HABERLER>SAĞLIK
11 Nisan 2012 Çarşamba - 14:50

EÜ'den erken Alzheimer tanısında büyük başarı

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Bilişsel ve Davranışsal Bilimler için Bilgisayarlı Anatomik Tekniklerin Standardizasyonu (SoCAT) beyin görüntüleme laboratuvarı, yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak, erken dönem alzheimer hastalığı tanısını yüzde 80 doğrulukta koymayı başardı.

EÜ den erken Alzheimer tanısında büyük başarı

İZMİR - Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Tıp Fakültesi'nde düzenlenen basın toplantısında, alzheimer hastalığının yaşam kalitesini bozan, gecikmiş tanı nedeniyle tedavisi zor ve hasta yakınlarını da olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu, ''dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını'' söyledi.
    
Hastalıkta erken tanının yaşam kalitesini tümüyle geri kazandırdığını belirten Yılmaz, böyle önemli bir hastalığın ön tanı çalışmasının Türkiye'de ilk kez Ege Üniversitesi'nde yapılmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi. ''Yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak hastalığın erken tanısını yüzde 80 doğrulukta başardığı'' bildirilen projenin yürütücüsü Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Saffet Gönül de gelişmiş ülkelerde nüfusun yaşlanması ve ömür uzaması nedeniyle alzheimer ve benzeri bunama hastalıklarının artış gösterdiğini ifade etti.
    
Prof. Dr. Gönül, Türkiye'de 400 bin alzheimer hastası olduğunu, bu sayının 2050 yılında 2,5 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini vurguladı. İlaçların sadece hastalığın erken döneminde etkili olduğunu belirten Gönül, doğru alzheimer tanısının zaman alıcı ve pahalı olduğuna dikkati çekti. Özellikle yaşlılık dönemi depresyonu ile alzheimer hastalığının ayırıcı tanısının tam olarak yapılamadığını belirten Gönül, ''Erken tanının çok önemli olduğu bu hastalıkta, yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak hastalara erken tanı koymayı başardık. İlk kez poliklinik başvurusunda bulunan, unutkanlık şikayeti olan hastaların MRI ile yapılan çekimleri yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanan bir bilgisayar ile değerlendirildi. Aynı hastalar kullanılan diğer yoğun değerlendirme sürecinden de geçirildi. Konulan tanı yüzde 80 oranında benzerlik göstermekteydi'' dedi. 
     
Dakikalar içinde sonuçlanıyor Araştırma sonucunun yakın bir gelecekte, polikliniklere unutkanlık şikayetleri ile başvuranların alzheimer tanısının, MRI çekimden dakikalar sonra konulabileceğini gösterdiğini ifade eden Gönül, böylece hastaların erken dönemde vakit kaybetmeden doğru tedaviyi almasının sağlanacağını bildirdi.
    
Prof. Dr. Gönül, yöntemin bir diğer avantajının da alzheimer riski taşıyan bireylerde yaşla ilgili gerçekleşen değişikliklerin hastalığa benzer olup olmadığının belirlenmesi olduğunu vurguladı. Gönül, 2017 yılında programı kullanıma açmayı planladıklarını, herhangi bir ilden çekilen MRI görüntülerinin internet üzerinden kendilerine iletilmesi halinde dakikalar içinde sonucu geri gönderebileceklerini belirtti.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanseri önlemek için 4 altın kural
ABD’nin New Jersey kentindeki Rutgers Ernest Mario Eczacılık Fakültesi’nde ...
Yılda 1 kez jinekolojik muayene şart!
Rahim ağzı kanserinden, cinsel yolla bulaşan hastalıklara; adet düzensizliğinden, ...
Kalbiniz yorulmadan önleminizi alın
Kalpte yaşanan hücresel bir bozulmanın telafisi mümkün olmuyor. Çünkü ...
 
Güzel bir cilt için mutlaka bunları yemelisiniz
İngiliz bilim insanlarına göre bir kaç hafta meyve sebze yemek bile cilt rengini güzelleştiriyor.
Prof Dr. Sut Çağlayan’dan çocuk hikayeleri
Çocuk doktoru Prof Dr. Suat Çağlayan yeni kitabı ‘Büyük Kanatlı Küçük ...
Topuklu giyen kadınlar bu habere dikkat!
Ortopedistler, ayak sağlığı için ayakkabı topuğunun olması gereken boyutunu açıkladılar.
 
Türkiye merkezli kanser ilacı paniği
İçinde etken madde yerine aseton bulunan kanser ilacının Türkiye’de bir ...
“Ortak kullanım protokolüne güç birliği içinde devam”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi ile İzmir Atatürk ...
Varis ailesi huzura kavuştu!
Varis hastalığı nedeniyle yürümekte güçlük çeken Mehmet (51) - Türkan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva