HABERLER>EKONOMİ
25 Ocak 2013 Cuma - 14:52

Konya'dan 1,8 milyar tonluk 'kara' haber

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 4 yıl süren çalışmalarıyla Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi keşfedildi. Bakanlık, 5 bin MW gücündeki termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebilecek rezervin ekonomiye kazandırılması için harekete geçti. Karapınar sahasında üretilecek elektrik Atatürk Barajı'nın iki katı kadar olabilecek.

Konya dan 1,8 milyar tonluk  kara  haber

KONYA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik ve Arama Kurumu (MTA) yaz-kış aralıksız 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk linyit rezervi keşfetti. 5 bin megavat (MW) gücündeki termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebilecek rezerve sahip sahanın ekonomiye kazandırılması için harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, burada 2 bin 400 MW kurulu güce sahip Atatürk Barajı'nın iki katı elektrik üretilmesini hedefliyor.
 
Havzadaki rezervle ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirterek, bu doğrultuda aralıksız 4 yıl süren çalışmaların ardından Konya Karapınar'da önemli bir linyit rezervine ulaşıldığını söyledi.

Adeta küçük bir Elbistan Havzası niteliğindeki Karapınar sahasının 1,8 milyar tonluk linyit rezervine sahip olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti: “Konya Karapınar'da 1,8 milyar tonluk rezerve ulaşıldı. Bu kapasitenin daha da artabileceğini gözlemliyoruz. Biz, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok hakim olması için temel politikalarımız ve stratejilerimiz çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz. Karapınar'da 5 bin MW civarında bir havza çalışması yapmayı planladık. Bununla Atatürk Barajı'nın iki katı kadar Türkiye'ye bir rezerv sağlamış olacağız. Yaklaşık 7-8 milyar dolarlık da bir yatırım öngörüyoruz. Nasıl Afşin-Elbistan'da 12 milyar dolarlık bir yatırımın planlaması yapıldıysa bunu da benzer bir havza çalışmasıyla yapacağız.”
 
AFŞİN-ELBİSTAN'I KAÇIRAN ÜZÜLMESİN
Karapınar sahasının uluslararası yatırımcıların yanında yerli yatırımcıların hatta Konyalı sanayicilerin buluşabileceği bir rezerve sahip olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, rezervin kurulacak 5 bin MW gücündeki santrale 30-40 yıl rahatlıkla hizmet verebileceğini dile getirdi.

Afşin-Elbistan kömür havzasının daha etkin değerlendirilmesi için bir süre önce Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren anlaşmayı imzaladıklarını anımsatan Yıldız, “Bu anlaşma yapıldıktan sonra, 'bizde benzer bir çalışmayı yapabilirdik” diyen yatırımcılara şunu öneriyoruz; gelin sizde başka yerde yapın. Eskişehir bölgesinde yine bir kömür havzamız olacak, önümüzdeki günlerde bunu da kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’da seçime doğru: ‘İnşaat’ta liste heyecanı
İzmir Ticaret Odası(İTO)’nın 4 Şubat tarihinde yapılacak olan seçimlerinde, ...
Bakanlık’tan İzmir turizmine satış dopingi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Menderes Özdere ile Selçuk Pamucak’ta yer ...
İTO’da seçime doğru: Dalan’ın listesi hazır!
İlginç gelişmelerin yaşandığı İzmir Ticaret Odası’nda 4 Şubat’taki seçimler ...
 
Ege-Koop danışma kurulu Karabağlar'daydı
Ege-Koop Danışma Kurulu, Başkan Öcal Uluç ve Genel Başkan Hüseyin Aslan ...
Alman devine Sabancı imzası!
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Siemens AG genel ...
TARİŞ Pamuk’ta yeni patron Yaman
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri'nin yeni başkanı ...
 
İzmir'de kaliteli süt için parola: Soğuk zincir
İzmir'in Türkiye'nin önemli süt üretim merkezlerinden birisi olduğunu ...
Babacan zengin vergisine noktayı koydu
Başbakan Yardımcısı Babacan, serveti çok olandan daha çok vergi almak ...
Bir günde 50 milyar dolar eridi
Apple'dan beklenen bilanço geldi. Wall Street beklentilerini karşılamayan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva