HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2014 Salı - 10:00

Çeşme'de rüzgar savaşı tam gaz: RES kuracak firmadan...

Çeşme Yarımadası’nda rüzgar enerji santralleriyle ilgili tartışmalar tam gaz devam ederken, Çeşme Ovacık’ta 6 türbinlik RES kurmayı planlayan ABK Enerji’den karşı atak geldi. Firma, Çeşme halkına Greenpeace’i dayanak gösteren bildiriler dağıtmaya başlarken, yatırımı engelleyenlere de 10 milyon lira tutarında tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Firma Hukuk Müşaviri Arsin Demir, “Karşımızda Çeşme’yi betonlaştırmak isteyenler var. Bir tane bile ağaç kesmedik. İnadına kesmeyeceğiz. Çeşme’yi betonlaştırmak isteyenlere karşı asıl çevreci biziz” dedi.

Çeşme de rüzgar savaşı tam gaz: RES kuracak firmadan...

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Çeşme Ovacık’ta rüzgar santrali kurmak isteyen firma ile yörede yaşayanlar arasındaki gerilim artarak devam ederken, RES (rüzgar enerji santrali) firmasından Greenpeaceli karşı atak geldi. Ovacık’ta 6 türbinden oluşan 18 megawattlık rüzgar enerji santrali kurmayı planlayan ABK Enerji, Çeşme’de dağıttığı bildirilerde uluslararası çevre örgütü Greenpeace’i dayanak gösterdi.

ABK Çeşme RES Elektrik Üretim A.Ş. Hukuk Müşaviri Arsin Demir, bildiride Avrupa’daki RES’lerden örnek projelere yer verdiklerini ve Greenpeace Enerji Projesi’nden çeşitli sözcükleri bildiriye koyduklarını belirterek, “Asıl çevreci biziz. Bugüne kadar bir tane bile ağaç kesmedik. İnanına da ağaç kesmeyeceğiz. Türbinleri getirmek için yöntemler arıyoruz. Helikopterle havadan getirmek de alternatiflerden biri. Ağaç kesmeden türbinleri geçirmek için her türlü yolu deneyeceğiz” dedi.



‘ÇEŞME’Yİ BETONLAŞTIRMAK İSTİYORLAR’
Çeşme’nin Kuşadası gibi betonlaştırılmak istendiğini savunan Demir, “Çeşme’nin dağları, tepeleri binalarla kaplanmak isteniyor. Bizim türbinleri kurduğumuz bölgenin hiçbir yeri tarım arazisi değil. Tamamen doğal SİT’ten oluşuyor. Biz 49 yıl boyunca orada olduğumuz sürece bölge doğal SİT olarak kalacak. İnşaatçılar o bölgeye giremeyecek. Biz bir yandan projemize devam ederken, 1800’e yakın bitki ve ağaç diktik. Bunların arasında sakız ve zeytinler de var. Türbinler faaliyete geçince orada arıcılık ve küçükbaş hayvancılık modelini de hayata geçireceğiz” diye konuştu.
 
‘AĞAÇ İÇİN YOL DEĞİŞTİRDİK’
ABK Enerji’nin ortaklarının tamamının tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar olduğunu dile getiren Demir, ağaç kesmemek için her türlü fedakarlığı yaptıklarını vurguladı. Demir, şöyle devam etti: “Remziye Teyze’ye ait kamulaştırılan bir arazide 5-6 zeytin ağacı var. O ağaçları kesmemek için yolu değiştirdik. Müvekkilimiz ağaç kesmemek için kamu tarafından açılmış yolları kullandı. Ormanlık araziye girmemek ve ağaç kesmemek için yine Çeşme Belediyesi’nin açtığı yolları kullanarak türbinleri taşımak istedik. Fakat Çeşme Meclis Üyesi Esen Fatma Kabadayı’nın öncülüğünde belediyenin resmi araçları ve çalışanları tarafından yola çit çekildi. Çevreci görünümlü kişilerin saldırısına uğruyoruz. Orada birinci derecede doğal SİT’i yıllardan beri kaldırmaya çalışan bir inşaat şirketi var. Bebek İnşaat adlı firma Karadeniz’de hidroelektrik santral kuran bir firmanın ortağı.”
 
10 MİLYON TL’LİK TAZMİNAT DAVASI
Çeşme Belediyesi’nin Alaçatı’daki rüzgar santralinde 1998’den bu yana ortaklığının olduğunu belirten Demir, “Bu santral 16 yıldır faaliyet gösteriyor.  Hiç bu santralden zarar görenler var mı? Kanser olan var mı? Bu santral çok gürültü çıkarıyor deniyor. Sağır olan var mı? Tarım bu santrallerden dolayı mahvolmuş mu? Rüzgar santrallerini gören turist kaçmış mı?” dedi.


Santral ile ilgili hukuki süreci de anlatan Demir, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı için dava açıldığını, şu an bilirkişi aşamasında olduğunu söyledi. Demir, “Kamulaştırma kararı ile ilgili dava açıldı. Acele el koyma ile ilgili alınmış yürütmeyi durdurma kararı bizim projemiz için sıkıntı yaratmıyor. Biz bu süreci kasten geciktirenler hakkında yaklaşık 10 milyon lira tutarında bir tazminat davası hazırlığı içindeyiz. Delilleri toplayacağız. Yaklaşık 8-10 kişi ve kuruluşa dava açacağız. Belediyenin tavrını görmek istiyoruz. Onlar da muhataplardan biri olabilir” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merih Yücel 20 Mayıs 2016 Cuma 01:02

Yerleşim alanlarından uzak, ormanı katletmeyen rüzgar enerji santralları temiz enerji üretirler. Bizim karşı olduğumuz, ekosistemleri yok ederek, temiz enerji üretiyoruz . Diyen şirketleredir. Santral pervanelerini helikopterlerle taşımak çok akıllıca ve de ağaç kesip, yol açmaktan daha ucuz. Bunu şimdiye kadar neden düşünemediler?Orman ekosistemi bitki ve hayvanlarıyla bir bütündür. Ve çok uzun yıllarda oluşur. Denge kurulur. O dengeyi, ormanı yok ederek bozuyorlar. Makinalar geçsin diye,metrelerce genişlikte, kilometrelerce yol açılıyor. İşte o zaman o temiz enerji, kirleniyor.

Yorumu oyla      11      5  
y.bodur 23 Aralık 2014 Salı 22:28

kamu için hayırlısı olsun diyorum. hukuki süreç devam ediyor. bekleyip görecez.

Yorumu oyla      11      5  
antalyali 23 Aralık 2014 Salı 22:27

Sayin izmirli, Tribunlerin yapilacagi yere en yakin evin 400 mt uzakta olmasi yeterli diye biliyorum.. Kaldi ki gordugum kadariyla dagin basina yapiliyor bu res. Avrupa bizden daha az gunese ve ruzgara sahipken bizden daha fazla verim aliyorlar. Cevreci gorunenlere inat bu res yapilmali.. Bazi

Yorumu oyla      12      5  
izmirli 23 Aralık 2014 Salı 10:32

Kimse sesten sağır olmamış.İlla sağır olmak mı gerekiyo evimde sesten uyuyamazsam bu normal mi yani.

Yorumu oyla      15      6  
izmirli 23 Aralık 2014 Salı 10:28

Önüne geleni tehdit ediyo kabadayı mısın sen.Bu yatırıma taraftardım ama bu açıklamaları duyunca çok yanlış düşündüğümü anladım belediye de devreye girip bu RES i engellemeli.

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlar Kurulu'ndan belediyelere kesinti müjdesi
Belediyelerin borçlarına karşılık bütçe gelirlerinden nisan ayına kadar kesinti yapılmayacak
Mermercilerin kura heyecanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri ...
Zeytinyağı fiyatları 6 yılın zirvesinde!
Birinci sınıf sızma zeytinyağının ton fiyatı 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
 
Yine Urla: Erdoğan’ın ‘futbol arkadaşından’ tuhaf satış!
17 Aralık depremi sonrası dönemin Başbakanı ve ailesi için SİT alanına ...
Egeliler borç ödemek için o santrali sattı
Egelilerin enerji şirketi Enda Enerji Holding, Mersin’deki hidroelektrik ...
TOBB’tan Ermenekli madenci ailelerine büyük destek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu, ...
 
SMS derdine son: Ticari tacize ağır ceza geliyor
İzmir’de, Gediz Üniversitesi tarafından düzenlenen Tüketici Hukuku Sempozyumu'nda ...
Bakan Şimşek açıkladı: Kamuya 74 bin personel
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya 74 bin personel alınacağını açıkladı.
İş dünyası kravat çıkarıyor!
Bazılarına ‘boyununa ilmek geçirilmiş’ gibi gelen kravat iş yaşamında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva