HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Haziran 2015 Cumartesi - 16:13

İzmir’de gündem ‘çılgın proje’: Odalar ne yanıt verdi?

İTO’daki toplantıyla görücüye çıkan Körfez Tüp Geçit Projesi Başkan Kocaoğlu ile AK Parti İl Başkanı Delican’ın peş peşe açıklamalarıyla gündemdekini yerini koruyor. Toplantıda soruları cevapsız kalan oda başkanları bu açıklamaları yorumladı.

İzmir’de gündem ‘çılgın proje’: Odalar ne yanıt verdi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ – AK Parti iktidarının 2011 genel seçimleri öncesi açıkladığı 35 Proje arasında yer alan ve geride kalan hafta düzenlenen toplantı ile kamuoyuna tanıtılan Körfez Geçişi Tüp Geçit Projesi kentte tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrası önce Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sonra da AK Parti İl Başkanı Bülent Delican’dan çarpıcı açıklamalar geldi.
 
Başkan Kocaoğlu projenin fizibilite yetersizlikleri olduğunu vurgulayarak karşı çıkmanın doğru olmadığını belirtip kısmen destek verdi. AK Parti İl Başkanı Delican ise yazılı bir açıklama yaparak odalara seslendi ve projeye engel olmama çağrısı yaptı.

- KOCAOĞLU’NDAN ‘KISMİ’ DESTEK…

- DELİCAN’DAN ODALARA ÇAĞRI…


İTO’daki zirvede çekinceleri dile getiren ve soruları cevapsız kalan oda başkanları Egedesonsöz’e konuşarak bu iki açıklamayı değerlendirdi. Başkanlar projeye teknik ve mali itirazlarını detaylandırarak bir kez daha yineledi.  


 
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE BAŞKANI AYHAN EMEKLİ:
Başkan Kocaoğlu’nun sözlerinden bizi desteklediği anlaşılıyor. Delican’ın ise söylediği gibi bir durumu yok. Çünkü biz engel olma, projeyi yaptırmama derdinde değiliz. Kaynakların dağıtımı konusunda bir itirazımız var. Projede 3 buçuk milyar gibi öngörülen bir bedel var. Bu çok ciddi bir para… Bu yatırım kent içi trafiğine çözüm üretmez. Bu, kent merkezine ulaşma projesi değil. Trafik çözümü için en az 30-40 km metro yaparsınız. 50 yıl gibi bir süre kent içi trafiği çözebilirsiniz. İtirazımız bu yönde... Ayrıca bu proje uzun zamandır güncellenmeyen ulaşım ana planında yer almayan bir projedir. Öncelikle bu planın güncellenmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilecek sorunların değerlendirilmesi gerekiyor. Bu proje kent içindeki insanlar için değil, onlara hitap etmiyor. Motorlu ve tekerlekli araçları kapsayan içinde raylı sistem olmayan bir proje... Birçok projede metro var deniyor ama sonradan çıkarılıyor. 10 km istasyonu olmayan bir metronun İzmir trafiğini iyi hale getireceğini söylemek imkansızdır. Ayrıca yap işlet devret mümkün görünmüyor. ‘Devlet kaynaklarıyla yapılacak’ diye söylendi. Demek ki kimseye cazip gelmedi.


 
İZMİR MİMARLAR ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HASAN TOPAL:
Gerçekleşen ÇED toplantısında bu projeyi hazırlayanlar bile fizibilite sonucunda göre finansal açıdan ekonomik olmadığını söyledi. Bizim de onlara sorularımız oldu. ‘Bu projeyi İzmir’e niye öneriyorsunuz?’dedik. Projenin yaklaşık 3 buçuk milyar maliyeti ifade edildi. Konak ve Sabuncubeli tünellerinin öngörülen ve bitiş rakamlarına bakarsanız bu projenin de 4 buçuk hatta 5 milyarı bulacağı tahmin ediliyor. Bu parayla raylı sistemi çoğaltabilir, mevcut olan Bornova, Konak, Buca ilçelerindeki metro sistemi güçlendirilebilir. Tarihi güzelliği olan körfezin ufuk çizgisini yok eder. Doğal sit alanlarını geçecek ve tahrip edecektir. Doğal ve sulak alanlara olumsuz etkisi olacaktır. Bu proje ulaşım ve kent planlarının önerisi değil. Planlarının güncellemeden olası her açıklamayı ve projeyi tartışmak anlamsızdır. Kent planlarında yer almamasına rağmen bu tünel, köprü histerisini de anlamsız buluyorum. Hep Danimarka örneği verildi ama oradaki iki kenti bağlama meselesidir. Bu büyük kaynak illa ki ayrılacaksa konut ve iş alanlarındaki trafiği geliştirici projeler yapılabilir.

 
‘Sakin Şehir’de can dostlar için 5 yıldız yuva
 
İzmir’de yaz ortasında sağanak kabusu: AVM'nin çatısı çöktü
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tamer 28 Haziran 2015 Pazar 09:04

Körfezin doğal su akıntısını(silkilasyonunu)nasıl koruyacaklar.Ragıppaşa yıkıldıktan sonra körfez kendine geldi,bir de adacık yapacaklarmış.Boş laf hepsi, biz sunduk yaptırmadılar diyecekler.yazıklar olsun

Yorumu oyla      14      8  
28 Haziran 2015 Pazar 04:12

Sen önce İkiçeşmelik caddesini temizle! Eşkiyalar sarmış caddeyi kaldırımları Spot eşyalar ile parsellemiş'ler" Sen görmezden geliyorsun? Afganistan pazarların'dan" Farkı yok..Ama nedense Ellemiyorsun o bölegedeki Spotçuları?.. İzmir in kanayan yarası haline geldi Kemeraltı eşkiyaları seyyarlar ve midyeciler..

Yorumu oyla      13      7  
TC misafir 27 Haziran 2015 Cumartesi 22:53

Proje kesinlikle kent içi trafiğine çözüm olmayacak. Öyle yorumlar yapılmış ki sanki tüm balçova çiğli tarafına, çiğli ve bostanlı tarafı ise balçova tarafına geçmek için tüm gün mücadele ediyormuşcasına hava estirilmiş. Bir proje çok gerekliyse yapılır bunu daha az dışsallıkla halledebilecekken bir projede ısrar etmek hem zaman hem de maddi yönden zarar getirir vereceği doğal tahribat da cabası olur. Deniz ulaşımının artırılmasıyla bu sorun çözülür ne gerek var betonarme yapıya? Bu projenin kent içi trafiğini çözeceğini söyleyenler ya yalan söylüyor ya da çok bilmişlik taslıyor. Toplasan günde iş için bin kişi balçova-çiğli ulaşım hattını kullanmıyordur bile. Altınyolu bahane olarak gösterenler o yol sadece Balçova için kullanılmıyor, Bayraklı, Bornova, Halkapınar, Yenişehir, Karabağlar, Buca ... gibi güzergahlar için daha çok kullanılıyor Balçovaya gidecek adamın ne işi var altınyolda biner arabalı vapura gider.

Yorumu oyla      14      11  
sedat avcı 27 Haziran 2015 Cumartesi 21:04

gerksiz ve saçma bir proje.

Yorumu oyla      25      11  
Merkez 27 Haziran 2015 Cumartesi 19:14

Bu meslek odalarına soruyorum bu güne kadar hangi projeyi desteklediniz ve hangi proje için şu şu eksik şöyle yapılması lazım dediniz her şeye hayır diyorsunuz bizde SİZE HAYIR diyoruz.

Yorumu oyla      19      16  
27 Haziran 2015 Cumartesi 19:07

İzmir'de ki metro sisteminde İzban diye bir sistem yoktu. Kardeşim Almanları getirip boşuna mı 2 yıl ölçüm yaptırtıp metro güzergahı belirlettiniz. Halkapınar'da ki Karşıyaka yönüne giden kolonlar öyle kaldı. Niye? Piriştina İzban'ı ortaya attı. O zaman niye eleştirmediniz? Alsancak'a metro girecekti. Şimdi tramvay giriyor. Neye yarayacak? Yine zamanında metro güzergahı değişirken itiraz neden etmediniz? 125 metre peron yapılırken niye itiraz etmediniz? Trafiğe büyük katkısı olacak bu projenin mutlaka yapılması gerekli. Yoksa Altınyol'da trafik hiç bitmez, daha da kötüye gider.

Yorumu oyla      16      16  
27 Haziran 2015 Cumartesi 18:54

projeyi yapmak kolay. peki çevreye etkileri ne olacak.iyi hesaplanması lazım.

Yorumu oyla      22      9  
27 Haziran 2015 Cumartesi 18:52

proje kamu yatırım değil. kamu yatırımı olsa öncelik metrodur. özel sektöre gel kardeşim Buca'ya metro mu yap diyeceksiniz?

Yorumu oyla      19      12  
27 Haziran 2015 Cumartesi 18:50

körfeze lağım akmazsa körfez temizlenir.

Yorumu oyla      20      7  
Bostanlı 27 Haziran 2015 Cumartesi 18:43

Her projeye karşı çıkalım, herşeye olmaz diyelim, İzmir gelişmesin, yollar olmasın, trafik rahatlamasın, sadece her yer beton olsun, nefes de almayalım.

Yorumu oyla      20      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Sakin Şehir’de can dostlar için 5 yıldız yuva
İzmir’in 'Sakin şehir' unvanlı Seferihisar İlçesi'nde 20 dönüm arazi üzerine, ...
Buca'da hayata açılan yol!
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, aday adaylığı sürecinde Çaldıran ...
Minik sporcuların ilk madalya sevinci
Konak Belediyesi’nin Zafertepe, Toros, Levent ve Atilla mahallelerinde ...
 
Anadolu ve Balkanlar’ın tüm renkleri Bornova’da buluştu
Anadolu’nun dört bir yanından ve Balkanlardan gelen halk oyunları ekipleri, ...
Seferihisar Belediyesi'nden evleneceklere müjde!
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan düğün hazırlıkları öncesi yeni ...
Karşıyaka’da pazaryerlerine modern dokunuş
Pazaryerlerini modern görünüme kavuşturmak ve konforlu alışveriş imkanı ...
 
Kocaoğlu’ndan tepki: ‘Çılgın proje’ için ne yorum yaptı?
Büyükşehir Belediye Başkanı 3,5 milyar TL’ye mal olacak Körfez Geçiş Projesi’nin ...
Ve teleferik yola çıkıyor: Test edildi-onaylandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden kurduğu Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki ...
Duygulandıran iftar: ‘Başkan oğlumu görmeye geldim’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geleneksel iftar buluşmalarında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva