HABERLER>POLİTİKA
26 Şubat 2018 Pazartesi - 16:45

CHP’nin tüzük mesaisinde son durum: İzmir, Ankara'ya neler önerdi?

İl Sekreteri ve Komisyon Başkanı Birgül Değirmenci, 25 madde konusunda değişiklik önerisi getirdiklerini ifade etti. Değirmenci 2 Mart Cuma günü gerçekleşecek toplantıyla da kurultay delegelerini bilgilendireceklerini söyledi.

CHP’nin tüzük mesaisinde son durum: İzmir, Ankara ya neler önerdi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 9-10 Mart’ta gerçekleşecek tüzük kurultayına kilitlendi. Genel merkez 19’uncu Olağanüstü Kurultaya gidilirken milletvekilleri ve örgütlerden tüzük önerilerinin sıralanmasını istedi.

Parti Meclisi (PM) Üyeleri,  81 il örgütü ve milletvekillerinden oluşacak 86 kişilik tüzük komisyonunun genel merkeze ulaşan önerileri Siyasi Partiler Yasası çerçevesinde değerlendirmesinden önce İzmir İl Örgütü harekete geçti.

İl binasında geçtiğimiz Cuma günü tüzük kurultayı için toplantı düzenleyen örgüt hafta sonu mesaisinde ise ilçelerden gelen önerileri dinledi. Genel merkez taslağın oluşturulması için son günü 26 Şubat Pazartesi olarak belirlemişti. Haftanın ilk gününde örgüt son kez bir araya geldi.

İl Yönetim Kurulu adına komisyon başkanlığını yürüten İl Sekreteri Birgül Değirmenci ilçelerden gelen öneriler ve alınan kararların ardından gerçekleşen zirveye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

25 MADDE ÜZERİNDE GÖRÜŞTÜK, YÖNETİM OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ
Parti tüzüğünde bulunan 87 maddeden sadece 25’inde düzenleme yapma ihtiyacı hissettiklerini ifade eden İzmir İl Örgütü Tüzük Komisyonu Başkanı ve İl Sekreteri Değirmenci şunları söyledi:

Tüzük komisyonu olarak iki toplantı yaptık. Raporumuz tamamlandı. Bu raporumuzu il yönetim kurulunda görüşmeye açtık. Oy birliğiyle bu raporun genel merkeze gönderilmesi karara bağlandı. Öneri raporumuzda neler var? 25 madde üzerinde görüşme yaptık. Değişiklik önergelerimizi sorduk.

ETİK KURULU OLUŞTURULMASINI ÖNERDİK
2 temel nokta bizim için önemli. Birincisi; yetkin üyelik esas ve usullerinin belirlenmesi hakkında yönetmelik taslağı ve üyelerin etki davranış ilkeleri ve kuralları ile ilgili madde… Tüzük maddesindeki değişikliği genel merkeze gönderdik.  Yetkin üyelerin parti içinde katılımını sağlamak, söz ve eylem birliğini sağlamak istiyoruz. Kolektif bir etkinlik kültürünü gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Yetkin üyelik açılımını yönetmelikte detaylı olarak hazırladık.  Parti üyelerinin etik ve davranış kurallarının belirlenmesi için etik kurulu oluşturulması gerekliliğine varıldığını düşündük. 

ÜÇÜNCÜ DÖNEM ADAY OLMAMA YÖNÜNDE ÖNERİ
Tüm kademelerde iki dönem üst üste görev alanların üçüncü dönem aday olmaması sınırı, seçimlerin çarşaf listeyle yapılması gerekliliği, blok listeyle ilgili istisnai maddenin kaldırılması yönünde önerilerde bulunduk.  İstifa edip başka partiden aday olup da geri dönenlerin partiye üye olması halinde aday olmasının kriterlerinin belirlenmesi konusunda önerimiz oldu. Bu kişilerin yeniden aday olduktan sonraki ilk seçimde değil bir sonraki seçimlerde aday olması yönünde düzenleme getirilmesini önerdik.  Mahalle delege seçimleri dahil tüm seçimlerde yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 10 gençlik kotasının her halükarda uygulanması yönünde gerekliliği bildirdik. Kadın ve gençlik kollarının oy sahibi olduğu kadar söz sahibi olması gerekliliğini de belirttik.

DİSİPLİN KURULU VE KINAMA CEZASI İÇİN NET İSTEKLER
Disiplin kurulu için de bazı değişiklikler yaptık. İl disiplin kurulunda 9 asil üyenin en az ikisinin hukukçu olması gerektiğini ekledik. Kurultay delegeliğinde bir düzenlemeye gittik. Seçim kanununa göre illerin çıkardığı milletvekili sayısının sabit diğer belirlenecek kurultay delegelerinin alınan oy oranına göre belirlenmesinin gerekli olduğunu yazdık. Siyasi partiler kanunu gereği kurultay delegelerinin sayısı bellidir. mevcut durumda iki katı, üç katı gibi tabirler vardı. Biz toplam kurultay delegesi olan sayıya ulaşmak için böyle bir yöntem olması gerektiğini belirttik. ‘Kınama cezası alanlar 1 yıl süreyle parti oranlarına seçilemez, seçilmiş iseler görevden alınırlar’  ve ‘cezaları tamamlanmasından itibaren 6 ay süreyle parti organlarına seçilemezler’  cümlelerinin de çıkarılmasını istiyoruz. Kınama cezası için hiç ceza istemiyoruz.

İZMİR’DEN GELEN TALEPLER NELERDİ?
İzmir’de en çok aktif-pasif üye alanından talep geldi. Biz onu yetkin üye kapsamı içinde düzenledik. Gençlik ve cinsiyet kotaları için de çok öneri geldi. İzmir’de ön seçimin olmasını isteyenler de var, istemeyenler de. Ön seçimin ve aday yoklamasının öncelikli olduğunu düşündük. Genel merkez isterse aday yoklaması yapabilir.  Genel merkezden bize taslak gönderilecek. Cuma günü kurultay delegeleriyle bir toplantı yapacağız. Onları bilgilendireceğiz.

NEDEN TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ DUYULDU?
Tarihi bir dönemde geçmekte olduğumuz, hukuk düzeninin yok sayıldığı, gelir dağılımdaki adaletsizliğin artmış olduğu bir süreç yaşıyoruz. 2019 bu anlamda bu sisteme dur demenin bir çalışması olacaktır. Bu nedenle ve inançla tüzük değişikliğine gidiyoruz.

 
Yurtta faciaya ramak kala... 4 lise öğrencisi derse gitmeyince fark edildi
 
Urla'da jandarmadan esnafa sıkı denetim
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
üzücü 27 Şubat 2018 Salı 09:34

Taslak tüzük'ü başarısız buldum. Ne 2 yada 3 dönem kuralı var. ne kongreler çarşaflisteyle yapılır var ve delegelik sistemi kalkmalı tüm üyeler oy kullanmalı var çok üzüldüm partim ve demokrasi adına...

Yorumu oyla      9      5  
partili 27 Şubat 2018 Salı 09:06

Önerdi ama taslak Tüzükte. Ne kongreler çarşaf listeyle yapılır var. Ne iki dönem Kuralı var ne delegelik sistemi kalksın var. Eğer taslak tüzük böyleyse beni hayal kırıklığına uğrattı çok üzüldüm..

Yorumu oyla      9      5  
DELEGE 26 Şubat 2018 Pazartesi 18:00

olmazsa olmaz madde: 2 seçim partiyi 1.parti yapamayan genel başkan İSTİFA etmelidir NOKTA!

Yorumu oyla      14      5  
Haldun çıray 26 Şubat 2018 Pazartesi 16:56

İnsanları özgür iradesine bırakın genç yaşlı kadın erkek zengin fakir ırk mezhep konularını dillendirerek aday belirlemeyin hakim teminatında ön seçim yapın kanun çıkaramıyorsanız kendiniz yapın Cumhuriyet var demokrasi Yok nasıl sosyal demokratlık bu

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'a sürpriz doğum günü ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beylerbeyi Sarayı'nda çok sayıda sanatçıyı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Macron ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Fransız mevkidaşı Macron ile yaptığı görüşmede ...
AK Parti İzmir'de değişim için düğmeye basıldı: Hangi ilçede, kimlerin adı geçiyor?
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün değişim için düğmeye bastığı ...
 
CHP’li Bayır’dan Başkan Kocaoğlu çıkışı: 2019’da aday olmayacak!
İzmir Milletvekili Bayır, Başkan Kocaoğlu’nun yeni dönemde aday olmayacağını ...
Hükümet'ten 'sefer görev emri' açıklaması!
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bozdağ, ...
AK Partili Kalkan'dan 'yerli otomobil' mesajları
TBMM'de Görüşülen 2018 yılı Bütçe Kanun Tasarısında Enerji Bakanlığına ...
 
Putin'in paralı askerleri: Wagner Grubu!
İlk olarak 2015'te Ukrayna'da ortaya çıkan Wagner Grubu’nu, Rusya uzmanı ...
CHP İzmir’in patronu Yücel, Özkan’ın ziyaretleri için konuştu: İnşallah bir dahaki sefere!
Başkan Yücel, Genel Başkan Yardımcısı Özkan’ın ilçe ziyaretleri sonrasında ...
Erdoğan'dan Salih Müslim için ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Şanlıurfa İl Kongresi öncesinde vatandaşlara ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva