HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mayıs 2016 Perşembe - 11:38

Fuar İzmir’de bilişim hukuku zirvesi

İnternet ve bilişim teknolojilerinde güvenliğin sağlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde organize edilen 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı kapılarını açtı.

Fuar İzmir’de bilişim hukuku zirvesi

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ  - İnternet kullanımının hayatın her alanına girdiği günümüzde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen organizasyonla dijital oyunlardan güvenliğe, e-ticaretten sosyal medya kullanımına dek pek çok konuda karşılaşılan sorunlara ışık tutacak olan Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı Fuar İzmir’de kapılarını açtı.



14 Mayıs’a kadar Fuar İzmir D Holünde ziyaretçileri bekleyecek kurultayın açılışında CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, CHP Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, çok sayıda hukukçu ve bilişim uzmanı katıldı. Programı nedeniyle açılışa katılamayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu programa sonradan dâhil oldu.  

İZMİR’İN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE İNANCI ÖRNEK OLSUN
Kurultayın açılış konuşmasında konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, günümüzde bilişim hukukunun öneminden söz ederek, “21. yüzyılın bilişim yılları olması bilişim ile hukukun ayrılmaz ortaklığını ortaya koymuştur. Bu organizasyonunu burada yapmamızın nedeni İzmir’in hukukun üstünlüğüne ve özgürlüğe olan inancının tüm Türkiye’ye örnek olmasıdır” diye konuştu.

VERİLERİN PAYLAŞIMI ÇOK MASUM GÖRÜNEBİLİR
Sosyal medyadan kişisel verilerin depolandığı bulut bilişim teknolojisi gibi alanlarda veri güvenliğinin yasal olarak güvence altına tam anlamı ile alınmadığını söyleyen Tabak, ”Bulut bilişimin güvencesi yok. Elektronik imza ile doğrulanmış bilgilerde ayrıca ıslak imza istenmesinin önüne geçilmelidir. Yıllarca beklediğimiz kişisel verilerin korunması kanunu tam olarak olmasa da nihayet çıktı. Ama yeterli değil. Düzenlemelerin tam olarak gerçekleştirilmesi lazım. Bu verilerin paylaşılması çok masum görünebilir ama bunların kamuda paylaşılması çok tehlikeli olabilir. Bu konuda veri güvenliği konusunun aydınlatılması, yasal temele dayanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KOCA BİR DEVLETİN BİR ŞEY YAPAMAMASI ÇOK ACI
Toplantıda konuşan Büyükşehir Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “İzmir öncü kentliğini bu organizasyonlar sayesinde bir kez daha göstermiştir. Burada yapılan paneller bilenin bilmeyene bir şey öğrettiği bir yerdir. Bu kurultayı 6 ayda bir yapsak, yine yetmeyecek. Bu teknoloji çok hızlı ilerleyerek hayatımızın her alanına gelen bir teknoloji ama çok kötü amaçlarla kullanıyor. İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar insanların asabını bozuyor. Koca bir devletin buna bir şey yapamaması çok acı bir şey. Bu çağda, bu devirde bu adamlara ulaşamıyorsunuz”  ifadelerini kullandı.

HSYK’YI KAÇ KİŞİ BİLİYOR?
Kurultay’da Türkiye bilişimine dair birçok konu hakkında söz alan CHP Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, sorunların çözülmesi için Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda Adalet Müsteşarı’nın ayrılması gerektiğini söyledi. Aksünger, “HSYK’da adalet müsteşarı olsun mu olmasın mı diye tartışılıyor. Türkiye’de anayasa böyle yapılıyor. Türkiye’de yüz kişiye sorsan HSYK ne diye, kaç kişi biliyor? Salt çoğunluk meselesiyle bu sorun çözülemez” dedi.

ANAYASA’NIN TANINMADIĞI BİR ÜLKEDE…
Aksünger, “Anayasa’nın tanınmadığı bir ülkede bilişim hukukunu anlatmanın çok da doğru olmadığını düşünüyorum. Biz Türkiye’de teknolojinin üreticisi değiliz tüketicisiyiz. Türkiye’de akıllı telefonlar gibi bilişim konularında cihazların fonksiyonlarını tam anlamıyla kullanmadan tüketen bir ülkeyiz. Biz dünya ülkelerine göre eğitim standartlarını yakalamadan teknoloji üretmeyi bekliyoruz. Türkiye TÜBİTAK gibi bilim merkezlerini bilimden uzaklaştırdı. TÜBİTAK şu an kriptolu telefon üretmekle övünüyor. ‘Siyasi üst düzey kesimler kriptolu telefonlarla bir birleriyle gizli konuşsun’ diyorlar. Doğru, çünkü bizde yasa dışı dinlemeler, ihale dinlemeleri, gizli görüşmeler var” şeklinde konuştu.

TESLA GÖNDERMESİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın dünya elektrikli araç üreticisi Tesla firmasından Türkiye’nin daha ileride olduğuna yönelik ifadeleri eleştiren Aksünger, “Sanayi Bakanı Fikri Işık ‘Biz Tesla’dan çok daha iyi ve güvendeyiz’ diyor. Yerli otomobil prototipi İsveç’in Saab firmasına ait. Ya millet uzaya gitmiş sen devlet otomobil yapacak diyorsun” ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL VERİ KANUNU DEĞİL FİŞLEME KANUNU
Kişisel verilerin saklanması konusunda Avrupa Birliği’nin talebi üzerine çıkarılan kanunu eleştiren Aksünger, ”Kişisel Veriler Kanunu’nu 2013’ten beri uygulamamız lazım diyoruz. Kişisel veriler kanunu çıkarıldı;  yine geldi Recep Tayyip Erdoğan’a bağlandı. Bir insanın inancı, mezhebi, etnik kimliği, cinsel tercihi gibi bilgilerin saklanması yargıda dahi yasaktır. Bunun adı adam fişlemedir. Sen kişisel veri kanunu diye fişleme yasası getiriyorsun. Tek akla mı hizmet edeceğiz üst akla mı hizmet edeceğiz? Bizim demokrasimizde laikliği, Anayasa’yı koruyacak bir sistemimiz yok. Ankara’da bütün Türkiye’nin rantı toplandı. 19 tane müteahhitte peşkeş çekildi” diye konuştu.

HUKUK İÇİN BİLİŞİM, BİLİŞİM İÇİN HUKUK
İlki 2010’da “Hukuk için Bilişim, Bilişim için Hukuk” sloganıyla düzenlenen UBHK, bu yıl dördüncü kez yine İzmir’de toplanacak. Girişlerin ücretsiz olduğu kurultay, bu yıl ilk kez Fuar İzmir’de organize ediliyor. 100’ün üzerinde panelistin güncel sorunları ele alacağı kurultayda, zengin içerikli panel, çalıştay, seminer ve bildiriler sunulacak. Kurultayı, bilişim ve hukuk alanından yaklaşık üç bin kişinin izlemesi bekleniyor. Üç gün sürecek olan kurultay kapsamında gerek uluslararası alanda gerekse de Türkiye’de bilişim hukuku alanında karşılaşılan sorunlar üzerinde durulacak. Açılış oturumunun ardından kamuoyunun yakın ilgi göstermesi beklenen konularda 9 panel, 11 seminer, 5 çalıştay ve 11 akademik bildiri-tebliğ sunulacak.

HER YÖNÜYLE MASAYA YATIRILACAK
4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda “Bizde Garaj Yok mu?”;  “Bir Hacker’ın Hatıra Defteri”; “Siber Savaş Çağında Ulusal Siber Güvenlik”; “İnternet Ve Yeni Medya”; “Buluttan Yapay Zekaya Teknolojide Yeni Trendler Ve Hukuk”; “Özgürlük Vardı da Biz mi Yasakladık?”; “Hızımız 4G, Altyapı Mevzuatımız Kaç G?”; “Lidya Sikke'sinden Bitcoin’e Giden Yol: Elektronik Paranın Dünü, Bugünü Ve Yarını”; “Kişisel Verilerin Korunması” konularında panel düzenlenecek.

Çalıştaylarda, “Elektronik Belge Yönetim Sistemi Ve Bulut Teknolojisi”; “E-devlet Kapısında Belediye Hizmetleri”; “Yazılım Hak sahipliği, Kullanıcıların Hakları Ve 2. El Yazılımlar”; “İzmir Barosu Kurgusal Olay Çalışması”; “Siber Güvenilir Kullanıcı Eğitimi” konu başlıkları ele alınacak.

Kurultayda, “Bilişim Dünyası’nda Noterlik”; “Kayıtlı Elektronik Posta Ve Elektronik Tebligat”; “Dijital Oyunlar Ve Hukuk”; “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Ve Uygulama Sorunları”; “Nesnelerin İnterneti, 3D Yazıcılar Ve Telif Sorunları”; “Elektronik Ticaret Ve Ticari İletiler”; “Bilişim Alanında Bilirkişilik”; “Yönetim Bilişim Sistemleri Ve Sektörel Uygulamalar”; “Enerji Ve Yeşil Bilişim”; “Sosyal Medya Ve İtibarın Yönetilmesi”; “Dijital Reklamcılık Ve Hukuki Sorunlar” konularında seminerler yapılacak.

 
Başkan Şenol’dan ‘yerel yönetim dersi’
 
İzmir’de tasarım çalıştayı: 3 kent tek hedef
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hhh 13 Mayıs 2016 Cuma 06:39

Konu bilişim hukuku ancak bilişimciler çağrılmıyor. Tamam işin içinde hukuk var peki bilişim yok mu?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Şenol’dan ‘yerel yönetim dersi’
Gazikent İlkokulu 4. Sınıf öğrencileriyle bir araya gelen Başkan Şenol, ...
Karşıyaka Belediyesi’nden çok konuşulacak bir afiş daha!
8 Mart için hazırlanan ‘Sana Ne’ afişleriyle ülke gündemine oturan belediye ...
Gurur günü: ‘Sıfırcı Hoca’ İzmir’e en yüksek notu verdi!
Piyasaların “Sıfırcı Hoca” olarak bildiği uluslararası kredi derecelendirme ...
 
Bornova’da engelleri kaldıracak bir proje daha!
Bornova Belediyesi, kısa bir süre önce Büyükpark içerisinde hayata geçirdiği ...
Nobelli ziyaret: Kocaoğlu, 'Türkiye'nin gururu'nu ağırladı
Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Selvitopu büyük müjdeyi muhtar toplantısında verdi!
İlçedeki sorunları yerinde takip etmek için 3 ayda bir muhtarlarla buluşan ...
 
Başkan Özçınar muhtarlarla 2 yılı değerlendirdi
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, mahalle muhtarlarıyla bir araya ...
Konak'ta kendileri üretti kendileri tanıttı!
Konak Belediyesi’nin yaklaşık sekiz ay önce açtığı ve kısa sürede 300’ün ...
Buca'da engelleri sporla aşanlar yeteneklerini sergiledi
Buca Belediyesi 10 – 16 Mayıs Engelliler haftası kapsamında düzenlediği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva