof. Bağlı’nın akademik geçmişinde Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı,  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeliği görevleri bulunuyor. Bağlı, aynı zamanda Töre ve Namus Cinayetleri, Batman’daki Kadın İntiharları, Levirat ve Sororat Tipi evlilikler ile önemli Bölgesel Sorunlarla ilgili bir dizi proje yürütmüştü.

CUMHURBAŞKANLIĞI EĞİTİMCİSİ
Bakırçay Üniversitesi’nin yeni rektörü olmak için nabız yoklayanlar arasında Nevşehir Hacı Bektaşı Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in de olduğu öğrenildi. TÜBİTAK ‘ta BİDEP (Akademik Değerlendirme Komisyonu) üyeliği yapan Erdem aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı eğitimcileri arasında yer alıyor.

GENETİKÇİ ADAY
Üniversite için ismi geçenlerden birisi de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Baran… Temel Onkoloji alanında yaptığı başarılı çalışmaları dolayısı ile Moleküler Kanser Araştırma Derneği tarafından Yılın Kanser Araştırmacısı Ödülü'ne layık görülen Baran’ın genetik ve moleküler biyoloji alanında dünya çapında araştırmaları bulunuyor.

GENEL SEKRETER DE TALİP
Darbe girişiminin ardından ismi Demokrasi Üniversitesi’ne çevrilen İzmir Üniversitesi’ne rektör olmak isteyenlerin en başında Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği İzmir Güney Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan yer alıyor.  İzmir’de uzun yıllar Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Özkan, hastanenin Katip Çelebi Üniversitesi’ne devredilmesinden sonra İzmir sağlığındaki güney hastanelerinin başına geçmişti. Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında 14 hastaneden sorumlu olan Özkan’ın, görevinden yılsonu itibariyle ayrılacağı ve rektörlük için yoğun çalışma yaptığı belirtildi.

KARAGÜLLE’NİN OĞLU
Üniversitenin potansiyel rektör adayları arasında gösterilen isimlerin en ön sıralarında Prof. Dr. Hira Karagülle de yer alıyor. Necmettin Erbakan’ın yakın çalışma ekibinde yer alan ve milli görüşün “Adil Düzen” teorisini ortaya koyan isimlerin başında gelen Süleyman Karagülle’nin oğlu olan Hira Karagülle 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Makine Mühendisliği Öğretim Üyeliği görevi yapıyor.  Milli görüş geleneğinin içinde önemli bir yere sahip olan Akevler Grubu’nda çalışma yapan baba Karagülle, Akevler Kooperatifini kurarak çalışmalarıyla öne çıkmıştı.

DİŞ HEKİMİ GÖREV BEKLİYOR
Aynı üniversite için yoğun çaba harcayan isimler arasında Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Karadede de geliyor.  Fakültenin kurucu dekanı ve üniversite rektör yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal’ın FETÖ bağlantısı nedeniyle cezaevine gönderilmesinin ardından üniversitenin diş hekimliği konusundaki çalışmalarını Karadede yürütüyordu.

Öte yandan İzmir’in iki yeni üniversitesi için önümüzdeki günlerde başlatılacak süreç sonrası bazı isimlerin de aday listelerine eklenmesi bekleniyor. Birçok akademisyen ve dışarıdan isim İzmir’deki kamu üniversitelerinde kurucu rektör olmak için nabız yokluyor.

 
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye karşıtı girişim
 
İzmir'de 'tarihi' operasyon: 13 bin parça eser!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
21 Kasım 2016 Pazartesi 01:11

Hem akademik hemde idari tecrübesi olan ve işini yapcak adam gibi adam atansın

Yorumu oyla      11      5  
Yorumsuz 17 Kasım 2016 Perşembe 02:37

Bi yere de tarafsız birini atayın dişimi kırıcam yaaa...

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de o firmaya operasyon: ByLock’ta kırmızı listede!
İzmir’de bir firmaya, terör örgütleri PKK ile FETÖ'ye destek verip bu ...
İzmir merkezli ‘zehir’ baskını: Helikopterli operasyon!
Helikopter destekli operasyonda 18 şüpheli gözaltına alındı.
İhraçlar sonrası TSK'ya kaç personel alınacak?
FETÖ'ye yönelik soruşturmalar kapsamındaki ihraçların ardından Türk Silahlı ...
 
Metin Kaplan'a hastalık tahliyesi
Yaklaşık 12 yıldır cezaevinde bulunan Metin Kaplan, yakalandığı kanser ...
İzmir’in 2 büyük ilçesinde kaçak sigara operasyonu
Buca ve Konak ilçelerinde 25 bin paket kaçak sigara ele geçirildi, 6 kişi gözaltına alındı.
İzmir’deki iskele faciasında bilirkişi raporu: İhmaller zinciri!
Bornova İlçesi'nde 3 ay önce, 10 katlı apartmanın dış cephe onarımı ve ...
 
Fırat Kalkanı raporu: 75 terör hedefi vuruldu
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında hedef tespit vasıtalarıyla belirlenen ...
Ve İZBAN şehre döndü: Pankart indi, seferler başladı
8 gün süren grevin Ankara’daki zirveyle sona ermesinin ardından sabahın ...
İki belediyeye operasyon: Başkanlar gözaltında
Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva