HABERLER>EKONOMİ
5 Eylül 2017 Salı - 09:17

Çürümeye terk edilmişti... İzmir'in dev tatil köyü kurtuluyor!

SİT bölgesinde kaldığı için 12 yıl atıl kalan Foça Fransız Tatil Köyü'nde projelerin önünü açacak, yatırımcıyı cezbedecek değişiklikler yapıldı.

Çürümeye terk edilmişti... İzmir in dev tatil köyü kurtuluyor!

Türkiye'nin ilk tatil köyü olan, açıldığı 1967 yılından itibaren Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Müzeyyen Senar, Neco, Abdi İpekçi gibi ünlü isimleri ağırlayan Foça Fransız Tatil Köyü kurtuluyor.

Habertürk Egeli'den Murat Ervin'in haberine göre, SİT bölgesi olması nedeniyle atıl kaldığı 12 yıldır hiçbir yatırımcının ilgi göstermediği tatil köyünde projelerin önünü açacak değişiklik yapıldı. Tesisteki binaların tescillenmesiyle birlikte artık restorasyon, onarım ve tadilat işleri yapılabilecek. Özelleştirme İdaresi'nin önümüzdeki süreçte ihaleye çıkması bekleniyor. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Gençay, "Eğer ihale süreci bir an önce tamamlanırsa tüm gözler bakir kalmış bu alana çevrilir ve burası bir kaç yıl içinde Bodrum, Çeşme gibi ilçelerle yarışabilir duruma ulaşır" dedi. 

- MEHMET KARABEL YAZDI... 'HA'Dİ AZİZ BAŞKAN

"ÇİVİ BİLE ÇAKILAMIYORDU"
2010 yılında ihaleye çıkan fakat 1.Derece Doğal Sit Alanı olduğu için kimsenin ihaleye katılmadığı tatil köyündeki binaların İzmir 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmesiyle imar sorunu da ortadan kalktı.

Restorasyon projesine uygun olmak şartıyla binalarda her türlü güçlendirme, tadilat ve onarım gibi işler yapılabilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın devreye girmesiyle bir kısmı Hazine'ye, bir kısmı da Orman Bakanlığı'na ait tesisteki binaların satışına ve Ormanlık alanların da 49 yıllığına kiralanmasına karar verebilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi veya herhangibir kamu kurumunun talip olması halindeyse ihaleye gerek kalmaksızın tesis belediyeye tahsis edilebilecek.

Yaklaşık 12 senedir tesisin atıl durumda kaldığını söyleyen ve isminin yazılmasını istemeyen Foça Belediyesi yetkilisi, "Tesis bugüne kadar 1. Derede Doğal Sit Alanı'nda olduğu için tek bir çivi bile çakılamıyordu ama binaların İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu tarafından tescillenmesiyle restore edilip işletilmesinin önü açıldı" dedi. 

"YETKİ KURULA GEÇTİ"
Yaklaşık 1,5 yıl önce tatil köyüne yönelik imar planı çalışması yaptıklarını fakat onay beklenirken binaların Kurul kararıyla tescillenmesiyle planların geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Foça Belediyesi yetkilisi, "Böylece tesis, tescilli bir alan konuma geldi. Bunun sonucunda imar planına gerek olmadan restorasyon projeleri kurul tarafından onaylanıp hayata geçirilebilecek. Ardından da restorasyon projesine göre çalışma ruhsatı verilecek. Şu saatten sonra binaların kullanımıyla ilgili hiç bir sıkıntı yok. Hatta imar hakkı yönünden son derece kazançlı bir değişiklik oldu. Yeter ki buranın ülke turizmine kazandırılması için adım atılsın" diye konuştu.

"ÖİB DEVREYE GİREBİLİR"
Tesisin bir kısmının Orman Bakanlığı'na bir kısmının da Hazine'ye ait olduğunu açıklayan yetkili, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35. maddesi kapsamında restore edilmek suretiyle kiralama veya satış ihalesine çıkılması gerektiğini kaydetti. Yetkili, "Foça Belediyesi Orman Bakanlığı'na giderek 'Hazine ile kendi aranızda bir protokol yapıp ihaleye çıkın' dedi. Fakat iki kurum kendi arasında anlaşamayınca bu kez de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) kapısını çaldık ve 'Buradaki duruma siz el koyun. Özelleştirme Yüksek Kurulu karar alıp Hazine'ye ait parselleri satsın; Orman Bakanlığı'na ait olan kısım da o parselleri alan kişiye 29 veya 49 yıllığına kiralansın. Böylece bu tesis hayat bulsun' dedik. Hatta bunun için ÖİB'ye yazı yazarak tesisin Özelleştirme Programına dahil edilmesini istedik fakat henüz bir sonuç çıkmadı" ifadelerini kullandı. 

BÜYÜKŞEHİR TALİP OLSUN
İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi güçlü mali yapıya sahip bir kamu kurumunun da tesise talip olabileceğini söyleyen yetkili, "Böyle bir durumda, özelleştirme idaresinin karşında muhatap olarak kamu kurumu olacağından ihaleye gerek kalmaksızın tahsis yapılabilir. Esasında o çok daha kolay bir iş ama Hazine'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne böyle bir tahsis yapacağını zannetmiyorum" dedi.

'AÇILIRSA ÇEŞME VE BODRUM'LA BOY ÖLÇÜŞÜR'
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Gençay ise yaptığı açıklamada, "eğer bu tatil köyü tekrar açılırsa bir kaç yıl içinde Çeşme ve Bodrum ile boy ölçüşecek hale gelebilir" dedi. Gençay, "Zamanının en fazla potansiyele sahip tesislerinden olan Fransız Tatil Köyü'nün atıl durumda kalması hepimizi derinden yaralıyor. Oranın bir yatırımcı tarafından tekrar canlandırılması gerekir. Foça zaten son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde gelişti. Eğer bu tatil köyü tekrar açılırsa bir kaç yıl içinde Çeşme ve Bodrum ile boy ölçüşecek hale gelebilir. Fakat bakir olan bu tesis ağırlıklı olarak yine eskisi gibi yurtdışına hizmet verebilir. Bodrum, Çeşme, Marmaris dışında otantik bir yapıya sahip bakir bir yapı sahip olan Foça Tatil Köyü'nün bu bakirliği bozulmadan işletilmesi Foça'nın kazanımı olur" dedi.

2005'TEN BU YANA ATIL BEKLİYOR
1967 yılında açılan, toplam 330 oda ve 690 yatak kapasiteli ve 120 çalışanı olan Fransız Tatil Köyü 5 aylık yaz sezonunda günlük 900 turisti ağırlıyordu. Açık kaldığı 38 yılda 4 milyon turisti ağırlayan tesisin kiracısı Club Med ile 2005 yılı Kasım ayında sözleşmenin sona ermesi üzerine tesis tahliye edildi. Emekli sandığı mülkü olan tesis önce Özelleştirme İdaresi'ne sonra da Hazine'ye devredildi. Toplam 141 bin 380 metrekare büyüklüğündeki tesis için İzmir Defterdarlığı 2010 yılında 67 milyon 550 bin TL bedelle ihaleye çıktı. İhaleye katılan olmayınca tesis çürümeye terk edildi.

 
FETÖ elebaşının artıklarını yemişler!
 
Sahil Bulvarı'ndaki çalışmalarda son durum... Ne zaman biteceği belli oldu...
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İrfan Şahin 6 Eylül 2017 Çarşamba 14:02

"Çürümeye terkedildi" değimi bize has olsa gerek.. Bu konuda elimize su dökecek kimse, ülke çıkamaz, maalesef.. Yıllar önce çalıştığım Kurumumdan bir arkadaşımız bu tatil köyünde tatilini geçirmiş ve çok beğendiğini anlatmıştı. Yeniden açılacak olması hem tesisin kurtulmasını sağlayacak, hem de bir bütün olarak Foça ve Sayın Kocaoğlu''nun Avrupai bir şehir yaptığı Yeni Foça''nın (eski halini bilen birisi olarak emeği geçen herkese teşekkürler) ve de tüm beldenin tanıtılmasına vesile olacaktır. Diğer işlerde olduğu gibi bu konuya da Başkan Sayın Kocaoğlu el atmışsa oldu bilelim.. Şimdide hayırlı olsun.

Yorumu oyla      11      5  
erhan moroğlu 5 Eylül 2017 Salı 18:59

bodrum''un çeşme''nin hakkından geldiniz sıra foça''ya geldi!

Yorumu oyla      13      6  
misafir67 5 Eylül 2017 Salı 18:29

Bu arada, umarım ve dilerim Bodrum veya Alaçatı'ya döndürülmez. Şu anda varolan seçkin (zengin ve sonradan görme değil)tatilcilere yenileri eklenir, İngiliz, Fransız belki ve hatta Alman!

Yorumu oyla      12      6  
misafir67 5 Eylül 2017 Salı 18:22

Trendus'un dediği gibi sırtlanların çullanmaması sonucu İzmir belediyesine tahsis edilirse, Kocaoğlu burayı da yarımada termal turizm yatırımlarının uzantısı olarak görüp, değerlendirilmesine onay verebilir. Olabilir mi? Bal gibi de olur, devir değişti, değişiyor, Foça'nın kendi müşteri kitlesini oluşturması Foklar nedeniyle sadece iyi bir reklama bağlı!

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 5 Eylül 2017 Salı 13:19

1-rus yatırımcı gelmez, rus milyarderler çeşme altınkum için yıllardır bekliyor.2-sadece bu tesis ile foçanın bodrum ve çeşme ile yarışacağı tezine ise kargalar bile güler.....

Yorumu oyla      13      7  
5 Eylül 2017 Salı 12:50

çeşme bodrummu? :))))))

Yorumu oyla      12      5  
Trendus 5 Eylül 2017 Salı 12:22

Cengiz,Limak,Kalyon,Mapa ve İçtaş 5'lisinden herhangi birinin bu tesise talip olmaması düşündürücü!..Demek ki fizıbıl bir proje değil.İzmir B.Şehir Belediyesi'nin alması imkansız.Zaten bu tür tesisleri belediye veya diğer kamu kuruluşlarının almaması daha doğru olur. Son İEF'in partner ülkesi Rusya idi.Bence Kocaoğlu Rus'ları ikna edip,bir Rus Milyarder'in bu işe talip olması sağlanabilir.

Yorumu oyla      11      5  
Gerçekler 5 Eylül 2017 Salı 11:37

Club med gibi yatirimcilar artik orayi isletmez,gider yandaş islami hotel alir.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolara 'bomba' etkisi! Fiyatlar tepetaklak!
Dolar/TL, cuma günü ABD'de ağustos tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin ...
4 bin TL maaşla eleman bulamıyorlar!
Av yasağının kalkmasıyla denize açılan balıkçılar, “Marmara denizi balık ...
İşte 2030'da Türkiye ekonomisi tahmini...
Dünyaca ünlü bir araştırma şirketi 2030 yılının en güçlü ekonomilerini ...
 
Ödemiş'te 33 yıllık fuar kapılarını açtı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde 33 yıldır düzenlenen Milli Fuar'da Ödemiş'te ...
Turizme bayram dopingi! 10 günde 10 milyar!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 10 ...
Doğaltaş sektörü ihracatta rekora koşuyor
Türkiye’de ihracatın lokomotif sektörlerin başında gelen, 2017 yılında ...
 
Doları olanlar dikkat! Hareketlendi
Dolar/TL, yurt içinde Kurban Bayramı tatili nedeniyle piyasaların kapalı ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: Mevcut üretim anlayışıyla...
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
Hamsi ilk gün 'ay ışığı' ile saklandı
Denizde av yasağının bitmesiyle tekneler ilk tuttukları balıkları hale ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva