HABERLER>GÜNCEL
2 Ocak 2017 Pazartesi - 12:10

Görme engelleri arkadaşlarına ses oldular!

İzmir'de lise öğrencileri, okullarındaki görme engelli arkadaşlarının derslerden geri kalmaması için "Konuşan Ders Kitaplarım" adlı projeyi başlattı.

Görme engelleri arkadaşlarına ses oldular!

İzmir'in Bornova ilçesinde lise öğrencileri, okullarındaki 3 görme engelli arkadaşlarına destek olmak amacıyla ders kitaplarını seslendirdi.

Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okulda büro yönetimi okuyan 3 görme engelli arkadaşlarının, alanlarıyla ilgili sesli ders kitabı bulamaması üzerine çalışma başlattı. Arkadaşları için ders kitaplarını seslendiren öğrenciler, böylece onların konulardan geri kalmamasını sağladı.

Okulda 11. sınıfa devam eden Bilal Önder, AA muhabirine, öğrencilerin yaşadığı sorunların çözümüne yardımcı olmak için her sene aralarından bir "okul temsilcisi" seçildiğini, bu yıl da görevin oylarla kendisine verildiğini söyledi.

Okul temsilcisi olduktan sonra arkadaşlarının sorunlarını yakından takip etmeye çalıştığını belirten Önder, görme engelli öğrencilerin sıkıntılarını da bu sayede anladığını kaydetti.

Önder, 10. sınıfta büro yönetimi alanında okuyan Semih Akbulut'un hiç göremediğini ve işitme zorluğu çektiğini, Emine Nur Güleryüz'ün tek gözüyle yüzde 25 görebildiğini, Emirhan Üsküple'nin de yüzde 35 görme kaybı bulunduğunu dile getirerek, "Onlar göremediği için kitapları duyabilecekleri hale getirmek istedik. 'Konuşan Ders Kitaplarım' adıyla projeye başladık." diye konuştu.

GÖNÜLLÜ SAYISI ARTTI
Proje kapsamında ilk etapta ders kitaplarındaki konuları gönüllü 18 öğrenciye paylaştırdıklarını anlatan Önder, şöyle devam etti: "Ses kaydının gürültüsüz ortamda olması için kayıtları genellikle gece, evde herkes uyuduktan sonra yaptık. Herkes payına düşen konuyu sesli okuyarak cep telefonuna kaydetti. Bu kayıtları daha sonra okuldaki bilgisayarda birleştirdik. İlk denemeleri görme engelli arkadaşlarımıza dinlettik, onların tonlamaya özen göstermemiz konusunda isteği oldu. Gerekli düzeltmeleri yaptık. Zamanla gönüllü sayısı 25'e çıktı. Şu anda 10. sınıfın ders kitaplarını konuşur hale getirdik."

Görme engelli arkadaşları kitapları dinlemeye başladığında yaşadığı mutluluğun tarif edilemeyeceğini belirten Önder, onların ders başarısını artırmanın sevincini hissettiklerini söyledi.

ÜNLÜ İSİMLERDEN DESTEK İSTİYORLAR
Proje koordinatörü öğretmen Ufuk Yıldız da 3 öğrencinin yaşadığı sıkıntının aslında tüm görme engellileri ilgilendirdiğini, konuşan kitapları daha fazla kişiye ulaştırmak istediklerini bildirdi.

Konuşan ders kitaplarının bu öğrencilerin eğitiminde yeni kapılar açtığını kaydeden Yıldız, "Bu konuda ses kaydı yapmak için desteğe ihtiyacımız var. Türkiye genelinde ses kayıtlarını yaparak, internet ortamında bütün görme engelli öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldız, görme engelli öğrencilerin hayranı oldukları Cem Yılmaz, Barış Arduç, Burak Yılmaz, Ceza gibi ünlülerden kendileri için kitap okumalarını istediğini söyledi.

"DERSLERDE ZORLANIYORDUK"
Görme engelli Semih Akbulut, lisede sesli ders kitabı bulmakta çok büyük sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle eğitimde "eksik" kaldıklarını ifade etti.

Projeyle konuları daha iyi anlamaya başladığını dile getiren Akbulut, "Evde de dinleme şansım var dersi. Eksiklik hissettiğim konuları tekrar tekrar dinleyebiliyorum. Sınav başarım arttı. Ailem de çok beğendi yapılanı. Sesli hikaye, roman kitapları var. Onları bilgisayardan dinliyorum zaten ama ders kitapları yok. Bu projeyle bu ihtiyacımız da karşılanıyor. " dedi.

Emirhan Üsküple de yazıları görmekte çok zorlandığını, konuşan kitapların çalışmalarını kolaylaştırdığını kaydetti. (AA)

 
İzmir’i alarma geçiren 2 ihbarın ardında şok eden gerçek!
 
Buca’da İstanbul yası: O konser iptal
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’i alarma geçiren 2 ihbarın ardında şok eden gerçek!
Karşıyaka’da bir ay içerisinde iki kez bir iş hanıyla ilgili yapılan asılsız ...
Flaş! İstanbul'daki alçak saldırıyı o örgüt üstlendi
İstanbul'un ünlü gece kulübü Reina'ya yılbaşı gecesi yapılan ve 39 kişinin ...
Antalya Havalimanı'nda 'canlı bomba' paniği
Antalya Havalimanı'nda Suriyeli bir genç "Üzerimde bomba var, Allahu ekber" ...
 
Türk ve Rus jetleri DEAŞ hedeflerini vurdu
TSK'dan yapılan bilgilendirmeye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ...
Dehşet anlarını anlattı: 50 kişi tuvalete saklandık...
Görgü tanıkları dehşet anlarını anlattı: Teröristle göz göze geldik. Tuvaletlere ...
İzmir yılın ilk haftası sağanak var!
Hava sıcaklıklarının giderek artış gösterecek haftanın üç günü sağanak yağış bekleniyor.
 
Kaçan saldırgan her yerde aranıyor!
İstanbul'daki gece kulübündeki silahlı saldırıyı düzenleyen terörist kayıp. ...
İzmir'de korkunç son: Genç kadın uyuşturucu kurbanı
Buca'da yılbaşını birlikte geçirdiği arkadaşının evinde iddiaya göre uyuşturucu ...
Diyarbakır emniyete roketatarlı saldırı
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Emniyet Amirliği binasına teröristlerce ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva