HABERLER>GÜNCEL
22 Haziran 2019 Cumartesi - 14:28

Büyükşehir düğmeye bastı: 3 tane GES geliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte 3 ilçeye Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması için harekete geçti. Aliağa, Bergama ve Karabağlar’da yapılacak santraller için 5 Temmuz’da ihale gerçekleşecek.

Büyükşehir düğmeye bastı: 3 tane GES geliyor!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında gösterilen ‘Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'ndaki Rehabilitasyon Çalışmaları’ için bilgilendirme yapılmasının ardından flaş bir hamle geldi. Son yıllarda enerji politikalarıyla da dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi bu kez 3 adet Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması için somut adım attı.

31 Mayıs Günü gerçekleşen toplantıda 100 gün hedefini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Harmadanlı Katı Atık Depolama alanında artık elektrik üretileceğini söylerken, “İzmir’e yeni bir enerji geliyor. Bu temiz, dışa bağımlılığımızı azaltan, hem de ucuz bir enerji. İzmir’in iftihar edeceği Türkiye’nin ikinci enerji üretim tesisi haline gelecek. Bu tesis senede 10-12 milyon civarında bir gelir elde edecek. En düşük gelir bu!” diye konuşmuştu.

Gelinen noktada edinilen bilgiye göre; Aliağa, Bergama ve Karabağlar’da toplam 3 tane GES kurulacak. 5 Temmuz Cuma Günü gerçekleşecek ihaleyle kazanan firma tarafından santrallerin yapım işi üstlenilecek.

GES SİSTEMİ NEDİR?
Güneşten gelen sonsuz enerjiyi fotovoltaik modüllerin ve diğer bileşenlerin kurulumu ile elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Güneş enerjisi santralleri hesap makinelerindeki sistemler gibidir fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Fotovoltaik güneş pilleri, üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Mevcut en temiz enerji üretim teknolojisi ve doğa dostu olan güneş enerjisi santrallerinde üretilen elektrik 10 yıl devlet garantili gelir sağlar. Aynı zamanda yapım – işletim maliyetleri ve verimli olması açısından da karlı bir enerji kaynağıdır.

Güneş Enerji Santrallerinin Ana Bileşenleri Aşağıdaki Gibidir;

Fotovoltaik (PV) Panel: Yarı iletken PV hücrelerin panel üzerinde birleştirilerek, gelen güneş ışınlarından doğru akım elektrik üretilmesini sağlar.

İnvertör: PV panellerin ürettiği doğru akım elektriğini, şebeke elektriğine çevirir.

Panel Taşıyıcı Sistemi: PV panel taşıyıcı sistemleri ve montaj aparatlarından oluşur.

BOS (Balance of System): Güneş Enerjisi santrallerinin Modül, İnverter ve konstrüksiyon dışındaki kısmı BOS (Balance of System) olarak adlandırılır. Altyapı, AG – OG Kablo, Konnektör, Paralelleme Panoları, Şalt Ekipmanları, Alçak Gerilim Pano ve Salt, Trafo Postası, Orta / Yüksek Gerilim Pano ve Salt, İnşaat İşleri, Tel Çitler, Aydınlatma, Kamera Sistemleri kısımlardan oluşur.

Güneş enerjisi santrali çalışma prensibi, üzerine ışık düşen malzemelerde gerçekleşen elektron hareketi yani fotovoltaik etki ilkesine dayanır. Fotovoltaik piller, üzerine düşen güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren yarı iletken malzemelerden oluşan düzenlerdir.

İstenen güçte elektrik enerjisi üretimini sağlamak, merkezi şebekeye bağlı elektrik üretim sistemi ile mümkündür. Öncelikle üretilmek istenen enerji miktarı tespit edilir. Güneş ışınlarının fotovoltaik modüller üzerine temas etmesi ile DC elektrik enerjisi üretilir. Üretilen enerji, merkezi şebekeye bağlanabilen ve yüksek çevrim gücü olan invertörler aracılığı ile merkezi şebeke sistemine bağlanır. Böylelikle üretilen enerji doğrudan şebeke sistemine gönderilmiş olur.

Güneş enerjisi santralleri ile elektrik üretimi; kolay kurulum avantajının yanı sıra, uzun ömürlü, çevreci ve düşük işletme maliyeti avantajları ile kullanım kolaylığı sunan enerji üretim şeklidir.

Güneşten elde edilen enerji aynı zamanda sürdürülebilir enerji özellik taşımaktadır. Yapılan analizler, güneş enerjisine yapılan yatırımın tarımdan daha kârlı olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin iklim şartlarının oldukça elverişli olması ve diğer enerji yatırımlarına oranla güneş enerjisi santrallerinin fiyat avantajının olması, güneş enerjisi yatırımlarına olan ilgiyi gün geçtikçe arttırmaktadır.

Güneş enerji santrali kurmak için birçok malzeme kullanılmakta olup, güneş enerjisi santrali yatırım maliyeti de kullanılacak malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir. GES Kurulum maliyetleri, zeminin özellikleri, yöresel olarak kar ve rüzgar yükü gibi faktörlerin değişkenlik göstermesi, arazinin eğimlerinin değişkenliği, kullanılan ekipmanlar ve tasarım durumuna göre her saha için farklılık gösteren bir konudur.

Güneş enerjisi santral yatırımları için finansman seçeneklerinin yanı sıra, devletin de çok ciddi teşvikleri vardır. GES yatırımları, diğer yenilebilir enerji kaynaklarına nazaran özel bir devlet teşviği almaktadır. Üretilen her MWh başına, 133 USD devlet garantili üretim bedeli alınabilen güneş enerjisi santrallerinde, yatırım maliyetleri de azalmaktadır.

Güneş enerjisi sistem fiyatı/maliyeti en düşük sistemler olduğundan günümüzde tercih edilen yenilebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Ayrıca güneş enerjisi sistemleri sınırsız, temiz, depolaması kolaydır. Trafik ışıklarından fabrika çatılarına kadar GES sistemini bir çok alandan görmeniz mümkündür.

GES’in açılımı güneş enerjisi santralidir. İngilizcesi SPP Solar Power Plant olarak bilinmektedir.

 
Yozgat'ta en güzel halı saha
 
İzmir merkezli FETÖ operasyonuna 13 tutuklama!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Tacal 25 Temmuz 2019 Perşembe 22:26

Olması gerekeni yaptıkları için teşekkür ederim

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yozgat'ta en güzel halı saha
Yozgat'ta bir grup çocuk, evden getirdikleri eski halı ve kilimleri ...
Sağlık çalışanına ''saldırı girişimi'' cezasız kalmadı
İzmir'de sağlık çalışanına "saldırı girişimi"nde bulunduğu iddiasıyla ...
Kaşıkçı cinayetinin kilit ismi yargılanmamış
Birleşmiş Milletler'in (BM) gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ...
 
Nevşehir'de can pazarı: 27 kişi yaralandı
Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde turistleri taşıyan yolcu otobüsü ile otomobil ...
Duvarlarına çizdiği resimlerle köyünü dünyaya tanıttı
İzmir’in Çeşme ilçesindeki Germiyan köyünde yaşayan  Nuran Erden (57), 2015 ...
Aldatıldığını ortaya çıkaran kocanın 'Casus yazılım' cezası bozuldu
İzmir'in Gaziemir ilçesinde yaşayan Z.V. (47), eşi M.V.'nin (46) telefonuna ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Bitse de… Normale dönsek…
Mehmet KARABEL yazdı... Bitse de… Normale dönsek…
Hanzade ÜNUZ yazdı... Tıraş zamanı....
Hanzade ÜNUZ yazdı... Tıraş zamanı....
Tehlikeli serinlik!
İzmir'de çocukların elektrik aksamının olduğu süs havuzlarında yüzmesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva