HABERLER>GÜNCEL
26 Aralık 2016 Pazartesi - 16:10

DİSK asgari ücret için referandum istedi!

Sendikadan asgari ücret için flaş bir hamle geldi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Asgari ücret için referandum yapalım. Halk karar versin. Çarşıya, pazara sor asgari ücreti öyle belirle. Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsun” dedi.

DİSK asgari ücret için referandum istedi!

EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği ve bünyesindeki sendikalar asgari ücret için basın açıklaması yaptı.

Kemeraltı Çarşısı girişinde gerçekleşen açıklamada işçiler asgari ücrete zam isterken 6 maddelik bildirgeyle hükümetten referandum talebinde bulundu.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, yaptığı açıklamada asgari ücretin 2 bin lira olmasını vurguladı.

Sarı, “2017 yılı asgari ücreti bildiğiniz gibi önümüzdeki günlerde belirlenecek. Hükümet ve sermaye çevreleri asgari ücreti düşük tutmak için bir süredir abartılı ve gerçek dışı değerlendirmelerde bulunuyorlar. Ücret çıkmazında emekçiler kandırılıyor” dedi.

Sarı konuşmasında rakamlarla aracılığıyla örnekler verirken hazırladıkları 6 maddelik bildirge üzerinden de hükümete çağrıda bulundu.

ENFLASYON YÜZDE 8 ASGARİ ÜCRET YÜZDE 4 ARTIYOR

Sarı şunları söyledi: Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi enflasyon rakamları yüzde 7-8 civarında, ancak asgari ücret artışı yüzde 4 arttırıldı. İnandırıcılıktan uzak, çelişkili açıklamalar yapmak devletin tüm kurumları için bir alışkanlık halini almıştır. Ülkenin işsizlik, yoksulluk, geçim sıkıntısı gibi temel sorunlarını hesap oyunlarıyla çözemezsiniz. Asgari ücret ile ilgili gerçekler ortadadır. Gelir eşitsizliği düzelmiyor, düşük ücretlilerin yaşama koşulları iyileşmiyor. Borç ve taksiti olanların oranı genel nüfusun içinde yüzde 67’dir. İki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı yüzde 71’dir. Ücretin milli gelir içindeki payı ve işgücü maliyeti giderek düşmektedir. 1999’da ücretlerin milli gelir içindeki payı yüzde 52 iken 2015 yılında yüzde 34 seviyesine gerilemiştir. 2000 yılında 100 olan işgücü maliyeti, 2015 yılında 27 puanlık düşüşle 73’e gerilemiştir. Bu nedenle patronların ağlamaları yalandandır. Asgari ücretin işverenlere toplam maliyeti giderek azalmaktadır. 2016 itibariyle Asgari Geçim İndirimi hariç asgari ücret bin 300 TL değil, bin 177 TL’dir. İşveren tarafından işçiye ödenen net asgari ücret budur. Asgari ücretin tespitinde devletin kendi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de uygun davranılmamaktadır. Türkiye’de işverenler işçileri daha uzun, daha yoğun ve daha ucuz çalıştırmaktadır. Sadece asgari ücret değil, ortalama saat ücreti de diğer ülkelere göre daha düşüktür. 26 Avrupa ülkesindeki ortalama saat ücretleri Türkiye’deki saat ücretlerinin üzerindedir. Ülkemizde 5,5 milyona yakın işçi asgari ücretle çalışmakta, en az 8 milyon işçi asgari ücret artışından doğrudan etkilenmektedir. Bunun dışında tüm işçilerin ücret zamlarında asgari ücret artışı belirleyici olabilmektedir. Asgari ücret sadece asgari ücretlileri değil, bütün çalışanları ilgilendirmektedir.

REFERANDUM TALEBi

Asgari ücretin halka sorulması ve referandum yapılmasını istiyoruz. Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır. Bir işçinin ailesiyle beraber insanca yaşayabileceği bir ücret olarak belirlenmelidir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalıdır. Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Ülke büyürken işçilerin bundan pay almaması adaletsizliktir. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıdır. Asgari ücret için referandum yapalım. Halk karar versin. Çarşıya, pazara sor asgari ücreti öyle belirle.  Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsun.

 
Karşıyaka’da şok: Tolungüç istifa etti
 
Yılkı atlarını elleriyle beslediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK paylaştı: El Bab’daki hain tuzak!
Suriye'nin El Bab kentinde DAEŞ'li teröristler, el yapımı patlayıcılarla tuzaklar kuruyor.
İzmir’de ‘Gölbaşı-8’ operasyonu: 27 gözaltı
İzmir’in Ödemiş ve Kiraz ilçeleri merkezli 5 ilde bu sabah düzenlenen ...
Darbe girişiminin İzmir ayağını ‘İhsan’ yönetmiş!
İtirafçı "Kuzgun", FETÖ'nün İzmir'deki sözde askeri imamı" "İhsan" kod ...
 
Madenci yakınlarından Alp Gürkan'a: Katilsin!
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili davada şirketin eski ...
‘İKÇÜ’de FETÖ iddianamesi’nde çarpıcı detaylar: Kim/ne dedi?
Katip Çelebi Üniversitesi’ne yönelik FETÖ/PDY operasyonları sonrası hazırlanan ...
Bakanlık açıkladı: Bir haftada bin 96 gözaltı!
İçişleri Bakanlığı, son bir haftada bin 96 kişinin gözaltına alındığını ...
 
Kayseri saldırısında korkunç detay
Kayseri’de meydana gelen ve 14 askerin şehit olması 56’sının yaralanmasıyla ...
Kemal Uzan hakkındaki rüşvet davası düştü
İş adamı Kemal Uzan'ın aralarında olduğu 7 kişi hakkındaki rüşvet davası, ...
Fatma teyze kadınlara umut oldu
İzmir’deki SOUVENIR Hediyelik Eşya Günleri’ne son 8 senedir aralıksız ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva