HABERLER>SAĞLIK
12 Nisan 2012 Perşembe - 12:26

İzmir'de ortodontist aranıyor!

Tam Gün Yasası'ndan sonra diş hastanelerinde ortodontist uzmanı sayısı önemli ölçüde azalınca, bir yıl sonrasına randevu verilmeye başlandı. Hastaneler umudu, ilk kez yapılacak Dişte Uzmanlık Sınavı'na bağladı.

İzmir de ortodontist aranıyor!

İZMİR - Tam Gün Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle kamu hastanelerindeki diş uzmanı hekimler muayenehanelerini ya da özel hastaneleri tercih etti. Uzman diş hekimi yetersizliğinden şikayetçi olan kamu hastaneleri, hastaya randevu dahi veremeyecek duruma geldi.

En çok sorunun ise ortodonti branşında yaşandığı belirtildi. Egeli Sabah'tan Mevlüt Dağdeviren'in haberine göre Özel hastanelerde ya da muayenehanelerinde daha iyi para kazanan ortodontistler, kamu hastanelerini tercih etmemeye başladı. 

Bu durum özellikle ortodonti kliniklerindeki randevu tarihlerini uzatıyor. Örneğin İzmir Eğitim Diş Hastanesi Temmuz-Ağustos aylarına randevu verirken, Ege Bölgesi'ndeki hastaların akın ettiği Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nin randevuları bir yılı aşıyor. İzmir'de EÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde 4, Konak'taki İzmir Eğitim Diş Hastanesi'nde 1, Alsancak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde de 1 ortodontist, tedavi hizmetlerinde görev alıyor. Geçtiğimiz hafta hasta kabulüne başlayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde ise 5 ortodontist bulunuyor.

TEDAVİ SÜRESİ UZUN
EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, özellikle ortodontide bir hastanın tedavi süresinin 3 yılı bulabildiğini belirterek, "Hastalığın tedavi süresi uzun, elimizdeki uzman hekim sayısı da az olunca, yığılmalar yaşanıyor. Daha da önemlisi sadece İzmir'e değil, Ege Bölgesi'nden yaklaşık 10 milyon kişiye hizmet veriyoruz. Bu nedenlerle bazı branşlarda hasta planlaması yapmakta güçlük çekilebiliyor" dedi.

İzmir Eğitim Diş Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necmi Gökay da daha önce 4 ortodontistle hizmet verdiklerini, bunlardan 3'ünün özel sektöre geçtiğini, kalan bir ortodontistle gelen hastalara ancak Temmuz ayına randevu verebildiklerini kaydetti. Benzer bir sıkıntının çene cerrahisinde de yaşandığını anlatan Gökay, "Yıllar önce merkezi sistemle dişte uzman planlaması yapılmadığından bu sıkıntılar yaşanıyor. Ancak şimdi bizi sevindiren olay şu: Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi bu aydan itibaren Dişte Uzmanlık Sınavı (DUS) yapılacak. Bu sınavlar 6 ayda bir tekrarlanarak hem üniversitelerin diş fakültelerinin hem de kamu hastanelerinin ortodontist, çene cerrahı, endodontist gibi uzman hekim ihtiyacı karşılanacak. DUS sınavı ile ilk kez diş hekimliği mesleği disipline edilecek, ihtiyaç duyulan branşlarda uzman hekimler yetiştirilecek" diye konuştu.

HAK EDEN UZMAN OLACAK
Gökay, TUS gibi DUS'un da ÖSYM tarafından merkezi sistemle yapılacağını belirterek, "22 Nisan'da yapılacak ilk DUS, farklı branşlarda yaklaşık 220 diş hekimliği mezununa uzmanlık yolunu açacak. Bu öğrenciler merkezi bir sınavdan geçerek kalitesini, başarısını ortaya koymuş kişiler olacağı için mesleğimizin kalite standardı yükselecektir" dedi. Alsancak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. İ. Affan Bol ise sorunun sadece İzmir'le sınırlı olmadığını söyledi. Ege Bölgesi genelindeki kamu hastanelerinde de ortodontist bulunmadığını belirten Bol, "Ege illerinde zaten ortodontist yok. Kaldı ki Türkiye'deki ortodontistler 4 ya da 5 büyük ilde görev yapıyor. Bu konuda hükümetin bir çalışması var. DUS yapılacak, yeni uzmanlar yetiştirilecek" dedi.

Hangi hastanede kaç ortodontist var?
İzmir Eğitim Diş Hastanesi: 1
Alsancak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi: 1
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi: 4
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi: 5 (Mevlüt Dağdeviren/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gül deren 1 Mart 2013 Cuma 01:45

bende 3 yıldır ortodontis tedavisi için bekliyorum ve 2 yıl daha beklemem gerek sıra bana gelene kadar çocuk büyüdü nasıl bir ülkede yaşıyoruz cs 3 tedavisini yapacak hekim yok hayretler içindeyim....diyecek söz bulamıyorum onca öğrenci ne okuyor pesss

Yorumu oyla      11      5  
RAMAZAN SÜRMEN 13 Nisan 2012 Cuma 14:33

Evet gerçekten diş hastanelerinin durumu, özellikle ortodontist tedavisi görecekseniz ve zamanınızda müsaitse çok beklemeniz gerekiyor.Alsancak hastanesi hasta kabul etmiyor randevu dahi vermiyor, ege üniversitesi randevu almaya gittiğinizde açık açık söylüyor 5 yıl bekleme zamanınız varsa randevu verelim yoksa boşu boşuna randevu almayın dışarı gidin diyorlar. Parası olmayan vatandaş özele gidemiyeceğine göre ne yapması gerekiyor.Yetkililer bu soruna bir çözüm bulurlarsa memnun oluruz.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta "tek tık" dönemi başlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların hastane, doktor ve fark ücreti ...
Kalbimize yaptığımız 11 kötülük
Vücudumuzda tüm organların bir işlevi ve vazgeçilmez görevleri var. Ancak ...
Cevizin hiç bilmediğiniz yararı
Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Ceviz ...
 
EÜ'den erken Alzheimer tanısında büyük başarı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Bilişsel ve Davranışsal Bilimler için ...
Kanseri önlemek için 4 altın kural
ABD’nin New Jersey kentindeki Rutgers Ernest Mario Eczacılık Fakültesi’nde ...
Yılda 1 kez jinekolojik muayene şart!
Rahim ağzı kanserinden, cinsel yolla bulaşan hastalıklara; adet düzensizliğinden, ...
 
Kalbiniz yorulmadan önleminizi alın
Kalpte yaşanan hücresel bir bozulmanın telafisi mümkün olmuyor. Çünkü ...
Güzel bir cilt için mutlaka bunları yemelisiniz
İngiliz bilim insanlarına göre bir kaç hafta meyve sebze yemek bile cilt rengini güzelleştiriyor.
Prof Dr. Sut Çağlayan’dan çocuk hikayeleri
Çocuk doktoru Prof Dr. Suat Çağlayan yeni kitabı ‘Büyük Kanatlı Küçük ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva