HABERLER>POLİTİKA
24 Temmuz 2017 Pazartesi - 11:59

CHP İzmir'de kongre kulisleri: Saflar netleşiyor mu?

Kurultay sürecinin başlamasının ardından delege seçimleri, ilçe kongreleri ve il başkanlığı seçimi için bazı isimler kulis çalışmalarına başladı. Genel merkezin, milletvekillerinin ve belediye başkanlarının kentteki sürece ne derece müdahil olacağı merak konusu oldu.

CHP İzmir de kongre kulisleri: Saflar netleşiyor mu?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde ‘Adalet Yürüyüşü’ nedeniyle bir hafta ertelenen takvimde üye listeleri askıdan indirildi.

Kongre sürecinin resmi olarak başlamasının ardından mahalle delege seçimleri ve kurultaydan önceki il başkanlığı yarışında çok sayıda kişinin ismi adaylık için ortaya atıldı.

Bazı isimlerin kulis çalışması yaptığı öne sürülürken milletvekilleri ve belediye başkanlarının sürece ne derece müdahil olacakları ise merak konusu oldu.

KAFALARDA 2019 MU VAR?
Geride kalan il kongresinin yaşanacak seçimlere büyük etkisinin olacağı ifade edildi. Kontenjandan listelere girerek milletvekili seçilen Tuncay Özkan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında yaşanan gerilimin damga vurduğu 2015’te gerçekleşen il kongresi sonrasında partinin tecrübeli ismi Alaattin Yüksel genel başkan yardımcılığı ve milletvekili dönemlerinin ardından bir kez daha İzmir’e başkan olmuştu.

O dönemde sürecin başında tarafsız kalacağını açıklayan ve son ana kadar hiçbir renk vermeyen Kocaoğlu salona Alaattin Yüksel ile kol kola girince seçimin seyri değişmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yüksel’in rakibi Nevzat Kavalar’a yakın isimlerin ilçe başkanlarına telefon açtığını öğrendikten sonra kongreye taraf olduğunu açıklamıştı. Özkan ve yakın çevresinin kast eden Başkan Kocaoğlu, ‘Listede seçilip milletvekili olup kükremenin, hele kontenjandan gelenlerin İzmir’i dizayn etmeye hakkı yoktur’ çıkışı seçim günü bomba etkisi yaratmıştı.

Önümüzdeki süreçte parti içi yarışın geçmiş döneme kıyasla daha yumuşak geçebileceği ifade edildi. Fakat 2019 yılında gerçekleşecek yerel ve genel seçimler düşünüldüğünde bu kez Başkan Kocaoğlu’nun işi sıkı tutacağı ve sürecin başından itibaren tavır takınacağı da öne sürüldü.

ÖZKAN 2015’DEKİ KONGRE İÇİN ESKİ YOL ARKADAŞLARINA SIRT ÇEVİRDİ!
Milletvekillerinden ise Tuncay Özkan’ın bu süreçte de aktif rol alabileceği iddia edildi. Özkan’ın geçen kongre sürecinde daha önceki dönemlerde beraber yol yürüdüğü arkadaşlarına ise Kavalar’ın listesine destek vermediği için sırt döndüğü öne sürüldü.

Vekillerin bir yandan Kocaoğlu karşısında bir yapıda bulunacağı dile getirilirken bir yandan da belediyeler kanadından gelebilecek tepkileri hesap ederek sürece çok müdahil olmamaları bekleniyor. Ayrıca vekillerin Kocaoğlu karşıtı yapıya destek vermesi halinde dengelerin alt üst olabileceği aktarıldı. Oluşabilecek durum karşısında İzmir’deki en büyük güç unsuru konumunda olan Başkan Kocaoğlu’nun çevresindeki kitlenin kemikleşerek bu yapıya sert bir karşılık verebileceği belirtildi. 

Özkan’ın referandum sürecinde yürütülen ‘hayır’ kampanyası için, ‘İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nun kampanyaya büyük desteği oldu’ açıklaması ise ikili arasındaki buzların erime ihtimalini her ne kadar uzak kutuplar olsalar da akla getirdi.

KONTENJAN VE ÖN SEÇİM FARKI HİSSEDİLECEK
Kontenjandan seçilen milletvekilleri Zeynep Altıok Akatlı, Selin Sayek Böke, Zekeriya Temizel’in parti örgütlerinde bir etkisinin bulunmadığı ve dönem içinde ön planda olmadıkları belirtilirken kongre sürecine de açık bir şekilde müdahil olmaktan kaçınacakları ifade edildi. 

Fakat ön seçime giren ve kendi bölgelerinde söz sahibi olan Tacettin Bayır, Musa Çam, Murat Bakan, Ali Yiğit ve Atilla Sertel’in süreçte etkin bir rol alabilecekleri öne sürüldü. Ayrıca Özcan Purçu, Mustafa Balbay ve Aytun Çıray’ın da açık bir pozisyon almayacağı dile getirilirken İzmir’den bir dönem milletvekilliği yapan Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise önemli bir denge unsuru olarak görülüyor. Aksünger’in bir ismi işaret edebileceği iddia edildi. PM üyeleri Mustafa Moroğlu ve Sevda Erdan Kılıç ile YDK üyeleri Şehrazat Mercan ve Mahir Polat’ın Başkan Kocaoğlu ve Yüksel yapılanmasının karşısında bulunma ihtimali zayıf görünüyor.

ERKEN SEÇİM DÜŞÜNENLER BİR HAYLİ FAZLA
Öte yandan örgütte seçimlerin 2018’de yapılacağını düşünenlerin sayısının bir hayli fazla olduğu vurgulandı. Hesapların biraz da bu tarihe göre yapıldığı belirtilirken Başkan Kocaoğlu için ise 2019 yılındaki kritik seçimlerden dolayı meydanı boş bırakmayacağı iddia edildi.  İlçe başkanlarının ise aday çıkarma noktasında değil fakat aday olabilecek birini engelleme konusunda etkili olacakları ifade edildi. Genel merkezin Asuman Ali Güven ile devam noktasında kesin bir karar vermemesi akıllarda soru işareti yaratırken Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın ise Kocaoğlu’nun karşısındaki yapıya destek vereceği öne sürüldü.

ANKARA’DAN KOCAOĞLU’NA KARŞI OLUŞUM SİNYALİ!
Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’ın ise kentteki bazı ilçe ve belediye başkanlarıyla bir konsensüs oluşturduğu dile getirildi. Genel merkezdeki üç ismin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibi karşısında yer alabileceği öne sürüldü.

Ankara’dan başlatılan çalışmanın İzmir’deki dengeleri alt üst edebileceği belirtilirken bu durum 2015’te yaşanan sert kongreye benzer bir seçimin yaşanma ihtimalini güçlendirdi.

 
Suudi Arabistan'da şaşırtan gelişme
 
Ege Üniversitesi'ne 'uzay' gururu: Yeni yıldız sistemi keşfedildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir’de delege seçimi tamam: Kimler seçildi?
Teşkilat kongre sürecini yürütürken ilçe delege seçimleri de tamamlandı. ...
Devlet Bahçeli eşofmanla görüntülendi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cuma günü ...
Yıldırım: İsrail'in yanlıştan dönmesini bekliyoruz
Mescid-i Aksa protestolarıyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yıldırım, ...
 
Erdoğan: Türkiye'nin içişlerine kimse karışamaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketinden önce konuştu.
CHP’li Bakan’dan 'Cumhuriyet' davası çağrısı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Maltepe Cezaevi’nde ...
CHP’li Özen’den greve destek, Delican’a salvo!
İl Eğitim Sekreteri Yücel Özen, yaklaşık iki haftadır kentte süren İZDENİZ ...
 
Erdoğan: İsrail'in aşırı güç kullanımını kınıyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Harem-i Şerif'te cuma namazı kılınamamasını ve ...
AK Parti İzmir’de delege seçimi heyecanı: Kimler seçildi?
Teşkilat kongre sürecini yürütürken ilçe delege seçimleri büyük ölçüde ...
CHP'li Çam'dan Cumhuriyet yazarlarına destek çağrısı
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu yazar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva