HABERLER>EKONOMİ
12 Kasım 2014 Çarşamba - 15:23

İzmir’de iki yakayı birleştiren forum: Ege’yi birlikte kullanalım!

Türk ve Yunan işadamları arasında düzenlenen son yıllardaki en büyük toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin birbiriyle yarışmak yerine birlikte yürümesi gerektiğini belirterek, "Ege'yi birlikte pazarlayabiliriz, Ege'yi birlikte kullanabiliriz" şeklinde konuştu.

İzmir’de iki yakayı birleştiren forum: Ege’yi birlikte kullanalım!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Türkiye-Yunanistan İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Yunanistan Kalkınma ve Rekabet Bakanı Konstantinos Skrekas'in katılımıyla İzmir'de yapıldı.

- FORUMA DEMİRTAŞ DAMGASI: YİNE EN ARKADA!...



Foruma 400 civarında Türk ve Yunan firma katılırken, 500'den fazla iş görüşmesi yapıldı. Forumda Yunan işadamlarına çağrı yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türk zeytinyağı ile Yunan zeytinyağını yarıştırmayalım, birlikte pazarlayalım" dedi.

YUNAN BAKAN DAHA ERKEN GELDİ
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Yunanistan İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin uçağının gecikmesi nedeniyle yaklaşık 1.5 saat gecikmeyle başladı. Atina'dan Sakız ve Çeşme yoluyla İzmir'e gelen Yunanistan'ın Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, toplantıya Bakan Zeybekci'den daha erken geldi.
Açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, konuklara Yunanca 'hoşgeldin' dedi.

Yıldırım, "Türkiye Yunanistan'a komşu, İzmir daha da komşu. Yunanlı Bakanımız İzmir'e bizden daha erken gelebildi. 10 yıla aşkın süredir Türkiye ile Yunanistan ticareti gelişiyor. Ama aynı gelişmeyi İzmir ile göremiyoruz. Bu toplantının burada yapılmasının en büyük faydası bu olacak. İzmir hiç olmazsa Türkiye-Yunanistan ticaretinin genel ortalamasının altında kalmayacak" dedi.



'ZEYTİNYAĞIMIZI BİRLİKTE PAZARLAYALIM'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, foruma katılan Yunan işadamlarına işbirliği çağrısı yaptı. Zeybekci, "Artık birbirimizi geçme yarışından kurtulmamız lazım. İmkanları beraber değerlendirelim. Yunan zeytinyağı ile Türk zeytinyağını yarıştırmalım, birlikte pazarlayalım. Birinde olmayan birinde var. Birbirimizi tamamlıyoruz. Ege'yi birlikte pazarlayabiliriz, Ege'yi birlikte kullanabiliriz. Japonya ve Kore dünya kupasını birlikte düzenlediler. Biz neden işbirliği yapmayalım?" dedi.

İki ülkenin bugüne kadar çok hata yaptığını, en büyük hatanın ise savaştan bile kötü sonuçlar doğuran göç olduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu: "Zorlamaktan önce kolay olanı yapalım. Eğer akıllıysak, bir artı birin iki değil de 3, 5, 7, 10 olduğuna inanıyorsak Türkiye ile Yunanistan işbirliği yapmalı. En büyük hata insanların göç ettirilmesi. İki ülkenin arasındaki en büyük köprüyü ortadan kaldırdık. Keşke birlikte yaşama kültürü devam etseydi. Artık birbirimizi geçme yarışından kurtulmamız lazım. İmkanları beraber değerlendirmemiz lazım. Biz bir araya gelirsek bir artı bir 5 yapar, 7 yapar. İki ülke arasındaki trafik hızlandığında adaların bir çok ihtiyacı buradan karşılanır. Turizmde ortak projeler gerçekleştirebiliriz."



GÜMRÜK BİRLİĞİ UYARISI
Türk müteahhitlik sektörünün Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu dile getiren Zeybekci, "Birlikte üçüncü ülkelere ve çok büyük ufuklara yol açabiliriz. En kısa sürede Yunanistan'da ya da İzmir'de inşaat, enerji, turizm, tarım ve gıda sektörlerimizi biraraya getirelim" şeklinde konuştu.

Gelinen noktada Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye'yi rahatsız ettiğini kaydeden Zeybekci, Yunanlılar'dan bu konuda destek istedi. Zeybekci, Gümrük Birliği sürecinin olumsuz sonuçlanması halinde en büyük zararı Yunanistan'ın göreceğini söyledi.

TİCARET İKİYE KATLADI
Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, iki ülkeyi birleştiren şeylerin, ayıran şeylerden daha çok olduğunu vurguladı. 2010 yılında 2.2 milyar euro olan ticaret hacmininin 2013'te 4.3 milyar euroya ulaştığını belirten Skrekas, "İkili ticaret hacmi ikiye katlandı. Son iki yılda en çok ithalatı Türkiye'den yaptık. Türkiye'deki Yunan şirketlerinin yatırım tutarı 6.6 milyar dolar civarında" dedi.
 
Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, foruma 400'den fazla işletmenin katıldığını, 500'den fazla iş görüşmesinin yapılacağını belirterek, "Bu bir rekor" diye konuştu.



'VİZELER KALDIRILSIN'
Forumda konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iki ülkenin ilişkilerini geliştirmek için çözüm önerileri sundu. Yorgancılar, "Turizmde ortak destinasyonlar belirleyerek, turizmi geliştirebiliriz. Özel öğrenci programlarını birlikte hazırlayabiliriz. Vize sorununu karşılıklı olarak çözümleyebiliriz. Bürokratik süreçte iyileştirmelere giderek yatırımların önünü açabiliriz. Birlikte daha çok gidecek yolumuz, yapacak çok işimiz var. Temennimiz karşılıklı dengenin korunacak şekilde ticaret hacmimizin artırılması" şeklinde konuştu.

Yunanistan Ticaret Odaları Başkan Yardımcısı Konstantinos Mihalos, iki ülkenin tarım ürünleri, lojistik, inşaat alanlarında işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Mihalos, "Balkanlar'da ortak yatırımlar gerçekleştirebiliriz. Aynı şeyi Orta Asya'da da yapabiliriz" dedi. Mihalos, Türk-Yunan ilişkilerine katkısı nedeniyle İTO Başkanı Demirtaş'a teşekkür etti.

'EN İYİ YOL AB'
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme zamanı gelmiştir, geçiyor. İki ülkenin potansiyelini kullanmak için en iyi yol AB'ye üyelik" dedi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Proje Direktörü Ahmet Cüneyt Selçuk, Türkiye'nin son yıllarda önemli miktarda doğrudan yatırım çektiğini söyledi. Ülkenin 30 senede 17 milyar dolar doğrudan yatırım çekerken, son 10 senede ise 125 milyar dolar doğrudan yatırımı çektiğini belirten Selçuk, tüm Yunan yatırımcıları Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.

Doğuş Grubu'na bağlı D-Marine CEO'su Kemal Saatçioğlu, grup olarak Yunanistan'daki marina yatırımları hakkında bilgi verdi. Saatçioğlu, "Yunanistan'da başarı işbirlikleri ve yatırımlarla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
enver tasdogen 12 Kasım 2014 Çarşamba 16:22

yahu biz neden bu kadar baskalariyla hasir nesir milletiz...illa birileriyle isbirligi yapmak zorundamiyiz....izmirin ulasim sorununa fransiz gelip bakacak..ege islerini yunanlilarla cozecegiz...ne gerek var....kendi isimizi kendimiz goremiyormuyuz..yunanlilar once kendi ekonomilerini duzeltsinler

Yorumu oyla      11      6  
Nusret metin 12 Kasım 2014 Çarşamba 16:18

Sayın bakanım sizden izmir olarak inciraltını sağlık serbest bölge yapmanızı istiyoruz...Bu İzmir"e ve Türkiye"ye yapılacak en büyük iyilik..

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk-Yunan Forumu’na Demirtaş damgası: Yine en arkada!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla yaklaşık 400 firmanın yer ...
Ege-Koop’un Danışma Kurulu’na yeni yol haritası
Yedi yıldan bu yana İzmir ve Türkiye'nin sorunlarını masaya yatıran, akademisyenlerden ...
Komşu’ya kumar seferi: 24 saat feribot!
Çeşme’den feribotla 40 dakika uzaklıktaki Sakız Adası’na Türk müşteriler ...
 
İzmir’in gözü yaşlı turistte!
Çeşme’de “Engelli Ulaşılabilir, Sürdürülebilir ve 3.Yaş Grubu için Herkese ...
EBSO Başkanı Yorgancılar’dan işsizliğe çözüm vaadi
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir'in Türkiye ortalamasının ...
İşte Türkiye'ye kaçak et sokan 7 şirket!
Kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili hakkında işlem yapılan şirketler ...
 
Domates üreticisi fiyat farkından şikayetçi
Çanakkaleli domates üreticileri, tarladan 1 liraya çıkan domatesin, büyükşehirlerin ...
Vergi Dairesi Başkanı’ndan flaş açıklama: Hesaplara…
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, 6552 sayılı Torba Yasa ile vergi ...
Tüketiciye müjde: İzinsiz SMS’e para cezası
1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte izin almadan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva