HABERLER>EKONOMİ
26 Ocak 2013 Cumartesi - 18:51

Hedef 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin tarım sektöründe AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, son 10 yılda Türkiye’nin AR-GE’ye ayırdığı kaynağın Gayri Safi Milli Hasıla’nın binde 50’sinden, binde 86’ya çıktığını, 2023 yılı hedeflerinin ise yüzde 3 olduğunu, bu sayede 2023 yılında 40 milyar dolar tarım ürünleri ihracatı yapan dünyanın 5. Büyük ülkesi olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Hedef 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat

İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri, Teta Teknik Tarım, Agropol ve Ege Biyoteknoloji’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Türk Tarımında İşbirliği, Yenilik ve Gelişim” isimli toplantıda konuşan Burak, TAGEM olarak yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sayesinde çekirdeksiz limon üretimini başardıklarını, çeltik tohumunda ithalatçı konumdan ihracatçı konumuna yükseldiklerini, ilk yerli patates çeşitlerini geliştirdiklerini ve tescile sunduklarını, Yerli F1 hibrit sebze tohumu kullanımını yüzde 45’e çıkardıklarını, kiviyi Türk tarımına kazandırdıklarını, kalkan balığını Türk su ürünleri sektörünün üretimine sunduklarını anlattı.

Dünya genelinde 1 milyar insanın her gün yatağa aç girdiğini, 1.4 milyar insanın ise obez olduğunu ifade eden Burak, “Tarımcılar olarak bizim görevimiz bu dengeyi sağlamak. Ar-Ge olmazsa olmaz konumunda. Gelişmişlik ARGE’ye gayri safi milli hasıladan ayrılan kaynakla ölçülüyor. ABD’de bu oran yüzde 3, AB’de yüzde 1.90, İsrail’de ise 4.28 seviyesinde Türkiye son 10 yılda ARGE’ye ayırdığı kaynağı 4 kat arttırmasına rağmen binde 86 düzeyinde. 2012 yılında 151 milyon lira kaynağı ARGE’ye aktardık” dedi.

Tarım sektöründe başarının anahtarının ARGE olduğunu vurgulayan Burak, kalifiye eleman, fiziki altyapı ve bütçe sac ayağının doğru kurgulandığında başarının geleceğini belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise, Türkiye’nin tarım ekonomisi büyüklüğünde dünya genelinde 7. Avrupa’da ise birinci sırada yer aldığını belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemeleri, hibeleri, kredileri ve teşvikleri hakkında bilgi veren Güldal, Bakanlık olarak tarım sektöründe yüzlerce destek verdiklerini, İzmir’in merkez konumunda olduğu organik tarımda 1600 çiftçi ile üretim yaptıklarını 920 işletmeye 1 milyon 720 bin TL organik tarım desteği, 61 işletmeye ise 224 bin 819 TL iyi tarım uygulamaları desteği verdiklerini kaydetti.
Türkiye’nin en çok süt üreten ilinin İzmir olduğuna dikkati çeken Güldal, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak 2012 yılında süt üretimine 35 milyon 584 bin TL destek verdik. Süt ile ilgili yapılan dağıtım kampanyaları da süt üreticilerine ciddi nefes aldırdı” şeklinde konuştu.

Tarımsal Teşvikler ve Kırsal Kalkınmada Gereken Yeni Açılımlar: Ortak Makine Kullanımı konulu bir konuşma yapan Doç. Dr. Ömer Tömek ise, Türkiye’de sıfır faizli destekler nedeniyle son yıllarda tarım sektörünü bilmeyen büyük sermaye gruplarının tarım sektörüne girdiğini, bu grupların arazi sahibi olmadan yatırıma girdikleri için son 2 yıldır ciddi paralar kaybettiklerini söyledi.
 
Tarım sektörüne yeni yatırım yapacak kişilerin eğitiminin çok önemli olduğunu savunan Tömek, tarım sektöründe istihdam edilen ziraat mühendislerinin eğitimden geçmesi gerektiğini, sektöre yeni giren çiftçilerinde bu konuda deneyimli çiftçilerin yanında eğitilmelerinin bir yöntem olabileceğini anlattı.
 
Tarım sektöründe kaynakların doğru kullanılması halinde Türkiye’nin kazançlı çıkacağını anlatan Tömek, “Küçük işletmeleri daha kaliteli ve etkin üretim yapar hale getirmemiz lazım. Destek verirken birincisi çiftçiye verilmesi lazım. Mevcut işletmeye ehil olması kaydıyla modernleşme gelişme imkanı sağlanmalı, ortak sağım merkezleri çözüm olabilir, müşterek makine parkları daha az enerji harcayarak, daha kaliteli ürün üretmek mümkün. Doğru yönetildiği takdirde kırsalda 20-30 inekli bir işletmesi olan kırsalda bey gibi yaşar” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 28 Ocak 2013 Pazartesi 22:29

Hedef 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat.....emekliye çalışana bir tl zam verin gazı Millete.timur filler sıkılmış 10 fil daha yolla çayıra MEVLAV kayıra.bu hedef Nasrettin hocayla eşeği arasındaki konuyu hatırlattı bana nedense eşek diyor az daha dayansaydı yemsiz yaşamayı öğrenecekti bizlerde bir tl zamla ya nalları dikeceğiz (eşşşşek gibi)yada ekmeksiz yaşamayı ögreneceğiz Vatandaşlarımızın (oy tercihleri)kanaatı sonucu.Sahipsiz Vatandaş.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müjde Çorap’tan bir çifte romantik hediye
Aşklarının gücüne güvenenlere Müjde Çorap’tan romantik “Paris seyahati” ...
26 milyon sayaç değişecek parasını...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyon’da düzenlenen Elektrik ...
Ünlü mankenler Homeros defilesinde
Homeros Mücevher Takı Tasarım Yarışması JEWEX 2013 Alyans, Altın, Mücevher, ...
 
'Sahipsiz kalan üreticiye Kocaoğlu sahip çıktı'
Sosyal belediyecilik alanında yıllardan bu yana Türkiye’de örnek projelere ...
Son İTB Meclisi'nde 'usulen' nezaket
İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nın 2013 yılının ilk, borsa seçimleri öncesi ...
Davos’ta şok: ‘Türkiye'nin burada ne işi var?’
Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısı için İsviçre'nin Davos kentinde ...
 
İzmir'deki Erzurumlular seçime gidiyor
Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu 4. Olağan Genel Kurulu, ...
Folkart'ın 'Akşam Sohbetleri'nde Gökçe rüzgarı
İzmir'de hayata geçirdiği projelerle adından sıkça söz ettiren ve Bayraklı'daki ...
Konya'dan 1,8 milyar tonluk 'kara' haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 4 yıl süren çalışmalarıyla Konya ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva