HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2017 Pazartesi - 18:16

Gediz'in çamuru için kritik toplantı

İzmir'de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) adına Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen 'Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanma Projesi' çalıştayı sona erdi.

Gediz in çamuru için kritik toplantı

Kaya Termal Otel'de gerçekleştirilen 'Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanma Projesi' çalıştayının kapanış toplantısı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) adına Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen 'Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanma Projesi' kapanış toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşe Filibeli katıldı.

Atıksu arıtma tesislerinde biriken çamurların bertarafına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında konuşan Prof. Dr. Ayşe Filibeli, "Bu proje kapsamında Gediz Havzası'ndaki mevcut ve planlanan evsel/kentsel ve endüstriyel atık su tesislerinde oluşan arıtma çamurlarının çevre ile uyumlu ekonomik ve ekolojik açıdan uygulanabilir işleme, yararlı kullanım ve nihai bertaraf edilmesini sağlamak üzere arıtma çamuru yönetiminde alternatif çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Gediz Havzası'ndaki mevcut, inşaat, planlanan evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinde oluşan va oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tespit, arıtma tesislerinin tasarımı aşamasında arıtma çamuru miktarını azaltıcı proseslerin seçilmesi ve arıtma çamurunun susuzlaştırılması prosese dahil edilmesine yönelik planlamanın yapılması, oluşan ve oluşacak arıtma çamurlarının işlenmesi, yedinden kullanımı, gere kazanımı ve bertaraf edilmesi ile ilgili sorunların belirlenerek çözüm önerilerinin ve yol haritasının oluşturulmasıdır.

Proje kapsamında Gediz Havzası'ndaki evsel, kentsel ve endüstriyel tesislere belirlenerek bu tesislerde oluşan arıtma çamuru miktarı hesaplanmıştır. Havzada mevcut tüm atık su arıtma tesislerinde uygulanan atık su arıtma ve arıtma çamuru işleme bertaraf yöntemleri incelenmiştir. Havzada oluşan arıtma çamuru özelliklerinin belirlenmesine yönelik çamur keki numunelerinin alınması ve karakterizasyou çalışmaları yürütülerek elde edilen sonuçlar mevcut mevzuat kapsamında değerlendirilmiştir. Arıtma çamurlarının geri kazanım ve nihai bertaraf edilmesinde kullanılabilecek tesisler belirlenmiştir.

Elde edilen bu bilgiler dikkate alınarak Gediz Havzası'nda oluşan arıtma çamurlarının yönetimi için tesislerde oluşan çamur miktarının azaltılmasına yönelik yaklaşımları da içeren alternatif senaryolar oluşturularak maliyet analizleri yapılmıştır. Gediz Havzası'ndaki evsel, kentsel ve endüstriyel tesisler için gelecek projeksiyonları da dikkate alınarak uygulanabilecek arıtma çamuru yönetim planı hazırlanmıştır" dedi. (DHA)

 
Aydın'da fabrikada patlama: 1 işçi öldü
 
Türklerin öldüğü yangın 'kundaklama' çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK'dan paranızı almayı unutmayın! 5 yıl içinde...
Yapılan onca uyarı ve bilgilendirmeye rağmen vatandaş SGK’dan parasını ...
Bu kış hastalanmayın... Mandalina bu yıl çok aranacak!
Bu kış hastalanmayın.. Zira doğal vitamin deposu, C vitamini kaynağı narenciye ...
Bugün başladı! 11 ilde uygulanacak
Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla ihraç edilecek altına dayalı tahvil ...
 
Mehmet Şimşek'ten MTV zammı açıklaması!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek MTV zammıyla ilgili açıklamada bulundu. ...
7,5 milyon çalışandan yüzde 55'i caydı: Değişiyor!
Otomatik BES’e giren 7.5 milyon çalışanın yüzde 55’i sistemden ayrılınca ...
Bakan'dan büyük marketlerde 'ucuz et' müjdesi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Et ve Süt Kurumu ...
 
İzmir'e Bulgaristan'dan saman geldi
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, artan saman fiyatları ...
15 bin nüfuslu ilçede gizli hazine! Birkaç milyar ton...
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, Bolu'nun 15 bin ...
Ege'ye can veren sektörden 'yaz saati' tepkisi: Verim düşüyor!
Yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine toplumun her kesiminden tepkiler ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva