HABERLER>EKONOMİ
10 Haziran 2012 Pazar - 09:30

Çeşmeli turizmciden dalış yasağı isyanı!

Çeşme’de 2007 yılından bu yana uygulanan dalış yasakları turizmcilere zor günler yaşatıyor. Turizmciler katı yasaklar yüzünden bitme noktasına gelen dalış turizmi için iyileştirme istiyor.

Çeşmeli turizmciden dalış yasağı isyanı!

İZMİR - Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı ve Sisus Hotel Yönetim Kurulu Başkan Vekili D. Bülent Tercan, Çeşme’de bulunan tüm adaların ve neredeyse tüm Çeşme ve Ilıca Körfezi’nin, askeri yasak bölge ilan edilmesinin en çok dalış turizmine zarar verdiğini dile getirdi.  Tercan, “Türkiye 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için turizmin önündeki bütün engelleri kaldırmamız lazım. Çeşme’yi dalış turizminin Sharm El Sheikh’i yapmak istiyoruz” dedi.
 
DALIŞ DERGİLERİNE KONU OLDU
Her şey dahil tatil zihniyetinden vazgeçerek
İzmir çevresindeki turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini savunan Tercan, dalış sporunun da bu konudaki en önemli zenginliklerden biri olduğunu aktardı. Tercan, Amerika’da yayınlanan birçok dalış dergisinde 33 metreyi aşan su altı görüş mesafesi ile önemli bir dalış turizmi destinasyonu olarak söz edilen Çeşme Bölgesi’nde dalış turizminin geliştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 2007 yılında alınan bir karar sonucunda Ilıca ve Çeşme Plajı ile Eşek Adası’nın tamamını kapsayan bir bölgeye dalış yasağı getirildiğini belirten Tercan, “Bölge yabancı turistlerin kullanımına yasaklandı. Bunun askeri gerekçelerle yapıldığını zannediyorum; fakat burada kimse ev yapmıyor. Sadece dalış turizmi için günü birlik kullanılıyor ya da tur tekneleri ile gelen insanlar denize girip geri gidiyor. Turisti yasaklayarak bir yere varamayız. Bu kararın gözden geçirip iyileştirilmesini ve dalış turizminin önünü açacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz” diye konuştu.
 
12 AY TURİZM İÇİN ENGELLERİ KALDIRIN
Çeşme’nin dalış turizminin yanı sıra sörf ve termal turizmde de önemli bir bölge olduğunu; ama tanıtım eksikliği olduğunu dile getiren Tercan “Dalış turizmi yalnızca yazın yapılmıyor. Kış aylarında da dalış yapılabiliyor. Bu da bize 12 ay turizm yapma imkanı tanıyor. Engelleri kaldırıp, Çeşme’yi tanıttığımızda dalış turizmi 12 ay turizm yapmak için çok önemli bir silahımız olacak” dedi.
 
Turistler İzmir’i tanımadığı için İzmir’e getirmekte sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Tercan, bu yasaklar altında durumun giderek zorlaştığını vurguladı. Bu yasakların sadece dalış turizmini değil, tur teknelerinin gezi yapmasını da yasakladığını aktaran Tercan, turistlerin dalış ve gezi için yasak olmayan bölgeler götürüldüğünü belirterek şöyle konuştu:  “En güzel bölgeler yasaklanmış durumda. Teknenin içinde yabancı uyruklu bir vatandaş varsa askeri hücum bot yanaşıp ‘Yabancı turist varsa alandan çık’ diyor. Gezemiyorsunuz bile.  Artık insanlar o bölgelere gitmiyorlar bile. Bu büyük bir problem. Sezonun başladığı günlerdeyiz. Buna çözüm bulmamız gerek. Esnaf, dalış okulları ve otelciler olarak masaya oturup çözüm üretmeye hazırız. Çeşme Turistik Otelciler Birliği konu ile ilgilenmiyor. Biz konuştuk; fakat geri dönüş gelmedi. Aynı şekilde Çeşme Belediyesi de bu konuda katkı sağlamalı."

ÇEŞME MERKEZ OLABİLİR
Çeşme’ye turist çekmek için zenginlikleri ve farklılıkların ortaya konması gerektiğini ifade eden Tercan, sadece otelleri tanıtarak turizme katkı sağlanamayacağını belirtti. Tercan,  Çeşme’nin dalış turizmi için Monem Batığı, Yatak Odası, No Name, 88 Taşları, Yarık Kaya, Ildırı Fener Adası gibi ünlü dalış noktalarına sahip olduğunu sözlerine ekledi.  Tercan, “Dalış turizminin gelişmesi için hurdaya ayrılmış bir hücum bot ve eski c47 uçaklardan istiyoruz. Bu hurdaları bize versinler, dalış okullarımız onları batıracak. Bırakalım turistler Türkiye’yi keşfetsinler. Çeşme’yi dalış turizminin Sharm El Sheikh’i yapmak istiyoruz”  Gökçe Kırtıloğlu
 
KISITLI DALIŞ ALANLARI İHTİYACA YANIT VERMİYOR
Yasaklı alanlar yüzünden en büyük sıkıntıyı yaşayanların başında dalış okulları geliyor. Kısıtlı dalış alanları yüzünden yeterli eğitimleri veremediklerinden şikâyet eden okul yetkilileri, sezonun başlaması sebebi ile hızlı bir çözüm yolu bulunmasını istiyor. Çeşme Dalyanköy’de dalış okulu bulunan Mehmet Huz, yurtdışında katıldıkları fuarlarda yaptıkları anlaşmalar bulunduğunu; ancak yasaklı bölgelerin çok geniş bir alanı kapsaması sebebi ile anlaşma şartlarını yerine getirmediklerini söyledi. Yabancı turistleri götürebildikleri tek dalış noktasının Ildır Bölgesi olduğunu belirten Huz, bu bölgenin de standart dalış ve eğitimler için bile yeterli olmadığına dikkat çekti.(STAR)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekmekler değişiyor: İşte yeni düzenleme
Yeni düzenleme 20 gün sonra yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin ...
TUSKON köprü oldu ESİDEF üyesi işadamları iş yaptı
Esidef üyesi işadamları dünyanın en büyük satın alma organizasyonundan anlaşmalarla döndü
Aliyev’den Socar’ın yatırım projelerine tam destek.
Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz fuarları arasında yer alan Caspian ...
 
SGK Torbalı Şubesi'nden dan bir yenilik daha
İnternet üzerinden verdiği hizmetlerle vatandaşların hizmete çok daha ...
Bordağ yeni yatırımıyla büyümeye devam ediyor
2007 yılı Kasım ayında kurulan Bordağ İçecek Ltd. kısa sürede çok hızlı ...
Fındık kremasında da GDO çıktı
Tarım Bakanlığı, bal, peynir ve sucuktan sonra fındık kreması ve ezmesinde ...
 
Yorgancılar EXPO sunumuna gitmiyor
İZKA olağan toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
THY işten attığı 305 kişiyi geri almayacak
THY, iş akti feshedilen 305 kişinin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmediğini açıkladı.
İzmir Limanı ‘poker’ yaptı: Aynı anda 4 gemi
Kruvaziyer turizmde Akdeniz’in en önemli limanlarından biri haline gelirken, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva