HABERLER>GÜNCEL
13 Kasım 2020 Cuma - 16:45

İlk ayrıntılar ortaya çıkmıştı: Bayraklı depremzede konut projesine TMMOB ne dedi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir’deki depremin ardından Bayraklı Şehir Hastanesi bölgesinde yapmayı planladığı 3 bin konutluk alanı ile ilgili değerlendirme yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, “projenin bilimsel dayanağının olup olmadığı tartışmalıdır” dedi.

İlk ayrıntılar ortaya çıkmıştı: Bayraklı depremzede konut projesine TMMOB ne dedi?

EGEDESONSÖZ- 30 Ekim’de gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan ve ağır hasar gören depremzedeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rezerv alan projesi başlatıldı. Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yanındaki dev araziye 3 bin konutluk projede ayrıntılar belli oldu. Arazide konut alanlarından park alanlarına ve Millet Bahçesi’ne kadar çok yönlü bir plan hazırlandı. 

- DEPREM KONUTLARINDA AYRINTILAR NETLEŞİYOR: MİLLET BAHÇESİ BİLE VAR!

TMMOB’UN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNE BAŞVURULMADI
Konu ile ilgili olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir açıklamalarda bulundu. Bölgedeki yapılan planlamaya temkinli yaklaştıklarını söyleyen Akdemir, “İzmir’de konut fazlası var. Dolayısıyla rezerv alanın hangi kriterlerle belirlendiğinin hiçbir tereddüde yer bırakmadan bilimsel dayanaklarıyla kamuoyuyla paylaşılması gerekli. Sürecin başından itibaren sahada bulunan TMMOB'un görüş ve önerilerine başvurulmadı. Bir manipülasyon ortamı yaratmanın, bu süreçte çok doğru bir davranış olmayacağını düşünüyoruz. Planlanan bölge SİT alanı, bölgede ormanlık alanlar söz konusu. Burada nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu… 2 haftada böyle bir projenin hazırlanması mümkün değil, sanki tüm projeleri hazırmış da bir deprem lazımmış o da olmuş gibi bir anda ortaya koydular.”

“BU PROJEYE ALELACELE KARAR VERİLMİŞTİR”
Rezerv alan projesinin planlama yönünden hukuka aykırılıklar doğurduğunu ve bunun da doğal olarak süreci uzatacağını vurgulayan Akdemir, "Elimizde hala projeyle ilgili net bir veri yok. Yıkım gerçekleşen ve ağır hasarlı binaların bulunduğu bölgedeki mevcut binalarda hızla tespitlerin tamamlanması ve alana ilişkin analizlerin ve jeolojik, jeoteknik ve mikrobölgeleme Etüt Raporlarının hazırlanması, bununla birlikte hak sahipleri ve ihtiyaçlar da dikkate alınarak imar planlarının ve imar planlarının uygulanmasına yönelik programların hazırlanarak uygulanmaya konması gerekiyor. Bu çalışmalarla birlikte rezerv alana yönelik ihtiyaçların da bu tespitler ışığında belirlenmesi, ayrıca rezerv alan olarak belirlenen bölgede yürürlükteki mevzuat gereği gerekli analiz ve sentez çalışmalarının yapılması ve özellikle jeolojik, jeolojik- jeoteknik ve mikrobölgeleme etüt raporları hazırlanmalı” diye konuştu.

BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA VAR MI?
Bayraklı ve Manavkuyu bölgesindeki gökdelenler dururken yıkılan bölgelere yapılacak binaların 5 katlı olmasının bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Akdemir, “Bayraklı’da yıkılan yerde yapılacak binaların zeminle beraber beş kat olacağını söylüyorlar. Yıkılan binalar 8-9 katlı binalardı, diğer vatandaşları nereye yerleştirecekler? Bayraklı’da Folkart, Mistral duruyor. Yıkılan binaların etrafındaki 8-10 katlı binalar hala hasarsız ve sağlam. Siz neye göre oraya 5 katlı binayı uygun görüyorsunuz? Afet bölgesinde  jeolojik-jeoteknik etüt  mü yapıldı? Bu etüt mü 5 kat olacağını söylüyor? Bölgede yaşayan kaç afetzedenin bu bölgeye yerleşmesi öngörülüyor? Saha araştırması yaptınız mı? Bir araştırma yapılması ve verilerin bilimsel olarak ortaya konması lazım.” diye ifade ederek şu soruların cevaplanması gerektiğini söyledi:

“Rezerv alan için alternatif alanlar belirlendi mi? Belirlendi ise alternatifler içerisinden hangi kriterler esas alınarak bu alan seçildi? Afet bölgesinde yer alan bu bölgenin jeolojik-jeoteknik etütleri yapılmış mı mesela? 5 kat yapılaşacağı söyleniyor, etüt 5 katı mı uygun görmüş?  Bölgede yaşayan kaç afetzedenin bu bölgeye yerleşmesi öngörülüyor? Bakanlığın bütün bu tartışmaları destekleyecek bilimsel bir çalışması var mı?”

 
'Ekonomi ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz'
 
Rekabet Kurulu'ndan Google'a milyonluk ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ekonomi ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz'
AK Parti Tekirdağ 7. Olağan İl Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
Yalova Belediye Başkan Vekili'nin korona testi pozitif
Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.
Çürük elmadan meyve suyu gerçek çıkmadı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde çürük elmalardan ...
 
İzmir'de korkunç cinayet! Karısını baltayla öldürdü
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 71 yaşındaki koca, tartıştığı eşini baltayla öldürdü. 
Neptün Soyer'den ‘Charlie Hebdo’ açıklaması: 'Hz. Muhammed kırmızı çizgimdir'
İzmir Köy-Koop Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
THY'den 65 yaş ve üzerine bilet iadesi
Koronavirüs önlemleri kapsamında 65 yaş ve üzeri yurttaşlar için getirilen ...
 
Yayaların üzerine araç sürmüştü, cezası belli oldu
Bakırköy'de cipini yayaların üzerine sürerek 9 kişinin yaralanmasına neden ...
Aile boyu katliam yapan İzmirli pazarcı: İdam varsa beni asın!
İzmir'in Kınık ilçesinde, pazarcı Mustafa Kocabıyık (55), eşi Nergüzel ...
Adnan Oktar için istenen ceza belli oldu
Adnan Oktar organize suç örgütü davasına ilişkin mütalaada, Adnan Oktar'ın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva