HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
14 Mayıs 2024 Salı - 08:44

Kamu müteahhitlerinden ‘tasarruf paketi’ yorumu: Tugay’ın elini kolunu bağlar!

Artan enflasyonla mücadele kapsamında açıklanan kamuda tasarruf paketi ile kamunun 3 yıl boyunca yeni bina yapımı ve alımının önüne geçmesi bekleniyor. Konuyla ilgili konuşan Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği'nin (KAMİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Alaattin Epözdemir, tedbirlerin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın elini kolunu bağlayacağının altını çizdi.

Kamu müteahhitlerinden ‘tasarruf paketi’ yorumu: Tugay’ın elini kolunu bağlar!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile açıklandı. Paket içeriğinde kamunun bazı kalemlerinde alınacak olan sert tedbirler kamuoyuyla paylaşıldı. Bir kamu kurumu olan belediyeleri de etkileyen kararlardan biri olarak “Yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları sonlandıracağız. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği'nin (KAMİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Alaattin Epözdemir, açıklanan kamu tasarruf paketine dair Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

‘KAMU BİNALARINI BİRLEŞTİRSİNLER’
3 yıl boyunca yeni bir kamu binası yapılmayacağına ilişkin olarak konuşan Epözdemir, “Kamu hastane binası yapmayarak neyin tasarrufuna geçecek? Onu yapacağına kamunun kiraladığı binalar var, o kiraladığı binalardan vazgeçseler. Aynı veya benzer üniteler aynı binada çalışsalar daha ciddi bir tasarruf elde edebilir. Kamunun bir binayı kiralaması satın almasından daha pahalıya denk geliyor. Tüm kamu kuruluşları yüzlerce yerde kiralık binalarda hizmet üretiyorlar. O üniteleri birleştirsinler” dedi.

‘ALINAN TEDBİRLER MUHALEFETE YÖNELİK BİR ADIMMIŞ GİBİ DURUYOR’
31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin kazandığı başarıya karşı dolaylı olarak bir ceza verildiğini belirten Epözdemir, “Hükümetin bu açıkladığı tedbirler sanki yerel seçimden sonra muhalefet partilerinin yoğun bir şekilde belediyelerdeki hizmetlerine yönelik bir adımmış gibi duruyor. Amaç öyle olmasa bile şekilde öyle duruyor. 31 Mart’ta bütün belediye başkanları büyük iddialarla, seçim vaatleri ile geldiler. Seçimden önce öngörülen projeler nasıl hayata geçecek? Seçim vaadinde bulunarak başkanlar seçimleri aldı” açıklamalarında bulundu.

‘İZMİR YAŞAYAN BİR ŞEHİR, ALTYAPI SORUNLARIMIZ VAR, DURDURMAK GERÇEKÇİ GELMİYOR’
Kamu yatırımları İzmir özelinde değerlendiren Epözdemir, “Kamuda tasarruf tedbirleri çerçevesindeki işler yüzde 65 oranında yavaşlatılacak veya duracak. İzmir ölçeğinde zaten bütün işler durmuş vaziyette. Kamuda tedbir almak gerekir ama inşaatın bazı iş kalemleri için gerçekçi değil. Altyapının neyi duracak? İzmir yaşayan bir şehir, yaşayan şehirde altyapıya dair sorunlarımız var. Kentin ve insanların yaşamıyla ilgili birebir yatırımları durdurmak bana gerçekçi gelmiyor. Gerçekten tedbir almak istiyorlarsa gereksiz işlerden başlanmalı. Yatırımları durdurarak tasarruf elde edilemez” dedi.

‘İZMİR’DE ALTYAPI SEFERBİRLİĞİ VAR, BU YATIRIMLARI KISMAK DOĞRU DEĞİL’
İzmir’de belediyenin altyapı için seferberlik ilan ettiğini ve bu paketle birlikte hayati projelerin duracağını belirten Epözdemir, “İsraf varsa öncelikle israftan başlasınlar. İçme suyunun, kanalizasyonun, arıtma tesisinin, yolların periyodik bakımının neyini düşüreceksin? İzmir’de metro ve altyapı seferberliği var. Yolların bakım onarımı var. İçme suyu işleri, atıksu arıtma tesisleri var. Bu yatırımları tasarruf tedbirleri adı altında kısmak doğru bir karar olmaz. İzmir’de hem yollar yüzünden belediye başarısız diye şikayet edeceksiniz hem de diyeceksiniz ki kamu yatırımı yapmayın, böyle bir anlayış olabilir mi? Hükümet İzmir’i körfezde koku sorunu var, yollar köstebek yuvası diye eleştiriyor. Şimdi de diyor ki kamu yatırımı yapma. Kendi kendinle çelişmiyor musun? Eğer körfez kokuyorsa, temiz bir körfez istiyorsak sen bunun neyini durduracaksın?” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR AÇISINDAN TELAFİSİ OLMAYAN SORUNLAR YAŞATIR’
31 Mart Yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cemil Tugay’ın bu paket kapsamında zorlanacağını belirten Epözdemir, “Cemil Tugay’ın bir sürü projesi vardı, sen bu tedbir paketi ile onun elini kolunu bağlıyorsun. Bu bir anlamda özellikle yeni seçilen başkanların elini kolunu bağlayan bir durum yaratıyor. Bence bunu gözden geçirmeliler. Cemil Tugay körfezdeki temizliğe devam etmesin mi, yollar, kanallar yapmasın mı? Asfaltlar yapılmasın mı? Yeni seçimden çıkmış bir durumdayız. İzmir’in çok ciddi ve birikmiş sorunları var. Bu sorunları çözmek lazım. Bunun için kamu yatırımlarını kısarak Tugay’ın elini kolunu bağlıyorlar. Kamuda korkunç bir israf var ama seçimden sonraya denk gelmesi Tugay’ın elini kolunu bağlamakla eş değer anlamına gelir. Eşrefpaşa Belediye Hastanesi’ni yapmasın mı Cemil Tugay? Zaten ihaleye çıktı, kimse giremedi. Ekonominin durumu ortada. Ekonomide kara tabloyu yaratanlar şimdi de kamu yatırımlarını durdururlarsa bu sektör ve İzmir açısından telafisi mümkün olmayan sorunlar yaratır” ifadelerini kullandı.

‘BİZİMLE BİRLİKTE 80-100 İŞ KOLU ETKİLENİYOR’
Kendi sektörlerine bir darbe vurulduğunu belirten Epözdemir, bu kararla birlikte aynı anda birkaç sektörün de doğrudan etkileneceğini belirterek, “Özel olarak bizim sektörümüz çok darboğazda. Bıraksınlar acil ve elzem işleri tamamlama fırsatı olsun. Kamu yatırımlarının durması sadece bizi değil bizim dışımızda 80-100 civarı iş kolunu, yaşamın her alanını etkiliyor. Nakliyeciler, üreticiler, sanayinin kendisi etkilenir. İşsizlik oranı artacaktır. Kamu yatırımındaki tasarruf beraberinde başka telafisi mümkün olmayan durumlar yaratır, o yüzden bu gerçekçi gelmiyor” dedi.

 
'MAHZEN-44' operasyonu: Suç örgütü çökertildi
 
Oda’dan ‘kamuda tasarruf’ çağrısı: Yaz saati israfından da vazgeçin!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Mayıs 2024 Çarşamba 08:22

Cemil Tugay önce bir önceki dönemden kalan yiyici tayfayı temizlesin belediyeden o zaman tasarruf olur. İZFAŞ, İZENERJİ aynı. Kültür aynı...İşçi parayı yiyenleri bilmiyor mu..

Yorumu oyla      1      0  
Lombak 15 Mayıs 2024 Çarşamba 00:54

Bütçe kalemleri arasında aktarım yetkisi kimde?

Yorumu oyla      0      0  
14 Mayıs 2024 Salı 21:34

Opera Binası'nin ihalesini yapan Soyer değil. Bütçesi yoksa ne diye ihale etmişler? 25 milyarlık Buca Metrosu'nun önce kaynağını bulan, sonra temelini atan ise Soyer'dir. İş boyle yapılır.

Yorumu oyla      1      0  
mehmet yalçın 14 Mayıs 2024 Salı 20:53

Gelmiş geçmiş İzmir'in en başarısız belediye başkanı Sayın Soyer'dir.Onun layloy lom belediyecilik anlayışını yıllarca CHP ödemek zorunda kalacaktır.Yazık oldu İZMİR'e

Yorumu oyla      0      1  
Lombak 14 Mayıs 2024 Salı 14:32

Anlattığı aslında Tunç'un enkazı. Önce TMMOB'la.iki yıl çiftetelli oynadı. Bir sene yeni meclis planını tartıştırdı. Sonra bir temel atma töreni görmedik. Opera binası beton yığını olarak belirdi. Taksi durağı var. Sokak ismi var. Arkasındaki binalarda müzik okulları açıldı. Aslında kapitalizm tüm gorevlerini yaptı. Ama opera binasının önce projesinin küçüldüğünü gördük. Sonra inşaat durdu. Koca 5 yıl heba oldu. Tunç enkazı...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem hazırlığı: Üç kritik hamlede söz sivil toplumun!
Güvenli ve depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasına yönelik ek tedbirleri ...
Bakanlıktan yeni kararlar... İzmir'in dağları delik deşik edilecek!
İzmir sınırlarında açılmak istenen 3 taş ocağı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar ...
Tarihi han mezatta!
İzmir'in ticaret tarihinde önemli bir role sahip olan Kardiçalı Ailesi'nin ...
 
Valilik harekete geçti: Bir ilde yasaklandı!
Tiny house adı verilen küçük bir alanı kaplayan, içerisinde az eşya olan, ...
Mahkemeden emsal karar: Kiracıya 55 günde tahliye!
Ankara'da bir ev sahibinin 1 Mart'ta kiracısına açtığı tahliye davası, ...
Mimarlar Odası’ndan Foça Belediyesi’ne ‘eko-kondu’ yanıtı: Yetkimiz var, tarafız!
İzmir Mimarlar Odası Başkanı Uğur Yıldırım, Ekoköy projesinin iptali için ...
 
Valilik'ten o projelere 7/24 çalışma vizesi!
İzmir Valiliği aralarında Konak Belediyesi’nin başkanlık binası inşaatı, ...
Sakin köyde hobi bahçelerine mühür!
Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen ...
İzmirli depremzedelerde ‘0,69’ umudu!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva