HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Temmuz 2020 Cuma - 20:34

Büyükşehir Meclisi'ndeki 'yatık bina' tartışmasında iki ayrı yorum: AK Parti: Ayıplı... CHP: Hayırlı...

İzmir’in Karşıyaka İlçesi Bostanlı Bölgesi’nde yer alan “Yatık Binalar” konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde masaya yatırıldı.Komisyonlarda alından bir kat artış kararına AK Parti şerh koydu. AK Parti Grup Naşkanvekili kararı "ayıplı" olarak nitelerken CHP'li Meclis üyesi Erhan Uzunoğlu kararı "hayırlı" olarak nitelendirdi. Karar oy birliği ile meclisten geçti.

Büyükşehir Meclisi ndeki  yatık bina  tartışmasında iki ayrı yorum: AK Parti: Ayıplı... CHP: Hayırlı...

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi  Temmuz ayı 3. oturumu, Kültürpark 1 Nolu Hol'de, Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleştirildi.

Karşıyaka 2. Etap 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Panı'nda "Spor alanı" olarak belirlenmiş olan Atakent Mahallesi 9846 ada 1 parselin kullanım kararının, "Özel Eğitim Alanı" olarak düzenlenmesine ilişkin İmar Planı önerisi değişikliği komisyonlardan oyçokluğuyla Meclis'e geldi. Ak Partili Meclis üyeleri, özel mülkiyete ait arazide yapılan değişikliğe karşı çıktı. Oturuma Başkanlık eden Mustafa Özuslu, "Tüm meclis üyesi arkadaşların bu konudaki hassasiyetinden dolayı çok mutluyum. Herkese teşekkür ediyorum. İnşallah, İzmir, İstanbul'a benzemez. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a nasıl ihanet ettiklerine dair sözleri, bizim için çok değerlidir" dedi.

HIZAL: GELİN, BUNA RET OYU VERELİM
25. maddede yer alan önerge hakkında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Samimiyetten kastımız işte bu" diyerek, önceki günkü tartışmalara göndermede bulundu. Hızal, "Biz, kişisel samimiyetten değil, söylemle eylemlerin uyuşması anlamındaki samimiyetten bahsettik" dedi , "Denizi de sattılar diyorlar. Oradaki spor alanını da sattılar diyorlar. Buna itiraz edenlere soruyorum. Burası bir spor alanı. Buradan kim faydalanacak? Karşıyaka çocuklar, gençler, İzmirliler... Peki bu alanı ne yapmayı planlıyorsunuz? Özel Eğitim Alanı... Özel Eğitim Alanı olduğunda çocuklar orada spor yapabilecek mi? Tabii ki hayır. Samimiyet derken, bu kast ediyorduk. Burada asıl mesele, Karşıyaka belediyesine olan güvensizliğimiz. Neden sosyal tesis olarak kalmadı? Neden spor alanı olarak değiştiriyorsunuz? Sosyal tesis olarak kalsaydı, özel okula döndürülemeyecekti de ondan...  Kamulaştırsınlar ozaman. Samimiyet o zaman ortaya çıkar. CHP Grubu'nda da benim gibi düşünen arkadaşlar olduğundan eminim. Gelin, buna ret oyu verelim" çağrısı yaptı.

BAKOĞLU'NDAN TOKİ GÖNDERMESİ
CHP'li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu, Hızal'a şu yanıtı verdi: "Orası, TOKİ tarafından özel bir şahsa satılmış bir alan. Birisi denizin içidir. İmar planlarında rekreasyon alanıdır. Protokoller vardır. TOKİ'nin belediyeye devretmesi gereken yer, satışa çıkarılmıştır. İkisi aynı şey değildir. Özel Eğitim Alanı haline getirilen bölge, özel mülkiyete dair bir konudur. Bu tür samimiyetleri, kamusal alanlar satılırken yapılsaydınız keşke."

AK Partili Hüsnü Boztepe de tüm Meclis'ten ret oyu vermesini isterken, AK Partili Hakan Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tapusu olmayan bir yer satılamaz. Yeşil alanın da tapusu olmaz. Burada bir çelişki var. Spor alanı, özel eğitim alanına dönüşüyor; spor alanı satılıyor; diğer taraftan TOKİ'nin satışına rant çekiliyor, deniliyor. Trajikomik bir durumdur. "

CHP'li Murat Aydın, orada çocukların spor yapmadığını, spor alanı olarak kullanılmadığını belirterek, "Çocukların spor alanı ellerinden alınıyormuş gibi konuşmaları çok anlamsız" ifadesini kullandı. CHP Sözcüsü Nilay Kökkılınç, imar konusunda uzman bir hukukçu olduğunu belirterek, "TOKİ'nin rekreasyon alanını satmasıyla, bu konunun alakası yok. Konu, özel mülkiyete ait olan spor alanının, özel eğitim alanına dönüşmesidir.  Eğitim Gençlik, spor ve imar komisyonları tarafından incelenmiş bir konudur" diye konuştu. Oturum Başkanı Mustafa Özuslu'nun yaptığı oylamada, plan değişikliği, AK Parti ve MHP'li üyelerin ret oylarına karşın oyçokluğuyla kabul edildi.

ÖNERGELER KOMİSYONLARA SEVK EDİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 61 önerge, görüşülmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi. Komisyon raporları görüşüldü, belediyenin harcama birimlerine 170 milyon liralık kaynak aktarımı oyçokluğuyla kabul edildi. İZBETON'un 50 milyon, Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu için 50 milyon Euroluk kredi alınması konuları da meclis'ten geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'na şerh koydu.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 15 yıl önce yapılan Gaziemir Stadı'nın yenilenmesine verilen onay nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti, "Mutluluk verici bir karar oldu. Gaziemirli vatandaşlarımız da bu karara çok sevinecek" dedi.

AK PARTİ’DEN EĞİK BİNALARA ŞERH!
Gündeme gelen bir başka konu ise Karşıyaka'daki yatık binalardı. 6 ve 7 katlı yapılaşma koşuluyla plan komisyonlardan geçerken, AK Partililer, yüzde 40'a yakın bir yoğunluk artışı olduğu gerekçesiyle şerh koydu. AK Parti ve CHP'li üyeler arasında sert tartışmalara sebep oldu. Rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Hüsnü Boztepe, karara tepki göstererek “Karşıyaka’da uzun yıllardan beri yatık olan iki binayla ilgili bir çalışma… 3 aydır komisyonda bekleyen konu bugün bize geldi ve 1-2 saat içinde çözüm üretmemizi istediler. Tabanı bin 959 metre olan bir alan ve bugünkü imar durumuna göre de 11 bin 752 metrekare gibi bir inşaat alanı çıkan bir bölge. Teklif ne? 3 bin 112 metrekare taban alanı 24 bin 928 metre inşaat alanı. Bu bölgeye büyük bir yoğunluk getirecektir. Emsal fazlalığı olacaktır. Burada haksız bir kazanç olacaktır. Yüzde 120 gibi bir imar fazlalığı gelmektedir. Burada kat sıkıştırması dedikleri şey vardır. Bazıları 6 bazıları 7 kat yapmışlar. Bugün Karşıyaka Belediyesi’ne gelen teklif hepsini 8 kat yapalım diyorlar. Mevcut binaların 500- bin lira gibi bir değeri var. Bitince 1 buçuk milyon, denize bakanlar ise 3 buçuk milyon gibi değere çıkacak. Orası Karşıyaka’nın en nadide bölgesidir. 11 bin 752 metreden 24 bin 928 metre artışa dikkat ediniz. Burada şu an 118 malik var. Bunların toplam oturdukları inşaat 17 bin 566 metrekare… O zaman bunu bölelim arkadaşlara dedik, arkadaşlar mağdur olmasın dedik. Reddedildi. Yamalı bohça gibi imar tadilatı olmaz. Bu mahkemeden dönecektir. Böyle bir imar rantı olmaz. Bugün evinizde bir tadilat yapsanız 150 bin lira harcıyoruz. Bırakın insanların cebinden para çıksın. Biz bunu böyle yaparsak bütün İzmir’e emsal olacaktır” dedi.

Boztepe'ye yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis Üyesi Erhan Uzunoğlu, “Burada polemik yaratma adına çok başarılı işler yapılıyor. Emsal artışları söz konusu değil. 17 bin 566 metrekare ruhsatlı alan var. Sadece bin 370 metrekarelik bir artış getiriyor. Bunu tartışamayalım. Artış bu kadar... Mevcut kitleleri koruyoruz. Bunu AK Partili arkadaşlar söylemeseler bile takdir ediyorlar. Ben bunu biliyorum. Karşıyaka Belediyesi gitsin binaları yıksın istiyorlar. Vatandaşlar dışarıda kalsın istiyorlar. Biz bunu yapamayız. Biz rant sağlamıyoruz. Rakamlar üzerinde oynayıp İzmir kamuoyunu yanıltmayın” ifadelerini kullandı.  

AYIPLI İŞ DEĞİL HAYIRLI İŞTİR!
Tekrar söz alan AK Partili Boztepe “bu yapılan iş ayıplı iştir” çıkışında bulundu. CHP’li Uzunoğlu da, “Bu ayıplı değil hayırlı bir iştir” cevabını verdi.

 
Salgında günün bilançosu: 18 vefat, 926 yeni vaka!
 
Lidere Dikili raporu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sevtap Sancarbarlaz 18 Temmuz 2020 Cumartesi 14:34

Haksız kazanç gerekçesiyle şerh koyan ve bırakın insanların cebindrn para çıksın diyenlere kimin kac yıldır nasıl bir haksızlık yaşadıklarını anlatalim. Ailelerimiz bu evleri aldiklarinda bu binalar denize sıfır idi. Denzin doldurulmasiyla yapılan binalar ve yollar sayesinde evlerimiz arkalar da yer aldi hiç kimse devlete karşı ben evimi denize sıfır almıştim diyemedi. 2 Evler zaman içerisinde yatık duruma geldiği halde çevresinde ki binalarla aynı oranda emlak vergisi ödedik hiç bir resmi kurum sizin evlerin değeri daha düşük diye sahip çıkmadı. 3 emsallerine göre çok daha düşük rakam lara kiraya verdik satmaya çalistigimizda ise bostanlı nin en güzel yeri olmasına rağmen düşük fiyatlara sattık ya da amüşteri bulamadık Amacımız haksız kazanç elde etmek değil. Saglam oturulabilir hale gelmesi cabadindayiz. Evlerimiz aldığımiz gibi kalmadığı için değer kaybetti maalesef

Yorumu oyla      2      4  
Karşıyakalı 18 Temmuz 2020 Cumartesi 08:05

İzmir'in değerli meclis üyeleri, Karşıyakada'ki yatık bialar için siz diyorsunuz ki ,alın benden size 1370 metrekare arsa burayada bina yapın bunu satın ve size ekonomik destek olsun.Yapılan bunun gibi birşeydir ve bu bir ranttır.Bu binalar milyonluk binalardır.Karşıyaka'da kentsel dönüşümlerde bire bir yeneilemelerde bu paraları karşılayamayıp tek varlığı evinden olanlar var.Lütfen elinizi vicdanınıza koyun yarın Tersaneden Bostanlıya,Alsancak'tan İnciraltı'na bu üç-üçbuçuk milyonluk dairelerin bulunduğu apartmanlara da yükseklik artışımı vereceksiniz?Umarım bu verdiğiniz karar yargıdan döner.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Çalkaya'dan Bakan Ersoy'a çağrı: İnciraltı planını biz yapalım!
Arsa mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirten Başkan ...
Bostanlı’da yatık binaların kaderi oylandı: Komisyondan ne karar çıktı?
İzmir’in Karşıyaka İlçesi Bostanlı Bölgesi’nde yer alan “Yatık Binalar” ...
Başkan Sandal, CHP ilçe örgütüyle buluştu: Herkese inat uyum içindeyiz
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar ...
 
Almanya'nın İzmir Başkonsolosu'ndan Soyer'e veda ziyareti
Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Rainer Lassig, görev süresinin dolması ...
Bergama'da annelerini kaybeden leylek yavruları için Belediye devrede
Bergama Belediyesi ekipleri anneleri ölen 3 leylek yavrusunun sağlık durumlarını ...
Torbalı Belediyesi’nden öğrencilere tercih desteği
Her sınav ve tercih dönemi öğrencilere özel çalışmalar gerçekleştirerek, ...
 
Başkan Gümrükçü’den kardeş belediyelere dayanışma mektubu
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’nin yurt dışında bulunan kardeş ...
İlk kaynak Soyer'den: Ver elini Narlıdere!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi sürecine rağmen çalışmalarını ...
Başkan Batur'dan 'borç' çıkışı: Belediyelerde bıçak kemiğe dayandı!
Belediyelerin kamu borçlarının had safhaya çıktığına dikkat çeken Konak ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva