HABERLER>YAŞAM
7 Ocak 2018 Pazar - 10:03

İzmir'e göç eden tiplere söylüyorum: Miniye, şorta karışma!

Hürriyet yazarı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, İzmir ile ilgili çarpıcı bir yazıya daha imza attı.

İzmir e göç eden tiplere söylüyorum: Miniye, şorta karışma!

Hürriyet yazarı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, İzmir ile ilgili çarpıcı bir yazıya daha imza attı. İzmir ve göç olgusunu konu olan Ortaylı'nın satırları şöyle:

"Çok uzak bir tarih değil, 1950’lerde ve 1960’larda bile İstanbul halkının kendine göre bir adabı vardı. Radyoların ve pikapların sesi kesilirse biliniz ki 300 metre mesafedeki bir komşunun yakını vefat etmiştir. Tabii cenazelerde gülerek konuşmak dünyanın en ayıp ve olmayacak davranışıydı. Çocuklar mahallede oynardı. İkindi vakti acıkan veletlerin elinde de yiyecekleri bir şey görürdünüz. Bu ya bir havuçtur ya bir ekmek dilimidir, üstüne pekmez bulanmıştır veya bir galetadır veya bir meyve...

SOKAKTA PASTALI ÇOCUK GÖRÜLMEZDİ
Mahallede elinde pastayla gezinen çocuk görmezdiniz, çünkü her yerde bunu yiyemeyecek olan vardı. Para teşhir etmek fevkalade ayıptı. Zenginliğin getirdiği tüketimin saklanması ise 1960’larda terk edilen bir âdettir. Bu görgülü ve güngörmüş şehre inanılmaz bir hücum oldu. Göç sadece fakir insanları değil hali vakti yerindekileri de getirdi. Kuskuslu, pilavlı, çiğköfteli ikindi davetleri. İç avlu yerine balkonlardan taşan çilingir sofraları. Arabayla tur atan delikanlılar bu döneme ait görünümlerdir.

Bu büyük şehirde İstanbulluların sayısı onda birle değil, yirmide birle bile ölçülemez ve şimdi de bunalan İstanbul, İzmir’e göç etmeye başladı. Önü alınamaz. Lakin gittikleri yer dikkat etmeleri gereken bir bölge. İzmir zengin bir bölgenin merkezi. Halkı Balkanlar’ın ve Akdeniz adalarının Ege’nin bölgelerinden gelmiş bir nüfus. Zenginlik ve rahatlık yanında kendine göre kuralları var. Bazı tipler için söyleyeyim, kimsenin mini eteğine ve şortuna karışmasınlar. Daha çok bilmişler için söyleyeyim, umumi yerlerde yüksek sesle İzmir âdetlerini tenkit etmesinler, iki kadehten sonra bağıra bağıra konuşup kahkaha atmasınlar. Çünkü İzmir’in rahatlığında böyle şeylerin yeri yok. Yukarıdaki tipte bir talimat kitabını Amerikan ordusu İngiltere’de üstlenen mensupları için kaleme almıştı. Fakat asıl önemlisi, her bulduğunuz yere ve eve milyonlarca meblağı pazarlıksız vermeyin çünkü o şehirde oturan insanların da kendi alım kapasiteleri belli.

Daha pratik alışveriş tavsiyeleri de var:

BALIKÇIYA GİDİP HEPSİNİ ALMAYIN
Balıkçıya gidip arkanızda insanlar varken fiyat size uygun görünse de tabladaki beş-on adet balığı da boşaltmayın. Hemen oradaki müşteriler de balık yemek isteyeceklerdir. Alışveriş merkezlerinde problem yok ama bu tip dükkânlarda malların kalitesini şikâyet ederek konuşmayın, beğenmeyen almasın. Gene de herkese tavsiyemiz İstanbul’u yeniden adam etmeye çalışmaktır. Yoksa kısa zamanda İzmir de çığırından çıkar"

 
Bodrum'da 150 kişi MHP'li oldu!
 
Huzurevi sakinleri KODA ile coştu 
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Ayan 8 Ocak 2018 Pazartesi 02:43

Sayın Ortaylı çok teşekkürler yorumunuz için.Bildiğiniz üzere İzmir'i farklı yapan insanlarıdır.Bu insanlar yüzlerce yıldır burada yaşayan Museviler,İtalyanlar,Fransızlar,İngilizler ve tabii en önemlisi ise Trakya'dan ve adalardan gelen muhacirler(göçmenler)dir taşı toprağı denizi değil.Şimdi İstanbul'u bitiren zevksiz ve acımasız müteahhitler at şeyi gibi binalar dikip bunları da İstanbul'dan kaçıp gelenlere satmayı umuyorlar.Hayırlısı olsun ama bu şehirin içine ediyorlar üç kuruşluk kazanç için.Özellikle Karşıyaka'da kısa bir zaman sonra İstanbul'u yaratacaklar bütün pisliğiyle ve görgüsüzlüğüyle.Herhalde bize de kaçıp gitmek kalacak sonunda bu yeni İstanbul'dan.

Yorumu oyla      11      5  
Özer Aydın 7 Ocak 2018 Pazar 18:20

Evet bencede çok doğru bir analiz yapmışsınız bende İzmire Karstan göç eden birisiyim kitaplardan okuyup çok güzel hayelini kurarak geldiğim bu şehirde büyük hayal kırıklığı yaşadım herkes geldiği şehrin orjinini koruyup değerlerinin güzelliğini yaşayıp yaşatmak yerine hunharca onu nasıl bozup yok etme kabalığının egosunu yaşayan bu güzel kentin oksijenini solumayı haketmeyen mikroplarla dolu çok üzgünüm çoook...!

Yorumu oyla      12      5  
Farklı bakış 7 Ocak 2018 Pazar 12:29

İlber Bey İzmir farklı; belediye bebeği olanlara Süt Kuzusu projesi ile ücretsiz evlere teslim süt dağıtıyor, daha önce ilk okul çağında ki çocuklara dağıtıyordu çok başarılı olunca Milli Eğitim Bakanlığı ülke genelinde uygulamayı başlattı, belediye tarım ve hayvancılığa her konuda destek veriyor, özel halk otobüsü bu ilde yok heryere belediye kendi otobüsleri ile ulaşıyor, bu ilde metroyu belediye kendi yapıyor, vapur-otobüs-metro-izban tek bilet 90 dakika geçerli.Örneğin Sayın Binali Yıldırım belediye başkanlığına aday olmuştu ama parti ayırımı gözetmeden İzmir‘de herkes belediyeye oy veriyor.İzmir‘de yaşamak farklılıktır çünkü farklı düşünüyoruz.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in en yeteneklisi 'elveda' dedi
İzmir'in en yeteneklisi 'elveda' dedi
Mehmet KARABEL yazdı... 'Mahmut Hoca', heykeli dikilecek öğretmendi
Mehmet KARABEL yazdı... 'Mahmut Hoca', heykeli dikilecek öğretmendi
Adnan SÖKMEN yazdı... Aç kapıyı Veysel Efendi...
Adnan SÖKMEN yazdı... Aç kapıyı Veysel Efendi...
 
İzmir'de 'özel' öğrencilere özel etkinlik
Ege Artı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri, yeni yılın ...
Kara haberler peş peşe: Boysan hayatını kaybetti
Kara haberler bugün bir biri ardına geliyor. Usta sanatçı Münir Özkul'un ...
Münir Özkul hayatını kaybetti!
Sinemanın usta ismi Münir Özkul 93 yaşında İstanbul'daki evinde yaşamını ...
 
İzmir'deki bu okul 8 bin öğrenciyi ağırladı
Gaziemir ilçesindeki Fatih İlkokulu, kurulan bisiklet merkezi, oyun alanı, ...
İzmir'in iki köklü üniversitesi güçlerini birleştirdi
DEÜ Rektör Vekili Çelik, Ege Üniversitesi Rektörü Budak'a gerçekleştirdiği ...
Şehit Musa Can'ın ismi torununda yaşıyor
İzmir Adliyesi'nde geçen yıl 5 Ocak'ta düzenlenen terör saldırısında şehit ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva