HABERLER>EKONOMİ
24 Ağustos 2012 Cuma - 16:22

İTO’da tarihi dava: Demirtaş görevden mi alınacak?

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan’ın Başkan Demirtaş hakkında yaptığı suç duyurusunun ardından Cumhuriyet Savcısı Orhun Sezer'in, 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 2012/172 dosya numarası ile verilen iddianame kabul edilmesiyle yargı süreci başladı. İfade ve iddiaların sunulduğu ilk duruşmanın ardından mahkeme davayı 5 Eylül 2012’ye erteledi. Demirtaş görevi ihmal ve kötüye kullanmayla yargılanıyor.

İTO’da tarihi dava: Demirtaş görevden mi alınacak?

EGEDESONSÖZ/ÖZEL – İzmir Ticaret Odası (İTO) tarihi bir davayla yüz yüze…

Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından birisi olan İTO’da 20 yıldır başkanlık görevini yürüten Ekrem Demirtaş ve yönetim kurulu üyeleri hakkında 30 Nisan 2012 tarihinde İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan tarafından görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla yapılan başvuruyu değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Orhun Sezer'in verdiği iddianame, 9. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Savcı'nın, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 94/1 maddesi gereğince, Dalan'ın görevden alınması sürecinde, yasal zorunluluğu yerine getirmeyen Demirtaş ve 11 İTO yöneticisi hakkında görevden alınması talebiyle açtığı davanın kabul edilmesi sonrası yargı süreci başladı.

Demirtaş ve yönetim kurulunun görevden alınmasını talep eden savcının gerekçe olarak, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan için yapılan göreve iadesi ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve mahkeme kararının uygulanmamasını gösterdiği belirtildi.


BAKANLIK TANIK OLDU!
İlk duruşma 14 Ağustos 2012’de yapıldı. Bu duruşmada iddia makamı Başkan Demirtaş’ın ‘görevi kötüye kullandığına’ dair delilleri ortaya koyarken, Demirtaş ve yönetim kurulu üyelerinin de ifadeleri alındı. Duruşmanın önce çıkan gelişmesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan ihbar edilen yazı oldu. Bakanlık, İTO’ya Dalan’ın üyeliğe geri dönmesi için gerekli yasal işlemlerin yürütülmesi konusunda uyarıda bulunduğunu mahkemeye bildirdi. Bu durum iddianamenin kabul edilmesini haklı çıkartırken, Başkan Demirtaş’ı da sıkıntıya soktu. 



TARİHİ GÜN 5 EYLÜL
İzmir 9.Asliye Mahkemesi’nde görülen duruşma sonunda davanın 5 Eylül 2012 tarihine ertelenmesine karar verildi. Görevi ihmal ve kötüye kullanma suçlamasıyla yargılanacak Demirtaş ve yönetim kurulu üyeleri, hakim karşısına çıkacak. Mahkeme sonunda Demirtaş ve yönetim kurulu üyelerini suçlu bulursa, İTO yönetimi düşmüş olacak.
 
SÜREÇ NASIL GELİŞMİŞTİ?
Dalan’ın aile şirketinin genel kurulunu zamanında yapmadığı ve ‘şirketini temsil yetkisi bittiği’ gerekçesiyle yönetim kurulu üyeliğinden düşürülen Fatih Dalan başlattığı hukuk mücadelesinde savcılığa da suç duyurusunda bulunmuştu. Dalan’ın Demirtaş hakkında ‘görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 30 Nisan’da yaptığı suç duyurusunun hazırlanan dava dilekçesinin özünü oluşturduğu’ öğrenilirken; Cumhuriyet Savcısının 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yazdığı dava dilekçesinde İzmir Ticaret Odası’nın bağlı olduğu kuruluşlar olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB'un yönetim kurulu üyeliği düşürülen Dalan’ın göreve iadesine ilişkin uyarılarının dikkate alınmaması, 14 Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Dalan’ın ‘temsil yetkisi hakkında verdiği’ kararın dikkate alınmamasını gerekçe gösterdiği belirtiliyor.
 
DEMİRTAŞ VE YÖNETİCİLER TOPUN AĞZINDA
Savcılığın açtığı davanın İTO’nun görev süresinin sonuna yaklaşan 26 yıllık Başkanı Ekrem Demirtaş ve 11 yönetim kurulu üyesini kapsadığı yasa gereği davanın 1 ay gibi kısa sürede karara bağlanacağı belirtiliyor. Fatih Dalan gibi Demirtaş ile görüş ayrılığı yaşayan eve karara şerh koyan yönetim kurulu üyeleri görevden alma davasının dışında kalabileceği kaydediliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa’da ‘ilk ürün’ günü: Kilo 100 TL!
İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından geleneksel olarak düzenlenen kuru ...
Çeşme’deki ‘rüzgar yatırımcıları’na MİT şoku!
Çeşme’de toplam tutarı 1.2 milyar lirayı bulunan 460 megavatlık 11 rüzgar ...
Kuru incir rekoltesi yüzleri güldürdü
Dünya kuru incir üretim ve ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye'nin ...
 
İEF’de klasikler göz kamaştıracak
81. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ev sahipliği yapacağı etkinlikler arasında ...
İzmir Körfezi'ne deniz taksi müjdesi
Kültür ve Turizm Müdürlüğü deniz taksilerin çalıştırılmasını öneren raporu ...
AvivaSA’nın sosyal sorumluluk ağı çığ gibi
AvivaSA Emeklilik ve Hayat, bölge yöneticilikleri aracılığıyla Anadolu’da ...
 
ABD’den Bodrum için ‘emlak balonu’ uyarısı
New York Times'ta yer alan uluslararası emlak sektörüne yönelik bir makalede ...
Zam yağmuru: Benzin 4,5 lirayı aştı!
Benzine bir ayda yapılan üç zammın ardından litre fiyatı 4,57 liraya çıktı.
Banvit’ten 21 milyonluk rekor kar
Banvit, 2012 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre satışlarını arttırarak ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva