HABERLER>GÜNCEL
1 Haziran 2016 Çarşamba - 17:19

Erdoğan'dan Uganda'da BM eleştirisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uganda Cumhurbaşkanı Musavani ile yaptığı ortak açıklamada BM'yi eleştirdi.

Erdoğan dan Uganda da BM eleştirisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uganda' Cumhurbaşkanı Musavani ile yaptığı ortak açıklamada BM'ye eleştirerek "Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu 5 ülke daimi üyedir. Bu 5 tane daimi üye dünyanın kaderini belirlemektedir. Birinci Dünya Savaşı'nın şartları içerisinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez" diye konuştu.

Uganda'ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Entebbe kentindeki Makarere Üniversitesi'nde düzenlenen törenle, fahri doktora ünvanı tevcih edildi.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Uganda'ya ilk defa gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla, üniversite yönetimine teşekkür etti.

Makarere Üniversitesi'nin dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylesine seçkin bir üniversitenin şahsıma fahri doktora ünvanını layık görmesinden dolayı onur duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Uganda’ya gerçekleştirdiğim bu ziyaretimde, değerli dostum Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ve heyetiyle gerek dar kapsamlı gerek heyetler arası görüşmeler yaptım. Ayrıca ilişkilerimizin alt yapısını kuvvetlendirecek önemli anlaşmalar imzaladık. Sayın Museveni'nin ülkesi için yaptığı ve yapmayı planladığı hizmetleri takdirle karşılıyorum. Kendisinin Türkiye ve Türk insanını yakın dostu olduğunu bilmek bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.

'UGANDA'NIN DÜNYA BARIŞINA KATKILARINI TAKDİR EDİYORUZ'
Uganda’da onlarca dini inanışın sergilendiği bir arada yaşama kültüründen oldukça etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Afrika'nın parlayan yıldızı olarak gördüğüm Uganda’nın gelecekte kıtada ve dünyada hak ettiği yeri alacağına inanıyorum. Geçmişte sömürgeciliğe ve bugün de terörizme karşı mücadele yürüten Uganda'nın bölge ve dünya barışına katkılarını takdirle takip ediyoruz. Türkiye olarak dostumuz Uganda ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye büyük önem veriyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanı olarak İslam dünyasının karşı karşıya olduğu küresel ve bölgesel tehditler karşısında iş birliği içinde olmalıyız. Bu tehditlere karşı güçlü bir duruş sergileme ve müşterek çözümler üretme konusunda karşılıklı irade sahibi olduğumuzu görüyorum. Bu iradeyi siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel her alanda somut sonuçlara dönüştürmek için hep birlikte daha fazla gayret göstermeliyiz."

Türkiye-Uganda ilişkilerinin 19. yüzyıla dayandığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"O dönemde bugünkü Uganda topraklarında Mehmet Emin adında aynı zamanda seyyah olan bir Osmanlı Paşası görev yapıyordu. Asıl mesleği doktorluk olan Emin Paşa aynı zamanda tabiat alimi olarak yüzlerce hayvan ve bitki türünü keşfetmiş ve bilim dünyasına kıymetli katkılar sunmuştur. Emin Paşa, bu topraklarda 1892 yılında Kongo’da esir ticareti yapan bir aşiret tarafından şehit edilmiştir. Esir ticaretine karşı yürüttüğü mücadele Emin Paşa'yı böyle bir akıbete maruz bırakmıştır. Bu vesileyle Türkiye-Uganda kardeşliğinde önemli rolü olan, bize böyle temiz bir miras bırakan Emin Paşa'yı rahmetle, hürmetle yad ediyorum. 124 yıl sonra Emin Paşa'nın izinden giderek istiklal ve istikbal mücadelesini desteklediğimiz Uganda ile ilişkilerimizi geliştirmek için buradayız."

Türkiye-Uganda ilişkilerinin bir ivme yakaladığını vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aramızda ticaret hacmini asla şu anda önemsemiyorum. Çünkü bu ticaret hacmi çok çok küçük. Biz bunu ilerleteceğimize inanıyorum. Zira iki ülkenin böyle toplam nüfusuna baktığımız zaman, bu ticaret hacminin çok düşük olduğu ortada. 2010 ve 2011 yıllarında karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtık. Bununla da yetinmeyerek bizi birbirimize bağlayan tarihi, gönül köprüsünü sağlamlaştırmak için sivil toplum kuruluşlarımızı, Türk Hava Yollarımızı ve işadamlarımızı Uganda'ya gelmeleri için teşvik ettik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanından bir ricada bulundum, dedim ki bize şöyle büyükçe bir alan eğer tahsis ederseniz, o alanda bizler de gerçekten ülkemize yakışan büyükçe bir büyükelçilik binasını yaparız. Aynı şekilde biz de sizlere Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara'da öyle bir yer tahsisi yapalım, siz de orada Uganda’nın büyükelçilik binasını yapın. Zira göreve başladığım zaman Türkiye’nin Afrika ülkelerinin 12’sinde büyükelçiliği vardı, şu anda 39 büyükelçiliğimiz var." ifadesini kullandı.

BM'YE ELEŞTİRİ
Erdoğan, "Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu 5 ülke daimi üyedir. Bu 5 tane daimi üye dünyanın kaderini belirlemektedir. Birinci Dünya Savaşı'nın şartları içerisinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyelerin içerisinde dikkat edilirse Afrika'dan bir tane ülke yoktur. Halkı Müslüman olan bir tane ülke yoktur. Kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı dünyada adalet dağıtımaz." dedi. (a.a)

 
Kask ihmali ölümle bitti
 
Antibiyotikler mercek altına alınacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 2 Haziran 2016 Perşembe 07:28

DÜNYA 5 TEN BÜYÜKTÜR DEMİŞTİR. VALLAHI YAZIYI OKUMADIM. BUNU AYET GİBİ EZBERLEMİŞ.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de nefes kesen mücadele: Postacılar yarıştı!
PTT Genel Müdürlüğü tarafından Torbalı'da düzenlenen 45'inci Postacılar ...
Rus tır sürücülerine vize zorunluluğu başladı
Türkiye, mütekabiliyet esası gereği Rus tır şoförlerine bugün itibarıyla ...
Nusaybin'de patlama: 12 yaralı
Mardin'in operasyonların sürdüğü Nusaybin ilçesinde, PKK'lıların tuzakladığı ...
 
İzmir’de trafik polisi trafik terörü kurbanı!
İzmir’in Konak İlçesi'nde trafik akışını düzenleyen 11 yıllık polis memuru ...
Okul yıllığında bir seri katil portresi!
İşlediği cinayetlerle Türkiye'nin gündemine gelen Atalay Filiz'in Galatasaray ...
Şok iddia: Oğlumun babası Hamza Hamzaoğlu!
Türk futbolunun önemli isimlerinden Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu ile ...
 
Genelkurmay Başkanı operasyon bölgesinde!
Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları bölgedeki operasyonları denetlemek için Şırnak'a gitti.
Yaşar Nuri Öztürk’ten üzücü haber
Ünlü ilahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk'ün sağlık durumunun ağır olduğu ortaya çıktı.
Otelde fuhuş için gizli bölme yapmışlar!
Fuhuş yapıldığı iddia edilen otellere yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva