HABERLER>EKONOMİ
2 Eylül 2017 Cumartesi - 16:33

Türkiye'nin birçok ilinden çıkıyor! Tüm dünyaya ihraç ediliyor

Tokat başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde çıkartılan bentonit, cilt bakım maskelerinde kullanılmak üzere dünyanın en büyük kozmetik markalarına ihraç ediliyor. Bir kil türü olan bentonit, yapısı gereği toksinleri vücuttan çıkartıyor.

Türkiye nin birçok ilinden çıkıyor! Tüm dünyaya ihraç ediliyor

Tokat başta olmak üzere Edirne, Çankırı, Ordu'daki rezervlerden elde edilen bentonit madeni, inşaattan sondaja, kozmetikten tekstile kadar farklı sektörlerdeki bine yakın üründe kullanılıyor.

Birçok ürün için "olmazsa olmaz" niteliği taşıyan bentonit, cilt bakım maskelerinin de hammaddesini oluşturuyor. Suyla karıştırıldıktan sonra negatif elektrik yüklü bir ortam oluşturan sodyum bazlı doğal bentonit, yapısı gereği toksinleri vücuttan çıkartıyor, içerdiği mineraller de deri tarafından emiliyor.

Bu özelliğinden ötürü bentoniti cilt bakım maskelerinde hammadde olarak kullanan dünyanın en büyük kozmetik markaları, mineral zenginliği ve kalitesinden dolayı Türkiye'den çıkartılan ve içerisinde katkı olmayan doğal sodyum bentonitini tercih ediyor.

Fransa, Almanya ve İtalya'ya ihraç edilen Türk bentoniti, bu ülkelerde işlenerek dünyanın dört bir yanında güzelleşmek isteyen kadınların kullanımına sunuluyor.

"İHRAÇ ETTİĞİMİZ BETONİT İŞLENEREK ÜLKEMİZE GERİ GELİYOR"

Türkiye'nin önde gelen bentonit ihracatçısı Karben AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bentonitin Anadolu topraklarının önemli bir zenginliği olduğunu ifade etti. ?Bentonitin sodyum, kalsiyum ve potasyum bazlı olmak üzere üç çeşidinin bulunduğunu belirten Karakaya, bunlardan en değerlisinin sodyum bazlı bentonit olduğunu kaydetti.

Sodyum bazlı bentonit kaynaklarının Türkiye'de en fazla Tokat'ta bulunduğunu vurgulayan Karakaya, bu bentonit çeşidinin dünyanın dört bir yerine ihraç edildiğini söyledi.

Türkiye'nin maden ihracatında, bentonitin de paya sahip olduğunu dile getiren Karakaya, şu bilgileri verdi:

"2015 yılında 416 bin ton bentonit ihraç eden ülkemiz 47 milyon dolar gelir elde etti. Buna rağmen, dünya rezervinin yüzde 20'sine sahip olan Türkiye, bentonitten yeterince faydalanamıyor. Hammadde olarak ihraç ettiğimiz bentonit, işlenerek ülkemize geri geliyor. Bu durum ciddi oranda katma değer kaybına neden oluyor. Ülkemizde de satılan birçok kozmetik ürünün içeriğindeki 'clay' maddesi aslında bentonitin ta kendisi. Bunu da dünyadaki birçok kozmetik markasına ülke olarak biz sağlıyoruz. Hatta bunu bilen birçok ünlü isim, doğadan çıktığı şekliyle kil temin etmek için bizden talepte bulunuyor."

DÜNYA REZERVİNİN 5'TE 1'İ TÜRKİYE'DE

Bir çeşit kil olan bentonitten, ilaç, kağıt, lastik sanayinde dolgu maddesi, çimento ve seramik sanayinde ise katkı maddesi olarak yararlanılıyor. Bentonit, yemeklik sıvı yağların ağartılması, şarap ve meyve sularının berraklaştırılması, sondaj, kozmetik, boya, tekstil, döküm ve inşaat alanlarında da yaygın olarak kullanılıyor.

Bentonit, dünya rezervinin 5'te 1'ine sahip olan Türkiye dışında ABD, Rusya, İngiltere, Yunanistan, Hindistan, Almanya, Çin, İtalya ve İspanya'da çıkartılıyor. Özellikle ABD, İngiltere ve Almanya, madeni çıkartmak kadar işlemekte de önemli bir konumda bulunuyor.

İyon değiştirme ihtiyacı bulunmadığı için katkı maddesi içermeden kullanılabilen sodyum bentonit varlığı açısından ise Türkiye, ABD ile birlikte dünyada lider konumda bulunuyor. (AA)

 
İzmir'de ana-oğul nakil için zoru başardı!
 
'Bu iş Başbakanlık'tan daha kolaymış'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in turizm raporu: Ukrayna ve İran sürprizi!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nce (ETİK) yayımlanan ...
Ege ihracatının ilk 8 ayı... Rekor geldi!
Egeli ihracatçıların Ağustos ayın ihracat başarısı bayram hediyesi oldu. ...
Adada bayram havası! Nüfusu kadar Türk turist geldi!
Uzun bayram tatili Yunan Adalarındaki turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türk ...
 
İzmirli hazırgiyimciler Almanya yolcusu
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Kızılgüneşler: ...
İZTO'da seçim öncesi Yöndem'e büyük destek
Geçtiğimiz günlerde düzenlediği toplantıyla İzmir Ticaret Odası (İZTO) ...
EBSO'dan KDV iadeleri için çağrı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
 
Trafik sigortasında yeni düzenleme
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı rapordan şikayet konusu olan ...
Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch ve sıra dışı amacı
Bill Gates ile birlikte Microsoft'un kurucularından olan Paul Allen'ın ...
Katar krizi meyve suyu ihracatını artırdı
Yılın ilk yarısında 107 milyon dolar değerinde meyve suyu ihracatı yapan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva