HABERLER>EKONOMİ
19 Mayıs 2024 Pazar - 09:10

Maaş çok, eleman yok… Fırınlarda eleman krizi!

İzmirli fırıncı Hasan Atmaca, günlük 1200 ile 1400 lira arasında değişen kürekçi, hamurcu ücretine rağmen bu işleri yapacak personel bulamadıklarını söyledi. Pasta, börek, poğaça odaklı üretim yapan Unlu Mamuller sektörünün kaçak ekmek ürettiğini öne süren Atmaca, meslek kurslarına katılım olmadığını belirtirken, ailelerin çocuklarını bu mesleğe teşvik etmesi çağrısında bulundu

Maaş çok, eleman yok… Fırınlarda eleman krizi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de pek çok sektörde olduğu gibi fırıncılık sektöründe de yetişmiş personel sıkıntısı zirve yaptı. Üretimin hamurcu ve kürekçi kısmında özellikle yaşanan problemin artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirten İzmirli fırıncı Hasan Atmaca, Fırıncılar Odası’na kayıtlı 780 fırının tamamının, personel bulamamaktan üretim kapasitesini kullanamadığını söyledi.

FIRINCI USTASI YETİŞMEZ OLDU
Fırıncılar Odası’nın son yapılan genel kurulunda başkan adayı olarak yarışan ancak iki oy farkla seçimi kaybeden Hasan Atmaca, meslek örgütünü göreve çağırdı. 10 yıl öncesinde yetişmiş eleman sıkıntısı diye bir şey olmadığını ancak bu son süreçte ihtiyacın giderek arttığına vurgu yapan Atmaca, “Aşağıdan eleman gelmiyor, fırıncı yetiştiremiyoruz. Yetiştirdiklerimiz de ya sanayide ekmek üreten fabrikalara kaçtı, ya da unlu mamuller sektörüne kaydı. Çünkü oralarda tatil de var, daha yüksek maaş da var. Biz fırıncılar, ekmek fiyatı hak edilen miktarda olmadığı için ustalarımıza hak ettikleri paraları maalesef veremiyoruz” itirafında bulundu.

BİR USTANIN YEVMİYESİ 1200-1400 LİRA ARALIĞINDA
Esas işi boyoz, börek, çörek, poğaça üretmek olan Unlu Mamuller sektörünün, kayıt dışı ekmek de ürettiğini, fırıncıların elindeki ustaları yüksek maaşlar vaat ederek transfer ettiğini öne süren Hasan Atmaca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hiç kimse oğluna, bir yakınına, git fırıncı ol, demiyor artık. Son 10 yıldır, elde kalan ustalarla günü kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü ekmek fiyatları, hak ettiğimiz seviyede olmadığı için personele hak ettikleri parayı veremediğimizi itiraf ediyorum. Esas işi boyoz, börek, çörek üretmek olan Unlu Mamuller sektörü, kaçak ekmek üretmeye başlayınca, bizim ustaları afaki rakamlar teklif ederek kaptı. Bu durumda işi sadece ekmek üretmek olan bizler çok az sayıda ustayla, çok az sayıda elemanla çalışmak zorunda kaldık.  İmkanlarımızı zorlayarak, elemanlarımıza günlük 1200 ile 1400 lira arasında yevmiye vererek onları elde tutmaya çalışıyoruz. İşin aslına bakarsak, o işçiler, bu rakamlarla ayda 36 bin, 40 bin lira değil, 60-65 bin lira maaşı hak ediyorlar. Bizim işin gecesi yok, gündüzü yok. Belediyede çalışan bir işçi, 8 saat çalışıp 40 bin lira maaş alıyorsa, fırıncı işçisi 60 bin lirayı çoktan hak ediyor. Herkes, birbirinin elemanına göz dikmiş durumda.”

UNLU MAMULLER KAYITDIŞI EKMEK ÜRETMEKTEN VAZGEÇMELİ
Halk Eğitim Merkezi ve Esnaf Birliği’nin açtığı kurslara katılım olmamasından üzüntü duyduklarını ifade eden Hasan Atmaca, “Hamur atma ve kürekte 5 kişiyi çalıştırdığım halde, 600 ilave etmek üretemiyorum. Personel bulunursa, tüm fırınlar gerçek üretim kapasitelerine ulaşır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de 780 kayıtlı fırın, 400 kadar da unlu mamuller dediğimiz fırın var. 780 fırının tamamında yetişmiş eleman sorunu yaşanıyor. Üretim çok olsun diye değil, vatandaşa sıcak ekmek verebilmek için iki vardiya çalışıyoruz. Kendimden örnek vereyim, iki elemanım daha olsa, 600 ekmek fazla üretebilirim. Yeterince yetişmiş elemanla çalışırsak, üretim kapasitemizi kullanmış oluruz. Meslek örgütümüz bu sorunun üzerinde durmalı, bir an önce çözüm üretmeli. Unlu mamuller de kendi işlerini yapmalı, kayıt dışı ekmek üretmekten vazgeçmeli. Meslek örgütümüz bu sorunun da üzerine gitmeli.”

 
Başkan Saygılı'dan 19 Mayıs mesajı: Cumhuriyeti ilelebet korumak görevimizdir
 
Konak’ta 19 Mayıs’a coşkulu kutlama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hilmicem 19 Mayıs 2024 Pazar 19:39

Günde en az 15 saat için o yevmiye çok mu...Arabamın 10 dk işçiliği 1500 t

Yorumu oyla      1      0  
sezarın hakkı sezara 19 Mayıs 2024 Pazar 12:36

Bakın işçilerin kaçtıkları yerler için diyor ki " çünkü oralarda tatilde var,daha yüksek maaşda var" bu cümle herşeyi anlatıyor zaten . kardeşim hadi gelen işçiye ve ustaya yüksek maaş veremiyorsun anladık yahu tatilde mi vermiyordunuz???

Yorumu oyla      2      0  
Yüksel Dinçtürk 19 Mayıs 2024 Pazar 10:35

Alttan yetişecek eleman gelmiyor diyorlar; hiç bir zanaatkar, esnaf kendi çocuğunu yetiştirmiyor hep başkasının çocuğunun gelip çalışmasını bekliyorlar ayrıca usta pişiriciye 1200 - 1400 lira günlük ücret verirsen tabii ki gelmez.

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamu ihalelerinde yeni düzenleme
Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık ...
Bakan Kacır: Türkiye'ye yatırımlar hızlanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye'nin kredi risk ...
Bakanlık duyurdu: Çiftçilere 72 milyon 554 bin liralık destek
Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık tarımsal destekleme ...
 
ÇAYKUR, tomurcuk çayın fiyatını belirledi
ÇAYKUR, beyaz çay üretiminin hammaddesi olan tomurcuk çayın kilogram fiyatını ...
'Önceliğimiz enflasyonu tek haneye düşürmek'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "En büyük önceliğimiz, vatandaşımızın ...
Dijitalde yeni dönem: Ödeme sistemi değişecek
Apple, Netflix ve Amazon gibi yayın akışı hizmetleri, puanlamaya dayanan ...
 
Vizede ret oranı yüzde 16'yı aştı!
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türklere vize reddinin 4 yılda yüzde 9.7'den ...
Anket yayımlandı: Yıl sonu dolar beklentisi geriledi!
Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki anket ...
Menüye 'TL' ibaresi koymayana ceza geliyor!
Restoranlara menü denetimleri devam ederken Antalya'da bir işletmeye menülerde ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva