HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2017 Pazartesi - 10:29

EBSO Başkanı Yorgancılar: Mevcut üretim anlayışıyla...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin bilgi çağı ve sanayi 4.0 koşullarında başarılı olmasının mevcut üretim anlayışı ve üretim deseniyle mümkün görülmediğini ve ilk 10 ekonomi arasına girmesinin zor olduğunu söyledi.

EBSO Başkanı Yorgancılar: Mevcut üretim anlayışıyla...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin bilgi çağı ve sanayi 4.0 koşullarında başarılı olmasının mevcut üretim anlayışı ve üretim deseniyle mümkün görülmediğini ve ilk 10 ekonomi arasına girmesinin zor olduğunu söyledi.

Bu ifadeyi bir "çaresizlik dışa vurumu" değil daha çok çalışmak, yenilenme ihtiyacına vurgu yapmak, potansiyelimizi görmek adına kullandığının altını çizen Yorgancılar "Hep birlikte ortak akıl kullanmak, yeni bir vizyon geliştirmek durumundayız. Dünya ekonomisi ve sanayi üretiminde çok hızlı bir devrim yaşanıyor. Bu devrimin merkezinde üretim sistemindeki yenilenme bulunuyor ve sistem üretimden daha önemli hale geliyor. Böylece algoritmalar, yapay zeka ve de yüksek nitelikli işgücü ve sistem tasarımlarının öncelikli, önemli ve belirleyici olduğunu görüyoruz" dedi.

Bu değişimin sadece üretimde ve sisteminde değil pazarlama ve müşteri ilişkilerinde de kendini gösterdiğine dikkat çeken Yorgancılar " Bu bağlamda yeni dönemi ve koşulları dünün kavramları ile algılamak ve anlamak da mümkün değil. Yeni şeyler yapmak için yeni şeyler söylemek, yeni şeyler söylemek için ise yeni kavramlar geliştirmek gerekiyor. Nitekim bugün "bağımlılık paftası" müşteri ilişkilerinin temel kavramlarından biri haline geldi. Bu kavram ve getirdiği anlayışın sadece akıllı telefon ve bilgisayarlar gibi bilgi çağı ürünlerinde değil otomobil, beyaz eşya gibi geleneksel ürünlerde de geçerli olmaya başladığını görüyoruz. Otomobil firmalarının garanti sürelerini hem yıl hem de kullanım mesafesi olarak uzatması sadece çok kaliteli otomobil ürettikleri için değil, ayrıca uzun garanti süresince otomobilinizi yetkili bir servise götürmeniz, orada kullanılan yedek parçaları satın almanız, daha yüksek bakım maliyetlerine katlanmanız anlamına geliyor. Böylece otomobil firması ürün satışı yanında sonrası aşamalardaki (bakım, parça, onarım vb.) olası gelir kaynaklarını da kontrol etmek ve özellikle de düzenli geliri garanti etmek imkanına sahip oluyor” diye konuştu. 

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİNİN TEMEL KAVRAMI
Yine bir akıllı telefon satın alındığında, garanti kapsamında kalabilmesi için üretici firma tarafından üretilen/satılan bağlantılı ürünleri (şarj cihazı, pil, vb.) kullanmak ve bakım/onarım yaptırmak zorunda kalındığında yetkili servislerin devreye girdiğini ifade eden Yorgancılar, “Ayrıca bu akıllı telefonlarda bulunan programların belli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor. Bir süre sonra da telefonunuz yeni programların gerektirdiği kapasiteyi taşımadığı için değiştirilmek durumunda kalacaktır. Bu durumda da akıllı telefon üreticisi firma size, eski telefonunuzu vermeniz kaydıyla, yeni bir telefonu daha uygun fiyatla teklif edecektir. Siz de belki kullanımına alıştığınız, belki de firma isminin sosyal algısını kullanmak için bu teklifi kabul edeceksiniz. Böylece siz aynı firmanın müşterisi olmaya devam edeceksiniz. Dolayısıyla bu ürün örneğinde de sadece ürünün satışından değil, sonraki bağlantılı olası gelir elde etme kanallarından da faydalanılmaktadır” dedi.  

PARADİGMALAR DEĞİŞİYOR
Bağımlılık paftası kavramının yeni bir anlayışa işaret ettiğine vurgu yapan Yorgancılar, bu anlayışın dün olduğu gibi bağımlı bir tüketici grubu yaratma yanında bağımlılık alanını genişletmek(yan ve bağlantılı ürünler ile), yenilenme zorunluluğu nedeniyle talebi sürekli hale getirme amacını da içerdiğini söyledi. Yorgancılar şöyle devam etti, “Bir başka ifadeyle, yeni paradigmanın ortak noktası; firmaların sadece ürününü satmakla kalmayıp, ürün ve/veya bağlantılı alanları da kontrol etmek istemesidir. Bu gelişmeler adeta üretim ve pazarlamada yeni bir yapılanmanın geldiğini, bu yapıyı anlamak ve uyum sağlamak gerektiğini ortaya koyuyor. Ülkemiz ekonomisinin bel kemiği olan sanayicilerimizin bu süreci iyi izlemesi ve yeni koşullara uyum sağlaması, yani müşterileriyle aralarında bir bağımlılık paftası oluşturması gerekmektedir. Dolayısıyla müşterilerle daha yoğun ve daha geniş bir ilişki ağı kurmaya yarayacak, onlara birden fazla boyutta ürün ve hizmet üretmeye, onlarla bağları çoklu kanaldan kurmaya imkan verecek vizyon ve stratejiler hayata geçirmek, ayakta kalabilmek için, zorunlu hale gelmiştir. Sanayicilerimiz bu gelişmeler çerçevesinde anlayış değişikliğine gitmek, "sanayici 4.0"ı oluşturmak durumundadır. Bunu başaramayanlarımız ne yazık ki sistem dışına çıkmak zorunda kalacak."

 
Konaklı miniklerin deniz keyfi
 
Daha 13'ünde... İzmirli genç dünya birincisi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamsi ilk gün 'ay ışığı' ile saklandı
Denizde av yasağının bitmesiyle tekneler ilk tuttukları balıkları hale ...
Ege'de üretiliyor, başında nöbet tutuluyor! Bittiğinde 90'a yakın ülkeye gönderilecek
Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün yetiştirildiği Manisa'da bağlardan kesilen ...
Tüketicilere reklam ve yüzde oyunu
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda ...
 
Başbakan Yardımcısı'ndan zorunlu trafik sigortası açıklaması
Başbakan Yardımcısı Şimşek: "Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının ...
Keşfettiler! Geliyorlar! İzmir'e o ülkeden akın var!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ...
Egeli ihracatçılardan Cezayir açılımı: Doğalgaz ve petrol verin, bizde...
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, ekonomisinde ...
 
Ağustosta en fazla onun fiyatı arttı
İTO, ağustos ayında İstanbul'da perakende fiyatı en fazla artan ürünün ...
Türkiye`nin Ar-Ge tarihinde bir ilk
Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye`nin ilk bitki besleme Ar-Ge merkezini ...
Türkiye'nin birçok ilinden çıkıyor! Tüm dünyaya ihraç ediliyor
Tokat başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde çıkartılan bentonit, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva