HABERLER>EKONOMİ
24 Ağustos 2012 Cuma - 18:54

‘Fotokabin’ vakası! Hizmet mi haksız rekabet mi?

Emniyet Müdürlükleri, Tapu Daireleri ve diğer bazı kamu kurumlarında kullanılmaya başlanan ‘FotoKabin’lerle ilgili haksız rekabet tartışmaları bitmiyor. Birçok haber ve spekülasyonun yapıldığı kabinlerle ilgili taraflar kendi iddialarını ortaya atarken; çözümün ne olacağı ise bilinmiyor.

‘Fotokabin’ vakası! Hizmet mi haksız rekabet mi?

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Son dönemde hızlı ve kolay vesikalık almak amacıyla kamu kurumlarında da kullanılmaya başlanan ‘FotoKabin’ler, bazı iddia ve tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle fotoğrafçılıkla geçimini sağlayanların tepkisini çeken bu makineler, gelirinin önemli bir kısmını vesikalık çekiminden elde eden esnafı da rahatsız ediyor. Yaklaşık iki yıldır süren ve Haziran ayında CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın verdiği soru önergesi ile meclise de taşınan iddialar, tarafların açıklamalarıyla devam ediyor.

Egedesonsöz’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Fotoğrafçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yavuz, sorunun er ya da geç çözüleceğine inandıklarını söyledi. Foto kabinlerin kamu kurumlarına yerleştirilmesinin fotoğrafçılar için haksız rekabet ortamı yarattığını ifade eden Yavuz, "Ortada bakan ve milletvekilleri isimlerinin de yer aldığı bir takım iddialar geçiyor. Bunları telaffuz etmek doğru değil. Fakat şu da bir gerçek ki, emniyet ve tapu müdürlüklerine koyulan foto kabinler haksız rekabet ortamı yaratıyor. Üstelik bu işi yürüten tek bir firma var" dedi.

Yardım adıyla vatandaşların bu kabinlere yönlendirildiğini aktaran Yavuz, "Buradan elde edilen gelirlerin, Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN)'na ve şehit ailelerine destek vermek amacıyla aktarıldığı söyleniyor. Halbu ki Poltek Teknoloji ve Yazılım A.Ş (POLTEK) isimli firma da, bu kabinlerinin koyulması işini başka bir alt yüklenici firmaya vermiş. Bu firmanın adı da İtalyan DEDEM... Yani aralarında bir bağlantı var” dedi. 



Konuyla ilgili uzun süredir girişimlerde bulunduklarını kaydeden Yavuz, "Biz foto kabinlerle ilgili bakanlıklara başvurduğumuzda, bunların vatandaşa kalitesiz hizmet sunduğunu söyledik. Ayrıca vesikalıkların da dükkan gelirlerinin yüzde 80'ini oluşturduğunu belirttik. Sadece İzmir'de odamıza bağlı 500 üyemiz bulunuyor. Bunların da çalışanları dikkate alınırsa yaşanan sıkıntının hangi boyuta geldiği ortaya çıkıyor" ifadesinde bulundu.

Foto kabinlerin haksız rekabet yanında vatandaşa türlü sorunlar çıkardığını da ifade eden Yavuz, “Vatandaşın elinde bir belge olmuyor. Yani, vesikalığınızı çektirip gidiyorsunuz. Karşılığında bir şey almıyorsunuz. Bir de çektireceğiniz fotoğraf için sadece üç hakkınız var. Doğru şekilde poz verdiniz, verdiniz; veremezseniz garip vesikalıklarınızın olması mümkün. Çünkü, sadece 3 pozunuz arasından birisini seçmek zorundasınız. Sonradan değiştirmeniz mümkün değil” dedi.

Yavuz, çalışan görevlilerin de bir anlamda 'yardım' yapıldığına inandırıldığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Orada çalışan memurlara durum öyle bir anlatılmış ki şaşırıyorsunuz. Görevli memurlar da vatandaşı bu foto kabinlere yönlendirirken, elde edilen gelirin şehit ailelerine gideceğini düşünüyor. Vatandaşta ne yapsın, pasaport ya da tapu da hem hata yapmak istemiyor hem de şehit çocuklarına yardım olsun istiyorlar. Şehit polis ailelerine gidecek diye, bizim cihazlarda kusur bulunuyor."
 
YARI FİYATINA VESİKALIK
Foto kabinler için '20 TL'lik fotoğrafı 10 TL'ye çekiliyor' diyerek kafaların karıştırıldığını aktaran Yavuz, "Bir makine ile günde 40 fotoğraf çektiğinizi düşünürseniz; Türkiye genelinde bu rakamın çarpımıyla çok ciddi kazançlar elde edilebileceğini görürsünüz. Çünkü ortada ciddi bir sirkülasyon bulunuyor. Bu gelirin nasıl vergilendirildiği de net değil" dedi.
 
BAŞBAKAN'IN BİR SÖZÜNE BAKAR!
Konuyla ilgili gerekli yazışmaları yapmalarına karşın istedikleri cevabı bir türlü alamadıklarının altını çizen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de bu işi nihayetinde CHP İzmir Milletvekili ve İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Eski Başkanı Mehmet Ali Susam'a söylemek zorunda kaldık. Aslında bu iş çok dillendi. Diğer siyasi partilere de bilgi verip de bu kanaldan gidilim işi büyütmeyelim diye ama olmadı. Bu iş Sayın Başbakanımızın iki dudağı arasında. Eğer kendileri 'Esnafın mağduriyeti giderilsin' derse, iş biter ve sorun çözülür. Zaten firma da 'ne kaptım kardır' mantığı ile hareket ediyor. Bu çok aleni ve ortada."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bora 4 Nisan 2014 Cuma 22:00

Bir vergi memuru olarak söyleye bilirim ki otomat makineleri 229 uncu vergi usul kanuna göre işleme alınır ve toplu olarak firma muhtelif müşteriler adı altında fatura keser.

Yorumu oyla      11      5  
vatandaş 18 Eylül 2012 Salı 14:55

1.si kabinlerin faydası vardır. Zararı yoktur. 2.si kabinlerin vergi konusundaki düşüncesine katılıyorum. Buna bir çare bulunması gerekmektedir.

Yorumu oyla      12      7  
anlı-yorum 25 Ağustos 2012 Cumartesi 02:54

fotoğrafçı değilim ama insanım.bizim insanımıza ne oldu? önceden haksız bile olsa fakirin,acizin,mazlumun yanında olunur en azından teskin edilirdi.küçücük dükkanlarında küçücük çocuklarına ekmek götürmeye çalışan binlerce fotoğrafçı var.5 lira 10 lira pahalı olsun bir baba çocuğuna çikolata götürsün ne var bunda bu kadar büyütecek ayıp yaa şu yorumlara bakıyorumda gerçekten üzülüyorum.kimse 5 tl 10 tl ile zengin veya fakir olmaz

Yorumu oyla      16      6  
orkun 24 Ağustos 2012 Cuma 20:09

vatandaş için çok güzel bir araç neden hep milletin yararına olan şeylere itiraz ediyorsunuz? kaldırılmasın ben çok memnunum.

Yorumu oyla      14      8  
YavuzAslan 24 Ağustos 2012 Cuma 19:40

Askeri orduevleri için çektirdiğim 4 adet fotografa, fotoğrafçıda 20 (yirmi) TL ödedim. Fotoğrafçılar fahiş fiata bu işi yapıyorlar, rekabet kaliteyi getirir.

Yorumu oyla      13      7  
faydalı 24 Ağustos 2012 Cuma 19:07

Bence cok faydalı makinalar bir vesikalık fotoraf 20 tl olurmu yazık günah bir de o kadar yürüyoruz üstüne üslük bekliyoruz halbuki makina işlemi hemen bekletmeden ve cok daha kaliteli

Yorumu oyla      14      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’da tarihi dava: Demirtaş görevden mi alınacak?
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan’ın Başkan Demirtaş hakkında yaptığı ...
Borsa’da ‘ilk ürün’ günü: Kilo 100 TL!
İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından geleneksel olarak düzenlenen kuru ...
Çeşme’deki ‘rüzgar yatırımcıları’na MİT şoku!
Çeşme’de toplam tutarı 1.2 milyar lirayı bulunan 460 megavatlık 11 rüzgar ...
 
Kuru incir rekoltesi yüzleri güldürdü
Dünya kuru incir üretim ve ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye'nin ...
İEF’de klasikler göz kamaştıracak
81. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ev sahipliği yapacağı etkinlikler arasında ...
İzmir Körfezi'ne deniz taksi müjdesi
Kültür ve Turizm Müdürlüğü deniz taksilerin çalıştırılmasını öneren raporu ...
 
AvivaSA’nın sosyal sorumluluk ağı çığ gibi
AvivaSA Emeklilik ve Hayat, bölge yöneticilikleri aracılığıyla Anadolu’da ...
ABD’den Bodrum için ‘emlak balonu’ uyarısı
New York Times'ta yer alan uluslararası emlak sektörüne yönelik bir makalede ...
Zam yağmuru: Benzin 4,5 lirayı aştı!
Benzine bir ayda yapılan üç zammın ardından litre fiyatı 4,57 liraya çıktı.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva