HABERLER>EKONOMİ
11 Haziran 2012 Pazartesi - 17:11

Çocuk işçiliğinde korkunç tablo

DİSK-AR, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü kapsamında çocuk işçiliğinin dünya ve Türkiye’de ulaştığı boyutlara ilişkin bir araştırma hazırladı. Tablo vahim: Her 5 çocuktan 1’i çalışıyor.

Çocuk işçiliğinde korkunç tablo

İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde 5-17 yaş arasındaki çocuk sayısı 1 milyar 586 milyon iken bunların 306 milyonu çalışıyor. Buna göre dünya genelinde her 5 çocuktan birinin çalışırken, Türkiye’de 5-17 yaş arası toplam çalışan çocukların oranı yüzde 49 seviyesinde. Araştırmaya göre, dünya genelinde 2008 yılı itibari ile 5-17 yaş arasındaki çocuk sayısı 1 milyar 586 milyon iken çalışan çocuk sayısı (5-17 yaş) 306 milyon düzeyinde. Söz konusu sayı 2004 yılına göre sadece 17 milyon daha az. Ancak bu azalma tüm gruplar için geçerli değil. Örneğin 5-14 yaş grubu için çocuk istihdamı 2004-2008 yılları arasında 196 milyondan 176 milyona gerilerken, aynı zaman diliminde 15-17 yaş çocuklar için istihdam 2 milyon artarak 127 milyondan, 129 milyona çıktı. Erkek çocuklarda bu oran kız çocuklarına göre 4.5 puan fazla olarak gerçekleşti. Buna göre 15-17 yaşındaki her 100 erkek çocuktan 16’sı istihdamda sayıldı. Toplamda ise 5-17 yaş arasındaki her 5 çocuktan biri ise istihdamda görünüyor.
 
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye’de istihdamdaki çocuk işçiliğinin azaltılması yolunda kaydedilen aşama aynı dönem için dünya genelindeki eğilimlerle benzerlik taşıyor. 1999-2006 yılları arasında istihdam edilen çocuk sayısı 2 milyon 270 binden, 958 bin düzeyine düştü. Araştırmada, Türkiye’nin istihdamdaki çocuk işçiliği ile mücadelede ivmesini kaybettiği belirtilirken, buna örnek olarak 1994-1999 yılları arasında istihdamdan çekilen çocuk işçi sayısının yıllık ortalamada 128 bin iken, 1999-2006 yılları arasında yıllık ortalamada 74 bin olarak gerçekleşmesi gösteriliyor.
 
Türkiye açısından bir başka çarpıcı veri ise ev işlerinde çalışan çocukların sayısındaki olağanüstü artış. İstihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocukların sayısı 1999 yılında 4 milyon 447 bin iken, 2006 yılında bu sayı 7 milyona ulaştı. Böylelikle 5-17 yaş arası toplam çalışan çocukların (istihdama katılan ve ev içinde çalışan) oranı yüzde 49 oldu.
Çocuk emeği ev içine kayarken, çalışma yaşamındaki çocuk istihdamı tarımdaki çözülmeye bağlı olarak sanayi ve ticaret alanlarına yöneliyor. Çocuk istihdamında sanayiinin payı 1994’de yüzde 16 iken bu oran 2006 yılında yüzde 28’e yükseldi. 6-14 yaş grubu için bu oran yüzde 16. Ticaretin payı ise yüzde 8’den yüzde 22’ye çıktı. Tarımdaki istihdam oranı ise yüzde 67’den yüzde 41’e geriledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 13 Haziran 2012 Çarşamba 15:23

Her 5 çocuktan 1’i çalışıyor.???YANLIŞ HER ÇOCUKTAN 3 ÇALIŞIYOR(TARLALARI GEZİN GÖRÜN)5 ÇOCUKTAN 1 İŞ BULAMADIĞINDAN ÇALIŞAMIYOR 5+1 DE 3 ÇOCUĞUN RANTINI YİYOR (GEMİCİKLER VS VS VS)MUHALEFETTE UYUYOR.CHP VATANDAŞ.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Kanseri ithal edip binalara döşüyoruz!’
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, hastaneler başta ...
Ekonomi muhabirleri yaza Seferihisar'da merhaba dedi
Ekonomi Muhabiri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleri, ''Yaza Merhaba'' etkinliğinde biraraya geldi.
Kordon’da yine esnaf ile zabıta kapışması!
İşgaliye bedelini ödemeyen esnafa yapılan operasyonda dışmekandaki masa ...
 
İzmir Fuarı'nın kurtuluşu gençlerin elinde!
İzmir Enternasyonel Fuarı’nda hedef gençleri fuara çekmek, eski günlere dönmek…
3.5 saatte Ankara-İzmir için ilk adım: İmzalar atıldı
Hızlı tren ağının en önemli etaplarından biri olacak İzmir-Ankara hattı için ilk imzalar atıldı.
EXPO 2020 için Paris yolcuları belli oldu
12 Haziran’daki İzmir’in EXPO 2020 sunumu öncesi Paris’e kimlerin gideceği ...
 
Ege'den Ocak-Mayıs arası 7 milyonluk ihracat
Türkiye’de ihracatın başlama noktası olan Ege Bölgesi, 2012 yılının Ocak ...
Çeşmeli turizmciden dalış yasağı isyanı!
Çeşme’de 2007 yılından bu yana uygulanan dalış yasakları turizmcilere ...
Ekmekler değişiyor: İşte yeni düzenleme
Yeni düzenleme 20 gün sonra yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva