HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Kasım 2018 Cumartesi - 09:27

İzmir'deki o otobüs hattında 'gittiğin kadar öde' dönemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, ilk uygulaması Seferihisar'da başlayan ve biniş sayılarını yüzde 35 oranında artıran "Gittiğin Kadar Öde" sisteminin kapsamını genişletiyor. Kısa mesafeli yolculukları daha ucuz hale getirdiği için yolcular tarafından da benimsenen yeni sistem, şimdi de Kemalpaşa-Evka 3 hattında hayata geçirildi.

İzmir deki o otobüs hattında  gittiğin kadar öde  dönemi

6360 sayılı Yasa'nın ardından hizmet sınırları 30 ilçenin tamamına ulaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin en uzak noktalarına kadar toplu ulaşım hizmeti verirken, hayata geçirdiği uygulamalarla da yolcu memnuniyetini artırmanın yollarını arıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından bu kapsamda geliştirilen ve her yolcunun gittiği mesafenin ücretini ödemesi üzerine kurulan "Gittiğin Kadar Öde" sistemi kısa sürede benimsendi. Bu sayede merkezden, uzak ilçelere yapılan seferlerde farklı ücret tarifesi uygulanmasından dolayı, aynı otobüslerle kısa mesafeli yolculuk yapanların mağduriyeti de önlenmiş oldu. İlk etapta pilot bölge olarak seçilen Yarımada'da 985 numaralı Seferihisar-F.Altay Aktarma hattıyla başlayan sistem (42,4 km), daha sonra sırasıyla 984 Url a-F.Altay (35,85 km), 983 Bademler-F.Altay (32,89 km), 982 İ.Y.T.E – F.Altay (44,43 km) ve 981 Balıklıova-F.Altay (59,65 km)  hatlarında hayata geçirildi. Bu uygulamayla birlikte sistemin geçerli olduğu hatlarda biniş sayıları yüzde 35 oranında artış gösterdi. Hatlardaki verimlilikle birlikte kısa mesafeli yolculukların daha uygun ücretle gerçekleşmesi sayesinde yolcu memnuniyeti de arttı.

SIRADA KEMALPAŞA VAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, “Gittiğin Kadar Öde” sistemini Yarımada bölgesinden sonra Kemalpaşa'da da başlattı. Sistem, yaklaşık 25 kilometrelik 988 numaralı Kemalpaşa-Evka 3 Metro hattında uygulamaya girdi. Bu hatta tam bilet kullananlar ilk 15 km için 2,75 TL, 15 kmsonrası gidilen her km için 0,11 TL ücret ödeyecek. Öğrenciler ise 15 km'ye kadar 1,57 TL, sonraki her km için 0,06 TL ödeyecek. Kısa mesafe yolculuk yapan Kemalpaşalılar, gitmedikleri mesafenin ücretini geri alarak "daha uygun fiyatlı" yolculuk yapmış olacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Otobüse binilen duraktan son durağa kadar belirlenen ulaşım ücreti, İzmirim Kart içindeki bakiyeden bloke ediliyor. Otobüsten inerken iniş kapılarında bulunan iade makinesinde kart okutularak blokaj kaldırılıyor. Sistem, biniş yapılan durak ile iniş yapılan durak arasındaki mesafeye göre ödenecek miktarı hesaplayarak kalan miktarı karta iade ediyor. Kartın inişte okutulmaması durumunda yolcunun son durakta indiği kabul ediliyor ve bu durumda herhangi bir iade yapılamıyor. İade makineleri sadece iniş kapıları açıkken aktif halde bulunuyor. Otobüs hareket halindeyken yolcuların blokaj kaldırma işlemi yapmalarına izin verilmiyor.

 
Erdoğan'dan Öğretmenler Günü mesajı
 
İzmir’de odaya saldırı: Taksici olamadı, dehşet saçtı!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zafere 25 Kasım 2018 Pazar 04:39

90 dk popülist falan değil. Aktarma otobüsleri semtlerden raylı sisteme yolcu taşıyor, ağırlıklı olarak aktarma burada kullanılıyor. Kartlar kredi kartlarına bağlanabiliyor yani kartımda bakiyem yoktu bahanesi de geçersiz artık. 2nci, 3ncü kart sorunu çıkaranlara gelince, masal okumasın kimse, aktarma hakkını kullanabilmek için zaten 2nci, 3ncü kartı almak zorundasınız, neye itiraz ediyorsunuz ki? Dış ilçelerde gittiğin kadar öde uygulaması son derece akıllıca bir uygulama. Ama hem gittiğin kadar ödeyeceksin hem de aktarma hakkı isteyeceksin. Kestirmeden üste para isteyin, olsun bitsin! Çözüm izban c.ovası-menemen çalışır, devam etmek isteyenler 2nci kez kart basar. Bir ara öyleydi, sonra TCDD bunu kaldırdı. Hoş, adamlara kalsa İzban'ı kaldıracaklar, sefer sayısını artıracak her teklifi reddettiler, bile bile sabote ediyorlar, gelir kaybı günlük bir milyon tl civarında. Varolan sistem, İzban'a Bergama, Ödemiş, Tire eklendiğinde daha bir net çıkacak ortaya.

Yorumu oyla      9      6  
Zafer 24 Kasım 2018 Cumartesi 17:16

Çözüm isteyen arkadaşım, çözüm 90 dakikanın kaldırılmasında. 90 dakika denilen şey hem süper popülist, hem sürdürülmesi mümkün olmayan, aynı zamanda da gerçekten sabah işine akşam evine gelen insan için bir faydası olmayan bir sistem. Gün içinde keyfine Konak'a gidip gelen kişinin tek biletle git-gel işini halletmeye yarıyor. beleşçiye yarıyor, Bir de devamlı dışarıda olan şirket elemanlarına yani şirketin kendisine yarıyor. Keyif yapan ya da zengine yarayan sistemi neden sürdürüyoruz? Bunu sürdürebilmek için de habire bir yerlere garip başka sistemler getirilerek açık kapanmaya çalışılıyor. Aktarmalar yeniden düzenlensin. Normal mesafelere 2 aktarma, uzak mesafeye 3 aktarma ile gidilir olsun. Sadece aynı yöne 2 aktarmaya standart bilet ücreti, sonrakine ise düşük bir ekleme verilsin. Oldu bitti işte, hem açık kapanır hem deli dumrul hesabı yapmaktan kurtulunur.

Yorumu oyla      10      6  
Ahmetsezai 24 Kasım 2018 Cumartesi 17:10

GİTTİĞİN KADAR ÖDE SİSTEMİ,ULAŞIMDA ADİL YOLCULUK DEMEKTİR.ÇOK GİDEN ÇOK ÖDER,AZ GİDEN DAHA AZ ÖDER DEMEKTİR.BUNA İTİRAZ EDENLER ADALETE İNANMAYAN MENFAAT TİPLERDİR.ŞEHİR İÇİNDE BİR DURAK GİDENLE,ONLARCA DURAK GİDENLER HANGİ VİCDANLA AYNI PARAYI VERSİN.HERKES GİTTİĞİ KADAR ÖDESİN.BU SİSTEME DAHA ÖNCE GEÇİLMELİYDİ.HAK,HUKUK,ADALET KAVRAMLARI İÇİ BOŞ LAFLAR DEĞİLDİR..

Yorumu oyla      13      5  
zihni sinir 24 Kasım 2018 Cumartesi 17:00

Zihni sinirler de var. Hem kent dışında oturacaksın, hem kısa mesafe gideceksin hem de 2nci binişe aktarma isteyeceksin! Yahu, şehir dışında kim 90 dk içinde 2nciye biner? Boşuna yazıyorsun, sırf muhalefet olsun diye, köyde yaşayanların çoğu 60-65 yaş kartına sahip zaten, neyin aktarması bu? Gidin işinize, yolcu sayısının arttığını söyleyerek de kimi kandıracaklar ki yalan söylemiş olsunlar. Maşallah hepiniz sip sivri zekaya sahipsiniz :)

Yorumu oyla      11      6  
bol keseden 24 Kasım 2018 Cumartesi 15:25

Hem Kemalpaşaya gideceksin hem aktarma isteyeceksin! Yok yaa! Yaa bi gidin işinize! Otobüs verildiğine dua etmiyor, kalkmış 90 dk diyor! İzmirden başka kentlere bakan oldu mu hiç? Ha, tehdit edenler, oy vermem diyenler, 90 dk var mı başka kentlerde? Oy vermem deyip tehdit etmeyin, vermediğinizi biliyoruz zaten! Varolan sistemi eleştirenler, çözüm önerin kardeşim çözüm! İzban 136 km gidiyor, nasıl olacak bu iş? Kredi kartınıza bağlayın kentkartınızı, kartta bakiye sorununuz kalmaz, istediğiniz anda da bakiyenizi görürsünüz! Geçinmeye gönlünüz olsun yeter ki!

Yorumu oyla      19      7  
Sıkıntı 24 Kasım 2018 Cumartesi 14:45

Merkez dışına da aktarma hakkı verilmediği sürece sıkıntı devam edecek . 31 Mart 2019 da bu ayrımcılığın sonuçlarını görürüz .

Yorumu oyla      9      12  
Gürkan 24 Kasım 2018 Cumartesi 13:09

Merkez dışı otobüslerde gittiğin kadar öde sistemi sıkıntı çıkarmaz ancak İZBAN yolcusunun büyük kısmı şehir içi yolcusu. Artı para sistemine bir çare bulunmalı. Şehir içi trenler ayrı çalışır, şehir dışı trenler de belli noktalarda şehir içi trenlere aktarma yapabilir. 2 kişi tek kart kullanmayı geçtim sürekli bakiye yüklemek zorunda kalınıyor.

Yorumu oyla      10      10  
ege üni 24 Kasım 2018 Cumartesi 12:34

O zaman Şehir merkezine taşınacaksınız bende 1.600 tl en uyduruk kira ödüyorum ne algısı biter tabiki gittiğim kadar ödeyeceğim 140 km yol yapıyomuş bucada iş bulmuş Tireden zor geliyomuş banane o zaman oturmucaksın tire tokiden vericen kiranı

Yorumu oyla      18      6  
TC misafir 24 Kasım 2018 Cumartesi 11:32

Kart almayı teşvik etmeye yönelik bir uygulama. Kadın çoğuyla tek kartla seyahat edebilirken bu sistem yüzünden çocuğuna da kart alıp minimum düzeyde para yüklemek zorunda. İzbanda 3 kişilik bir ailenin Demirköprü durağından seyahat edebilmesi için minimum 11 TL kişi başı kartında bakiye bulundurmak zorunda 3 kişi için bu 33 TL eder normal şartlarda gidiş geliş kişi başı 6 TL olması yani toplamda 18 TL bakiye olması gerekirken bu tutar neredeyse 2 katına çıkmış bulunmakta. Anladığım kadarıyla Eshot bunu genele yaymaya çalışacak şimdilik bunun altyapısını oluşturuyor.

Yorumu oyla      10      8  
Yanlış bilgi 24 Kasım 2018 Cumartesi 11:07

Kemalpaşa hattında 90 dakika vardı.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da 24 Kasım kutlaması
‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ dolayısıyla Foça’da, çelenk sunma töreni ve kutlama programı düzenlendi.
Narlıdere susmadı, dans etti
Narlıdere Belediyesi, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ...
Başkan Badem'den Öğretmenler Günü mesajı
Ödemiş Belediye Başkanı A.Mahmut Badem 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.
 
Başkan Selvitopu’ndan öğretmenlere: Emeğiniz çok büyük
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
Selçuk'ta öğretmenler unutulmadı!
24 Kasım Öğretmenler Günü Selçuk’ta kutlandı. Atatürk Anıtı önünde çelenk ...
Başkan Batur’dan Öğretmenler günü sürprizi
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ...
 
Başkan İnce’den 2019 hedefi: Üçüncülükten birinciliğe geçmek istiyorum!
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek ...
Denizlililer Derneği'nden Başkan Batur'a ziyaret
İzmir Denizlililer Derneği, Narlıdere Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir ...
Buca'da iş, aş, umut üreten kurs
Buca Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Bucalı kadınların ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva