HABERLER>POLİTİKA
4 Ocak 2018 Perşembe - 20:42

CHP'li Balbay'dan başkanlık sistemi uyarısı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, önümüzdeki dönemde parlamenter sisteminin sağlamlaştırılması için her şeyi yapacaklarını belirterek, "Başkanlık sisteminde bir kişiyi ikna ettin mi, her şeyi tamamlamış oluyorsun" dedi.

CHP li Balbay dan başkanlık sistemi uyarısı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, partisinin kongrelerini tamamlayan ilçe başkanlıkları, kadın kolları ve gençlik kollarına ziyaret turuna çıktı. Balbay, bu kapsamda CHP Ödemiş İlçe Teşkilatı'nı ziyaret edip, partililerle bir araya geldi.

Burada partililere seslenen Balbay, "2018'e girerken memleketin, dünyanın hali ortada. Sıcak örnek İran'da şu an yaşananları görüyorsunuz. İran'da bir patlama havası görünüyor. Rejimin nasıl olduğunu eminim sizler de biliyorsunuzdur. İran'da İslam devleti kuruldu. Altını çizmek istedeğim şey şu; İran'da seçimi kim kazanırsa kazansın, o dini liderin değişmeyeceği bir yapı oluşturuldu. 1980-1990'lı yılların başında en iyi sloganımız, 'Türkiye İran olmayacak' idi. Toplumsal bir dokuyla ortaya çıkan bu slogan, insanların oradaki rejimin nelere mal olduğunu bilmesi bakımından önemliydi. İran'da 1979'da Humeyni ülkenin başına gelirken, şeriatçılar, sosyal demokratlar, sosyalistler, komünistler, milliyetçiler hepsi destekledi. Humeyni, 'tam demokrasi' vaadiyle geldi. Tam demokrasi vaadiyle geldikten sonraki ilk işi ise kadınları kapatmak oldu. Kadınlar başta olmak üzere 50 bin kişi Tahran'a yürüyüş yapınca büyük bir kıyım yaşandı. Üniversiteler ayağa kalktı. Humeyni'nin, cevabı da şu oldu; 'Bütün üniversiteler 2 yıllığına kapatılmıştır.' Ondan sonra bu rejimi oturttular kendilerince. Şimdi parlamentoda farklı partiler var ama o partiler ülkeyi yöneteni belirleyemiyorlar" dedi.
Milletvekili Balbay, bunları paylaşmasının nedenini ise, "Türkiye'de birilerinin kafasında neler olduğunu, nerelerden kopya çektiklerini, kendilerinin değişmez kılmak için neler yaptıklarını gözler önüne sermek" diye açıkladı.

'ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM TOPLUM ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR VERECEK'
Türkiye'de önümüzdeki dönemde parlamenter sisteminin sağlamlaştırılması için her şeyi yapacaklarını belirten Balbay, şöyle devam etti:

"Çok zorlu bir dönem bizi bekliyor arkadaşlar. Önümüzdeki dönem, 'tek adam rejimi mi, parlamento mu' diyeceğiz. Bunu çok iyi anlatmamız gerekecek. 1990-2000'li yıllarda Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi olarak görev yaparken bu parlamento, 2003 yılında, ABD'nin Türkiye işgaline karşı çıktı. Çünkü, Türkiye'ye 60 bin Amerikan askerinin gelmesi demek, burayı bir işgal gücü gibi kullanmaları demekti. Parlamento, bunu reddedince ABD dedi ki; 'Türkiye'de parlamentoymuş, muhalefet partileriymiş bunlarla uğraşmak zor. Bu tür ülkelerde bir kişi seçeceksin. Her şeyi onun karar vermesini sağlayacaksın, onu ikna edeceksin.'  Başkanlık sisteminin nerelerden beslendiğinin de bir göstergesi bu. Bir kişiyi ikna ettin mi, her şeyi tamamlamış oluyorsun. Önümüzdeki dönem bu konuda bu toplum çok ciddi bir karar verecek. 4 Şubat'taki büyük kurultaydan sonra dışa yönelik çalışmalar yapacağız. Önümüzdeki dönem için içimizde herhangi bir karamsarlık olmadığını, zor bir dönemden geçileceğini ama asıl olanın bu zor dönem değil mücadele azmi olduğunu sizlerle paylaşmak istedim." (DHA)

 
20 bin öğretmen alımı yapılacak!
 
Tırlar yola çıkıyor... İran'da fiyatları Türkiye düşürecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
20 bin öğretmen alımı yapılacak!
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 20 bin öğretmen alımı gerçekleştirileceğini duyurdu
Görevden uzaklaştırmaya CHP'den ilk tepki!
CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat ...
CHP İzmir’de kongre fırtınası... Kılıçdaroğlu'nun danışmanı destek turunda mı?
İl kongresinde sayılı günler kala Karşıyaka’da gerçekleşen delege toplantısında ...
 
Beşiktaş Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı!
İçişleri Bakanlığı Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ı görevden ...
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir tepki de Konak'tan
CHP Konak Kadın ve Gençlik Kolları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi ...
CHP Manisa kolları sıvadı... '6 ay önceden açıklayacağız'
CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, düzenlediği basın toplantısı ile ...
 
'Skandal davanın, skandal kararı'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'deki Hakan Atilla davasında ...
Selahattin Demirtaş bu mektupla veda etti
Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel ...
Görüşme sonrası iki liderden 'uyum' açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva