HABERLER>POLİTİKA
4 Aralık 2017 Pazartesi - 11:55

CHP Bornova seçimlerinin perde arkasında neler yaşandı?

İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, Adnan Hocaoğlu ve Osman Koçanalı’nın 3’lü yarışıyla başlayan fakat son dakika sürpriziyle iki adayın kozlarını paylaştığı bir kongreye dönen Bornova seçimlerinin arka planında neler yaşandı?

CHP Bornova seçimlerinin perde arkasında neler yaşandı?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kurultay süreci tüm hızıyla ve yer yer sürprizleriyle ilerliyor. Kurultayın 3-4 Şubat 2018, İzmir İl Kongresi’nin de 7 Ocak tarihlerinde gerçekleşeceği kesinleşti.  

İstanbul’da il ve ilçe kongrelerinin önce durdurulduğunun, sonra kaldığı yerden devam edeceğinin açıklanması ve bu hamlenin İzmir’e sıçrayıp sıçramayacağı tartışıldı. Fakat kentte süreç sekteye uğramadan yürütülüyor. Bu gündem içinde İzmir’de hafta sonu mesaisinde 8 ilçede delegenin önüne sandık konuldu.

Gözler doğal olarak İzmir siyasetinin belirleyicisi konumunda olan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun evi şeklinde nitelenen Bornova’daydı. Ayrıca Bornova, Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’a, İzmir Milletvekili Atilla Sertel’e, YDK Üyesi Mahir Polat’a, İl Gençlik Kolları Sinan Sarıküse’ye ev sahipliği yapıyordu. Belediye Başkanı Olgun Atila ve İlçe Başkanı Nevzat Kavalar da doğal olarak en asli denge unsurları arasında gösteriliyordu. Kavalar kongreyi 241 oy alarak kazandı. Rakibi Hocaoğlu ise 147’de kaldı.

KOCAOĞLU ETKİSİ HİSSEDİLDİ Mİ?
Bu dönem Urla’dan delege seçilen ve ‘ilçe kongrelerini uzaktan izleyeceğim’ diyen Başkan Kocaoğlu’nun Bornova’ya ne ölçüde müdahale edeceği merak ediliyordu. Kongreden birkaç gün öncesinde kulislere yansıyan gelişmeye göre Kocaoğlu, ‘Nevzat’la devam edelim’ cümlesini telaffuz etmişti. Bornova’da ‘Kocaoğlu’na rağmen’ bir çalışma içine girilemeyeceği 2010 yılındaki ‘adam-şalgam’ kavgalı kongrede kendini göstermişti. Her ne kadar Urla’dan seçilse de yine de salonda Kocaoğlu’nun görülmesinin bile etkisinin olacağı örgütte konuşulan diğer konular arasındaydı.

Divan Başkanı Hakkı Suha Okay’ı karşılayan ve salona getiren Kocaoğlu daha kongre başlamadan EVKA 4 Spor Kompleksi’ndeydi. Salonun giriş kapısında bütünlük mesajları iletmek amacıyla bir poz verildi. Kocaoğlu’nun, yüksek sesle 2 kez ‘Osman Koçanalı'yı fotoğrafa davet etmesi dikkat çekti. Genel Sekreter Sındır tarafından desteklendiği öne sürülen Adnan Hocaoğlu ise o dakikalarda ortalıkta pek görünmüyordu.

2 SAATLİK GECİKME KASITLI MI YAPILDI?

Başkan Kocaoğlu, İlçe Belediye Başkanı Atila ve beraberindeki az sayıda partili salonda kongre öncesinde mini bir zirve yaptı. Toplantının yapıldığı odaya Genel Sekreter Sındır ise hiç gitmedi. Kongrenin başlaması için yeterli delegeler imzası ancak 2 saat sonra bulunabildi. Bu gecikme süresinde dengelerin oturması için pazarlıkların yapıldığı iddia edildi. 

KOÇANALI NEDEN ÇEKİLDİ?

Süreçte Bornova için ‘tavşan adaylık’ çokça dile getirilmişti. Geçtiğimiz günlerde adaylığını açıklayan ve kongrede konuşması sırasında kürsüden ‘Arkadaşlar, üzgünüm, adaylıktan çekiliyorum’ diyen Osman Koçanalı'nın kararı salonda şok etkisi yarattı. Koçanalı'nın kongre salonunda divana teslim edeceği 43 imzayı bulamadığı da konuşuluyor. Koçanalı, ‘Son 20 günde öyle şeyler yaşadım ki, bu benim partim değil demek istiyorum. Diyemiyorum. Bu yine de benim partim. Bu sevgisizlik niye?’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Koçanalı yıpratılmasını samimi olarak ifade ederek, kongreden soğuyarak yarıştan çekilmiş de olabilir. Öte yandan Koçanalı'nın Kocaoğlu'nun adayı olmak istediği fakat böyle bir gelişme yaşanmadığı için de bölen etkisi yaratmamak adına çekilme kararı aldığı ifade edildi. 

SARIKÜSE KENDİNİ DELEGE LİSTESİNDEN SİLDİRDİ!
İl Kongresi’nde Alaattin Yüksel’e açık destek veren Kocaoğlu ve Atila bu kez Kavalar’dan yana eğilim gösterdi. Geçmiş dönemde Kavalar’ın Kocaoğlu’na karşı bazı isimlere listelerde yer vermiş olması Atila ile arasında soğuk rüzgarların esmesine sebep olmuştu. İki başkanın partiyi tartıştırmamak adına kamuoyuna yansıyan bir kavgaya tutuşmadığı örgütte konuşuluyor. Kongrede listelere Kocaoğlu- Atila saflarında yer alan İl Gençlik Kolları Başkanı Sinan Sarıküse’nin de müdahale ettiği öğrenildi. Sarıküse’nin Kavalar’ın listesinde Sındır’a yakın bazı isimleri gördüğü ve sildirdiği öne sürüldü. Ayrıca ilk açıklanan listelerde Kavalar’ın il delegeleri listesinde bulunan Sarıküse’nin ‘benim adımı silin ve başka bir arkadaşa yer verin. Fedakarlık yapmak istiyorum’ şeklinde konuştuğu ve kendi ismini isteğiyle listeden çıkardığı belirtildi.

CHP’DE HEYECANSIZLIK VE VURDUMDUYMAZLIK MI VAR?
Ayrıca kongreye katılımdan neredeyse kimse memnun değildi. CHP İzmir İl Örgütü’nde 26 Kasım’da start alan kongrelerden itibaren gündemden düşmeyen başlıca sorunlardan birinin katılım olduğu gözlendi. Şu ana kadar gerçekleşen tüm kongrelere katılanların hemen hemen bütünü ağız birliği yapmışcasına ‘inanılmaz bir heyecansızlık ve donukluk var’ yorumunda bulunuyor. Kongrelere katılan ve konuşma hakkı bulunan partililerin kürsüye çıkmaması dikkat çekiyor. Partililerin ‘kimi seçiyorsak seçelim ve gidelim’ noktasında oldukları ifade ediliyor. Bu durum kafalarda soru işareti yaratıyor. Diğer partilerle kıyaslandığında kongre dönemlerinin hareketli geçtiği CHP’de ‘vurdumduymazlık’ olduğu hissine kapılarak endişelenenlerin sayısının bir hayli fazla olduğu aktarıldı. 

 
Taşeron işçiler için en kritik gün
 
Menemen Belediyespor'da liderlik coşkusu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sagduyu 4 Aralık 2017 Pazartesi 12:54

İlce kongreleri hem chp hem de ulkemiz demokrasisi icin gercek bir kazanımdır , umarız diger partilerimizde de demokrasi bu kadar acık ve net sekilde işler . Unutmayalım, partilerimizde demokrasi yerlesmeyince ulkemizin demokrasi ve hukuk da geri gidiyor , konusan tartısan partiler yerine yanlışı bile tartısamayan sırf liderin agzına bakan partiler ortaya cıkıyor.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zafer Çağlayan’dan yeni imaj
ABD’nin New York kentinde süren mahkemede ‘tanık’ Reza Zarrab’ın rüşvet ...
CHP Karabağlar’da halef-selef birbirine girdi!
İlçe eski Başkanı Polat, İlçe Başkanı Yıldız’ın kendisi için, ‘Bana borç ...
'Salı günü büyük bomba patlayacak'
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, yabancı devlet lehine askeri ve siyasi ...
 
Erdoğan'dan flaş mesajlar: 'Senaryo belli'
AK Parti Ağrı İl Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, isim vermeden ...
Ahmet Davutoğlu'ndan İzmir'de Zarrab yorumu
İzmir’de, Konyalılar Federasyonu üyeleriyle bir araya gelen 26'ncı Dönem ...
CHP'de 8 il ve 280 ilçe kongresi tamamlandı
CHP'nin 3 Mayıs'ta başlayan kongre takvimi çerçevesinde bugüne kadar 8 ...
 
CHP İzmir'den 3 Aralık mesajı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, 3 Aralık Dünya ...
Başbakan Yıldırım'dan engelli vatandaşlara müjde
Başbakan Yıldırım 2018 yılında 5 bin engellinin işe başlayacağını dile getirdi.
CHP İzmir’de sandık heyecanı: 4 ilçe tek adayı oyladı, Ödemiş'te Birlik, Bornova'da Kavalar zaferi!
İlçe kongreleri tüm hızıyla devam ederken Menderes, Güzelbahçe, Kınık ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva