HABERLER>EKONOMİ
4 Ekim 2014 Cumartesi - 09:46

Demirtaş ‘Suriyeli’ mesajları: Sosyal patlama uyarısı!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyelilerden on binlercesinin İzmir'e göç ettiğini, çok kötü koşullarda yaşadıkları belirterek, büyük sosyal sorunlar yaşanmadan ve kış aylarında sıkıntının boyutu artmadan önlem alınması gerektiğini söyledi.

Demirtaş ‘Suriyeli’ mesajları: Sosyal patlama uyarısı!

İZMİR - İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle Birleşmiş Milletler raporuna göre 1 milyon 600 bini aşkın Suriyelinin, Türkiye'ye göç ettiğini söyledi.

Terör örgütü IŞİD'in son saldırıları ile sadece 200 bin kişinin Türkiye'ye göç ettiğine ve bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çeken Demirtaş, “Kayıt altına alınan 130 bin kişi Geçici Barınma Merkezleri'ne yerleştirildi. İlk gelenler genelde çadır kamplarında kalırken bir süre sonra bu kamplar artık gelenlere yetmemeye başladı. Türkiye'de yerleşik akrabaları bulunanlar onların yanına yerleşti. Olmayanlar ise Türkiye'nin değişik şehirlerine dağıldı" dedi.
 


GECEKONDUDA BİLE DEĞİL BARAKADA YAŞIYORLAR
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin en fazla tercih ettiği kentlerden birisi olan İzmir'deki Suriyeli sayısının net olarak bilinmemekle birlikte 100 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini belirten Demirtaş, “İzmir son haftalarda adeta Suriyeli akınına uğruyor. Neredeyse her gün yeni gruplar gelip kente yerleşiyor. Gücü olan, Basmane, Ballıkuyu, Agora, Çimentepe, Gediz, Karabağlar gibi semtlerde bir ev tutmaya çalışıyor. Tek göz odada onlarca insan yaşamaya çalışıyor" dedi. Demirtaş, ev bulamayanların ise Buca çevreyolu gibi bölgelerde, ağaçların arasında suyu, elektriği, yolu olmayan yerlerde gecekondu bile denilemeyecek barakalarda yaşamaya çalıştığını, bir insanlık dramının da beraberinde getirdiğini söyledi. Demirtaş, “Hiçbir yer bulamayıp, parklarda, bahçelere, Kordon'da yatan Suriyeliler var. Kış başlayınca ne yapacaklar? Çok daha ciddi sağlık, güvenlik, barınma sorunları olacak" diye konuştu.
 
SOSYAL PATLAMA UYARISI
İzmir'in bütün çarşılarında, organize bölgelerinde Suriyelilerin olduğunu belirten Demirtaş, “Organize bölgedeki ve sanayi sitelerindeki fabrikada yatıp kalkıp, orada çalışıyorlar. Suriyeli göçmenler, İzmir'de de ağırlıklı olarak emek yoğun sektörlerde ucuz işgücü olarak istihdam ediliyor. İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde geçtiğimiz günlerde kayıt dışı çalışan Suriyeli işçilere yönelik protesto gösterileri yapıldı. 5 bin Suriyeli işçi olduğu iddia ediliyor. Eylemin gerekçesi; ayakkabı imalatı sektöründe Suriye'den gelen işçilerin daha düşük ücretle çalışmalarının bazı yerli işçilerin işten çıkarılmalarına neden olması olarak gösterildi" dedi. Aynı sorunun tekstil ve inşaat sektörlerinde de yaşanmaya başladığına dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu: “Bu Suriyeli işçilerin hepsi kayıtdışı, normal işçilerin yarısına, hatta karın tokluğuna çalışıyor. Diğer yandan kentimizde işsizlik oranı Türkiye ortalamasının da üzerinde. Suriyeli işçilerin asgari ücretten çok daha düşük ücretlere çalışmaları nedeniyle çalışma yaşamında dengeler alt üst oldu. Evet, biz tabii ki insanların orada IŞİD tarafından katledilmelerini isteyen bir düşünceye sahip değiliz. Ama sınırda, hükümetin de öngördüğü bir tampon bölge oluşturulur, orada güvenlikleri sağlanır ve o insanlara çadır, prefabrik konut veya başka türlü ev imkanı sağlanır, aşı, ekmeği sağlanır, çocukları bakılır ama şimdi burada, ne oluyor? Biz bu Suriyelilere iyilik mi yapıyoruz? Ne İzmir'e iyilik yapıyoruz ne de Suriyelilere iyilik yapıyoruz. Böyle bir ortamda insanca yaşayamazlar ki. Dolayısıyla bu kapıları açıp, sınırları açıp Türkiye'nin her tarafına dağılmalarını sağlamak ileride çok büyük riskler ve tehlikeler doğuracak. İzmir için de böyle bir tehlike söz konusu. O bölgelere mutlaka Valiliğin, Belediyenin giderek, bu konularda tespitleri yapıp, ona göre çözüm üretmesi gerekir. Bu çok ciddi bir problem. İleride daha büyük sosyal patlamalar, sorunlar doğmadan, çok zor kapanacak yaralar açılmadan çözüm bulunmalı." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kadir 4 Ekim 2014 Cumartesi 20:15

Esas sorun;gelenlerin hijyenik koşulları içermemesi nedeniyle her türlü salgın hastalığı yayma olasılığıdır.Suriyeli çocukların aşı taraması yapılmış mıdır? Sanmıyorum.İnşallah kış koşullarında salgın hastalıklar artmaz.Herkesin el ve ağız temizliğine özen göstermesi şart.Günde 3 defa sabunla ellerimizi temizlemeliyiz.

Yorumu oyla      14      5  
4 Ekim 2014 Cumartesi 17:10

izmir valisi uyuyor mu? heryer yabancı kaçak dolu.

Yorumu oyla      19      5  
hışıt 4 Ekim 2014 Cumartesi 12:05

sosyal patlamayı önlemenin yolu kendine yontmaktan vaz geçilmesidir ekrem bey

Yorumu oyla      16      13  
4 Ekim 2014 Cumartesi 09:56

Bucada yürünmüyor

Yorumu oyla      22      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve Fitch’ten beklenen ‘Türkiye’ açıklaması geldi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirmeyi açıkladı.
Bayram öncesi dolar bombası: Bir anda fırladı!
ABD tarım dışı istihdam verisinin eylül ayında 248 bin kişi çıkmasının ...
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Engin'den müdürlere önemli mesajlar
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Vergi Dairesi Müdürleri, ...
 
Pekcan Havuz-Fes Spa işbirliğiyle İzmir'de bir ilk
Havuz, spa taahhüdü ve tasarım ekipmanları sektöründe istikrarlı büyüyen ...
Bayraklı’ya bir gökdelen daha geliyor
Rönesans Holding ile Milta Turizm, iki yıl önce Doğan Grubu'ndan satın ...
Bankalarda yeni dönem: Her ücret için onay alınacak
Bankalar, aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları ...
 
Hazır giyim sektörünün tadı kaçtı!
Türkiye’nin ihracatında 2014 yılında gösterdiği performans ile tekrar ...
Flaş! Enflasyon rakamları açıklandı
Eylül'de TÜFE yüzde 0,14 yıllık TÜFE yüzde 8,86 oldu. Tüketici fiyatları ...
2014 yılı ayakkabı fuarıyla kapanacak!
İZFAŞ tarafından düzenlenen 2014 yılının son Fuarı, Ayakkabı Yaz olacak. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva